..........
..........
Twinkle twinkle little star,
Soon you won't be twinkling anymore.....
Sorduðum soruya tek cevap geldi. Canýnýz sað olsun. Amacým farklý idi.
Bazen baþ kaldýrmak gerekir.
Günümüzde Mor renk kadýnlar Ýçin farklý manalar taþýr. Mor; baþ kaldýran geleneklere, acýlara, dur diyen kadýnlarýn rengidir. Bu sebeple mor temalý ürünler kadýnýn mücadelesini temsil eder. Mor çatý derneði bu sebeple bu ismi almýþtýr. Kadýnlarýn özel günlerde yaptýklarý yürüyüþ ve konuþmalarda üzerlerinde mor renkli bir giysi bu sebeple bulunur.
Anadolu’da yörüklerde kadýn özgürdür, at biner, erkek ile birlikte yaylaya Göçer, zor tabiat koþullarýnda dimdik mücadele eder, korkusuzdur yörük kadýný. Anadolu’da kýzlarýn çeyizlerini hazýrlanan her çeyiz parçasý sözsüz bir edebiyattýr okumasýný bilene. Yazma oyalarýnýn hepsinin bir manasý vardýr, o gün hangi oyalý yazmayý takarsa gelin ruh halini anlar diðerleri. Kilimlere nakýþ eder, dokur duygularýný kadýn, dantel gibi emekle örer duygularýný sanat eseri haline getirir. Özgürdür kadýn fakat gelenek ve göreneklerine sýmsýký baðlýdýr Anadolu kadýný, nineden toruna geçer ve asýrlardýr bu gelenekler sürer gider. Mücadeleci yapýsýna raðmen naiftir Anadolu kadýný öyle ulu orta söze dökmez duygularýný, yaþadýklarýný, giysileri ile Dokumalarý ile anlatýr asýrlar sonrasýna ne yaþadýðýný.
Yörük kadýnlarý kýzlarýnýn çeyizine mor cepken hazýrlarmýþ ilk önce Sandýða mor cepken konulurmuþ. Maviye yakýn renkte bir mor cepken dikilir, kenarlarýna sýrmalar iþlenirmiþ. Her kadýnýn sandýðýnýn dibinde bohça içinde bir mor cepken bulunurmuþ kadýn ölünceye kadar o mor cepken sandýkta kalýrmýþ.
Yörük anasý kýzýnýn çeyizine o mor cepkeni iþlerken “inþallah giymek zorunda kalmazsýn” diye dualar edermiþ. Gelin kýz çeyizindeki mor cepkene bakarken yüreði titrer, mor cepkeni zor gününde sýðýnaðý, kendisini ifade edecek güvencesi görürmüþ.
Kocasý tarafýndan aldatýlan, þiddete uðrayan, evliliðinin çekilmez hale geldiðini yüreðinde hisseden, evliliðini bitirme kararý alan kadýn sandýðýný açar ve o mor cepkenini giyer, herkesin kendisini göreceði bir yere ortaya oturur susarmýþ. Mor cepken ile içinde bulunduðu durumu etrafýna anlatmýþ olurmuþ. Mor cepken giyen kadýnýn etrafýný yaþlý kadýnlar sarar, onu sarmalar ve bir daha koca evine göndermez, baba evine teslim edermiþ. Mor cepken giyen kadýna kocasý bir daha yaklaþamazmýþ, buna diðer kadýnlar izin vermezmiþ. Kadýn kendi iradesi ile mor cepken giyip kocasýný boþamýþ olurmuþ.
Mor cepken giyen kadýnýn boþadýðý adam bir daha evlenemezmiþ keza obada ona kimse itibar etmez, dýþlanmýþ bir þekilde yaþarmýþ. Bu sebeple erkekler kadýnlarýna mor cepken giydirecek duruma sebebiyet vermemek için saygý duyarmýþ.
Kadýný koruyan ne kadar güzel bir gelenek. Mor renk ne kadar farklý bir renk.
Türkiye, kazýðýn her türlüsünü ayrý ayrý deneyimleyebilmek için mükemmel bir yer. Burada yetiþen biri dünyanýn baþka bir yanýnda sýkýntý yaþamaz.
Re-twittlediklerim katýldýðým anlamýna gelmez!
Türkiye, kazýðýn her türlüsünü ayrý ayrý deneyimleyebilmek için mükemmel bir yer. Burada yetiþen biri dünyanýn baþka bir yanýnda sýkýntý yaþamaz.
Re-twittlediklerim katýldýðým anlamýna gelmez!
heyyyy arkadaþlar duydunuz mu akp sözcüsü mahir ünal 19 sene bizim hazýrlýk dönemimizdi icraatlarýmýz bundan sonra baþlýyor dedi bu gün bunlar gerçekten çok komik insanlar yarým ömürde ancak hazýrlýk yapýyormuþ zavallýlar ve tabi onlara oy verenlere de acýyorum bunu hap diye yutarlar ömürleri yetecekmiþ gibi bir 19 sene daha icraatlarýný görmek için parti konvoylarýnýn arkasýnda koþar dururlar rabbim ne günlere kaldýk sn cumhurbaþkaný ne diyordu verin yetkiyi uçuracam sizi diyordu ekonominin sorumlusu benim diyordu ve merkez bankasýný dýþ güçleri muhalefeti suçlar oldular vay zavallý milletim ömrün bir 19 sene daha yeterse uçuþa ancak hazýrlanacagýz![]()
kurt kuzuyu kaptýgý yeri dokuz defa dolaþýrmýþ
ben binemeyecegim eþege ot vermem bu biline
MEB: "Liselerde hazýrlýk 9,10,11. sýnýf öðrencilerinin yüz yüze sýnavlarý 3 Mayýs'a ertelendi"
“ Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardýr. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim.” Mustafa Kemal Atatürk.
>>> FORUM KURALLARIMIZ <<<
Yer Ýmleri