GÜNAYDIN dostlar madem buralar sakin bu yýl yaþanan kýsa bir ticaret öyküsü anlatayým.
Malum enflasyon ateþi hepimizi kýrýp geçiriyor, ben küçük bir çiftçi olarak 2020 yýlýnda kullandýðým toplam girdi maliyetini 2021 yýlýnda % 120 olarak gerçekleþti, buna katký sunanlarýn caný saðolsun!
2020 yýlýnda Mayer Limonu aðacýnda 2.50 TL'ye satýlýrken bu yýl girdi maliyetleri % 120 artmýþ olmasýna raðmen Mayer Limon aðacýnda 1.50 TL'ye tüccar tarafýndan alýndý.
Aðýrlýklý olarak ihracat yapan tüccarlar kendi aralarýnda karar alýp, bu yýl limon çok fazla diye söylenti yayýp son ana kadar bekleyip üreticinin elinden limonlarýný ucuza almýþlar 15 cente satýn aldýklarý limonu ortalama 1-1.5 Euro arasý ihraç ediyorlar. Ýç piyasadan kaçtan alýyorsunuz daha iyi bilirsiniz.
Normal çiftçi topraðý alýyor iþliyor yýllarca emek ediyor bahçe haline getiriyor, ürettiði üründen tek kazanan tüccar, sonra tüccar kazandýðý paralarla narenciye bahçelerinin sahibi oluyor. Ne kurnazlýk hikayesi ama maalesef gerçekte bu.
Ha bu arada elektrik fiyatlarýna deðinmeden geçemeyeceðim, damlama sulama motorunu çalýþtýrarak ayda 56 saat elektrik kullanýyorum fatura 430 TL geliyor. Burada buzdolabý kullanmýyorum, çamaþýr, bulaþýk makinasý yok, tost makinasý, saç kurutma makinasý elektrikli süpürge de kullanmýyorum..
Neyse tarým politikamýz harika her þey böyle devam etsin. katký sunanlara bravo.!
"Ýyi insanlar cennete gider deðil, Ýyi insanlar nereye giderse orasý cennet olur."
Yer Ýmleri