Zararda beklemekten kök saldým
YTD
Zararda beklemekten kök saldým
YTD
Avrupa Birliði’nin uyguladýðý anti-damping vergilerine raðmen Qua Granite, Avrupa pazarýnda ihracatýný artýrarak rekabette konumunu güçlendirmeyi sürdürüyor.
BORSANINGUNDEMI.COM
Qua Granite (#QUAGR), 2024 yýlýnýn ilk dokuz ayýnda ihracatta yakaladýðý güçlü performansýyla dikkat çekiyor. Toplam satýþ miktarý 27 milyon metrekareye ulaþýrken, ihracat geliri %90,7 artýþla 2,36 milyar TL’ye yükseldi. Avrupa Birliði’nin Türk seramik karo ürünlerine yönelik anti-damping vergisi uygulamasýna raðmen, þirket ihracatýný artýrmayý baþardý. Avrupa pazarýnýn ihracat içindeki %84’lük payý, þirketin yurt dýþýnda büyüme hedefini destekleyen en büyük unsur olarak öne çýkýyor.
Avrupa Pazarý’nda ek vergiye raðmen baþardý
Avrupa, Qua Granite’in ihracatýnýn en büyük bölgesel pazarý olmayý sürdürüyor. 2023 yýlý Þubat ayýnda yürürlüðe giren anti-damping vergileri, þirketin bu pazardaki maliyetlerini artýrdý. Qua Granite için %4,8, sektörün diðer oyuncularý için ise %20,9’a kadar çýkan bu gümrük vergileri, özellikle Türk seramik üreticileri için ciddi bir rekabet engeli oluþturdu. Buna raðmen þirket miktar bazýnda %155,5 artýþ ile ihracatýný artýrmayý baþardý. Bu sürede ihracatýnýn %84’ünü Avrupa ülkelerine gerçekleþtirerek getirilen engellere raðmen performansýný sürdürdü. Belçika, Almanya ve Ýngiltere gibi talebin yoðun olduðu ülkelerdeki satýþ performansý, Qua Granite’in Avrupa’daki güçlü konumunu korumasýna katký saðladý.
Ýhracatta miktar da gelir de arttý
Qua Granite’in ihracat performansý, yurt içi pazardaki daralmalara raðmen þirketin mali yapýsýný desteklemeye olanak tanýyor. 2024 yýlýnýn ilk dokuz ayýnda, toplam satýþ gelirleri %26,7 oranýnda azalarak 6,2 milyar TL’ye gerilese de, ihracat gelirleri bu düþüþü kýsmen telafi etti. Yurt içi satýþlar %46,8 oranýnda düþerken, ihracat %90,7 oranýnda artýþ gösterdi. Bu veriler, þirketin yurt içi pazardaki kayýplarý ihracatla dengeleme kapasitesine sahip olduðunu gösteriyor. Özellikle Avrupa’ya yönelik satýþ performansý, þirketin ihracat gelirlerinin güçlü bir þekilde büyümesini saðladý. Avrupa Birliði’nin anti-damping uygulamalarýna raðmen Qua Granite, miktar bazýnda %155,58 oranýndaki artýþ ile 7,3 milyon metrekareye çýkararak ihracatta kayda deðer bir baþarý elde etti.
Yatýrýmlarý devam ediyor
Þirket, ihracattaki performansýný sürdürülebilirlik odaklý üretim ve Ar-Ge yatýrýmlarýyla destekliyor. 2024 yýlýnýn ilk dokuz ayýnda gerçekleþtirilen 509,4 milyon TL’lik yatýrým, üretim kapasitesini artýrmayý ve çevresel etkileri azaltmayý hedefleyen projeleri içeriyor. Su arýtma ve geri dönüþüm tesisleri, hem üretim maliyetlerini azaltýyor hem de çevre dostu üretim anlayýþýný güçlendiriyor.
Ýçerde daraldý dýþarda açýldý
Qua Granite, Avrupa Birliði’nin anti-damping vergilerine raðmen, ihracatta gösterdiði büyüme performansýyla dikkat çekti. Ýhracatta elde edilen %90,7’lik gelir artýþý, þirketin ihracat performansýnýn daha da artacaðýna iþaret olarak deðerlendirilmeli. Yurt içi pazarda yaþanan daralma, þirketin ihracat odaklý yönelimiyle dengelenirken, sürdürülebilir üretim ve Ar-Ge yatýrýmlarý ile uzun vadeli büyümesini gerçekleþtirmesi mümkün olabilecek.
bu haber baþka hissede olacak günlerce tavan çeker bakalým bizim sýpa ne yapacak![]()
Yer Ýmleri