Forumda ses seda yok. Arkadaþlar 3. Çeyrek kar tahmini çalýþýp yapan var mý. Beklentiniz nedir ciro ve kâr anlamýnda? Biraz temel paylaþýlsa çok iyi olur sanki
Redmi Note 9S cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Þirketin aðustos ortasýnda hem 6 aylýk mali tablolar hem de fiyat tespit rapor sonuçlarý konulu KAP açýklamalarýnda;
- 3. Çeyreðe çok iyi baþladýklarýný, ( 1 temmuz-15 aðustos) 1,5 aylýk sürede , 3 aylýk üretime yakýn üretim gerçekleþtiðini
- yýlýn kalan yarýsýnda da mevsimsel etkilerle birlikte üretim miktarlarýnda hedeflenen miktarý yakalayacaklarýný
da belirttiler.
Mayýs ayýnda bursa bölgesi RES in de üretime baþlamadýyla 3. Çeyrek üretim ve satýþýn daha da hýzlanacaðýný, 240 MW a ulaþan 3 ayrý RES ve 25 MW GES ile birlikte toplam 265 i aþan kapasite ile 3. Çeyrekte ben sýçrayan bir üretim satýþ ve bunun uzantýsý çok güçlü bir favök artýþý bekliyorum.
Ýlk 2 çeyrek te 7+7=14 mln net kar açýklayabilen þirketin, 3. Çeyrekte kabuðunu kýracaðýný ve sadece 3. Çeyrekte 50-60 mln net kara ulaþabileceðine inanýyorum. Bu gerçekleþirse 9 aylýk net kar 70 mln u aþacaktýr. Son çeyrekteki beklentim daha yüksek.
Doðal hedge olan yekdem kapsamýndaki dövizli elektrik satýþlarýndan gelen pozitif kur etkisinin yanýnda , 30 mln u aþan döviz ( yatýrým kaynaklý) finansal borç tan þirketin hedge yapýp yapmamsýna göre bir miktar negatif etki gelebilir. Bunu bilmek ve öngörmek zor. Ama buna raðmen 3. Çeyrek kabuðun kýrýldýðý bir çeyrek olacak gibi bence.
Enerji konusu çok gündemde, yeþil enerji ön planda, tamamý yenilenebilir RES ve GES olan borsadaki tek firma. Rüzgar iyi esti, güneþ ve ýþýk yaz döneminde güçlü idi. Ama en önemlisi elektrik üreticisi olduðu için, ( daðýtýcýlar biraz sýkýntý çekebilir) son aylarda sürekli artan piyasa elektrik fiyatlarý 4. Çeyreði çok olumlu etkileyecek. Mevsimsel etki ile artanüretim miktarý desteðiyle, üretici sýfatýyla toptan piyasasýnda oluþan güncel ve yüksek fiyatlardan alýcýlara elektrik satan firmanýn , bugünlerde keyfi yerindedir diye düþünüyorum.
Son çeyreði , piyasada oluþan fiyatlarla ilgili geliþmeler dolayisiyla çok ilginç bir kar ile kapatabilir.
Kýsaca , rüzgarý arkasýna aldý, trend lehine çalýþýyor, hammadde olan rüzgar ve gün ýþýðý bedava. Kömür, doðalgaz ve diðer termik girdi maliyetlerinin artmasý Rakipleri üretimi kýsacaðý ve arz azalacaðý için gwind göreceli olarak güçlenecektir. Diðer yandan, Hes projeleri de kurak geçen bir yýl dolayýsýyla mutlu deðiller.
Enerji ve elektrik ihtiyacý konuþuldukça , fiyatlar artmaya devam ettikçe hissemizin gündemden düþmemesi ve öne çýkmadý gerekiyor, ve doðal olarak fiyata da bu geliþmelerin pozitif olarak yansýmasý gerekiyor ama hala OLMUYOR...Çok ilginç.
Ayrýca, son 2 ayda yukarýda yazdýðým gerekçelerle olsa gerek, araþtýrma departmanlarý daha aktif ve öngörülü çalýþan kurumsal yatýrýmcýlar ve FON lar , piyasada hareketli olan ve satýþa hazýr 20 mln lot hisseyi düzenli olarak topladýlar ve satmýyorlar. Kýsa vadeli almayan bu fonlarýn bir bildiði vardýr.
Grafiðe bakýlýrsa zaten halka arz dan alýp bekleyenleri ve yeni pozisyon alýp bekleyecekleri düþündüðümüzde, her an zincirlerini kýracaðýný hayal ediyorum ama hala ayný seviyelerde geziniyor maalesef. Bence garip bir paradoks var , fiyat ve beklentiler dikkate alýndýðýnda. Ya da ben yanýlýyorumdur, tahminlerim ve beklentilerim belki de sübjektif ve abartýlýlýdýr.
Umarým beklentilerim doðru çýkar ve hak ettiði seviyelere bir an önce gelir.
Özetle, ilk yarý ile 2. Yarý nýn karlýlýk açýsýndan ak ile kara kadar farklý olacaðýný umuyorum.
Bir kaç ay daha sabredip izlemek en doðru seçenek gibi görünüyor,
Beklemeye deðeceðini düþünüyorum...
Teþekkür ederim deðerli bilgileriniz için. Ben de 150 milyon civarý ciro 50 milyon üzeri net kâr bekliyorum. Umarým güzel sürprizler yapar. 3. çeyrek üretim iyi ancak son bir haftadýr rüzgar santralleri pek iyi deðil inþallah toparlar tekrar rüzgarý arkamýza alýrsak daha iyi olacaðýný düþünüyorum. Bir de iklim anlaþmasý kredilerinden faydalanarak kapasite artýrýmý adýmý atýlýrsa süper olur bol kazançlar dilerim
Üretim-satýþ miktarlarý doðaya baðlý olarak artar veya azalýr, sonuçta dýþ koþullara baðlý ama benim dikkat çekmek istediðim konu, elektrik piyasasýnda bu yýl için beklenen 40 cent civarý fiyatlarýn 60-65 cent arasýnda oluþmaya baþlamasý ve üreticilerin bütçelerinde planladýklarý satýþ fiyatýndan çok daha yüksek fiyatlar oluþmaya baþlamasý. Bilhassa son dönemlerde.
Maliyetleriniz ayný iken teslim fiyatýnýz artarsa karlýlýklar çok iyi seviyelere gelir.
Son dönemdeki iklim anlaþmalarý, karbon ayak izi azaltma politikalarý, yeþil enerjiye teþvik gibi stratejilerle , giriþimcilere sunulacak düþük fazili ve uzun vadeli krediler ile kapasite artýrma veya baþka GES-RES satýn alma fýrsatlarý zaten bambaþka bir hikaye. Bu da hisseye ve þirket deðeri ile büyüklüðüne önemli katkýlar saðlar elbette.
Bekle-gör doðru strateji...
Katýlýyorum. Yatýrým yaparken beni en çok korkutan en büyük santralinin yekdem süresinin yýl sonu bitiyor olmasýydý. Bu fiyatlarla bir süre sonra avantaj bile olacak bu durum
Benim ciro beklentim 170-180 milyon civarý ancak episaþta firmanýn güneþ santrallerini bulamadým. Kodlarýný bilen biri paylaþabilirse çok iyi olur.
Hocam ben de çok aradým sanýrým lisanssýz olduðu için orada yer almýyor onu önceki üretime göre tahmini aldým. Ciroda özellikle net kârda özellikle kötüyü düþündüm iyi olursa sürpriz olsun diye düþündüm
Yer Ýmleri