Küresel enflasyon deliriyor. Bloomberg Tarým Ürünleri Spot Endeksi son 1 yýlda %50 gibi çýkmýþ.
![]()
Küresel enflasyon deliriyor. Bloomberg Tarým Ürünleri Spot Endeksi son 1 yýlda %50 gibi çýkmýþ.
![]()
14.19 ortalama maliyetle ÝSCTR aldým (6 Mart 2026). Tüm borsa portföyüm, tek kaðýt.
Bu da ayni endeksin son 30 yýllýk grafiði (þu anki 390'dan %15 gibi bir çýkýþ daha olursa 450 deki tarihi zirvesini geçecek)
![]()
14.19 ortalama maliyetle ÝSCTR aldým (6 Mart 2026). Tüm borsa portföyüm, tek kaðýt.
Bu durumda TR'deki enflasyon ne olur dersiniz? Sizi bilmem ama bana göre zaten kontrol edilemeyen enflasyon iyice zývanadan çýkar. Peki, enflasyon iyice zývanadan çýkarsa döviz kurlarýna ne olur? Hala borsada bir ralli bekleyenler parmak kaldýrsýn.
Aynen ayhancým ama her halükarda kamu bankasý hisselerinden uzak durmak lazým. "Bizim ticari amacýmýz kâr elde etmek deðildir" diyen bir bankanýn hissesine yatýrým yapmak rasyonel bir karar deðildir. Ancak ve ancak çok özel durumlarda, "potansiyel getiri / risk oranýnýn" en az 5 olduðu bir durumda bunlara girilebilir. Aksi halde pas geçmek icap eder (þahsi görüþümdür).
Bir arkadaþým bana "Dolar bazlý, %5 yýllýk kupon faizli, 6 ayda bir faiz ödemeli HALKB Eurobond'unu vadeye 1 yýl kalmýþken piyasadaki çalkantý sayesinde 100 dolar kupon deðerindeki tahvili 80 dolardan satýn alarak 1 milyon dolarlýk tahvil aldým. Yaptýðým bu yatýrýmýn 1 yýlda kaç dolar getirisi olur?" diye sormuþtu. Hesaplýyorum:
Kupon faizinin dolar bazlý bileþik yýllýk getirisi:
devre= 12 : 6 = 2
devre baþýna faiz oraný=0.05 : 2 = 0.025
yýllýk bileþik getiri= (1+0.025)**2 - 1 = 0.0506 = %5.06 olur.
Toplam yýllýk bileþik getiri = [(100 : 80) -1] + [(100 : 80) x 5.06)]=31.3=%31.3
Yukarýda bahsi geçen 1 milyon dolarlýk HALKB Eurobond alýmýnýn 1 yýllýk dolar getirisi= 313,000 dolar.
Böyle bir getiriyi öp de baþýna koy.
Dün öðleden sonra ABD Hazinesi 40 milyar dolarlýk 4 hafta vadeli bono sattý. Faiz oraný %0 (sýfýr) olarak gerçekleþti.
This afternoon, the Treasury sold $40 billion of four-week bills at an effective 0% yield, marking the return of a March 2020-era marker in the short-term government debt market.
Sayýn TH. bir kitap yazmalýsýnýz bu birikimlerle. Yazýlarýnýzda beni çeken birþeyler hep olmuþtur. Bu sefer görüþleriniz VÝOB- VOBELÝT- Sn. Deniz 43 beyin yazdýklarý ile de örtüþüyor. 2018 in o karanlýk döneminde örtüþmüyordu. O kazandý. O rakamlarýn efendisidir. Yaþlý ve çok nadir çok kýymetli ve kýdemli birisi ve yazýlarý ile bugünleri öngördü. Okuduz mu yorumlarýný? Bir bakýnýz derim. Mükemmel bir kaynak. 158 Bist tepesini de bildi ve yazdý. Bende sizin yazýlarýnýzý okuyunca ÝÞC - SAHOL pozisyonlarýný kapadým. Selamlar. Farklý ve sýra dýþýsýnýz..
Bir de yabancý bir kredi derecelendirme kuruluþu idi , Moodys olabilir. Bir deðerlendirmesi beni ürküttü. Sermaye kýsýtlamasýndan bahs etti fakat bu þu anda temel görüþümüz bu deðil dedi. Bu konu hakkýnda ki görüþünüz nedir ? BÝST te 2001 krizinden daha aðýr þartlar var gibi. Deniz 43 hoca da yazar bunu. Bu durumda dolar bazlý dip öngörünüz nedir ? Dip çalýþmalarýný nasýl anlayabiliriz ? Sanayi neticede diri duruyor. Fakat orman yanarken aðaçlara bakýlmaz diye bir atasözü de var. Enflasyon ve faizlerin yükseleceði aþikar. TÜFE -TEFE makasý yüzde 70 açýk. Neticede TÜFE yükselerek arayý kapatýr .
Son düzenleme : Ayan; 30-04-2021 saat: 22:53.
Yer Ýmleri