Originally Posted by
D R A G O N
Sn. TRENDHOUND............... VAKBN özelindeki düþüncenizi merak ediyorum. Bu hisseyi taþýmak mantýklý mý yoksa benzer düþük rasyolarla fiyatlanmakta olan özel banka hisselerinden biriyle trampa etmek mi daha doðru olur?
Düz mantýkla bu soruyu cevaplarsak, benzer düþük rasyolarla fiyatlanmakta olan özel banka hisselerden biriyle trampa etmek mantýklý olur. Kamu þirketlerinde özellikle de kamu bankalarýnda ciddi bir yönetim zafiyeti olduðu gibi emir komuta zinciri ile yönetildiklerinden dolayý þirketin kârlýlýðý ve azýnlýk hissedarlarýn menfaati gündemin ön sýralarýnda yer almaz. Onlar için siyasi nedenler her zaman en öndedir. Ýþte bu nedenlerle kamu hisselerinden uzak durulmasý gerektiðini savunuyorum. Öte yandan olasý bir kötü banka oluþumu gerçekleþirse bu oluþumdan en çok yarar görecek olan þirketlerin baþýnda kamu bankalarý gelecektir bunu da unutmayalým. Popülist ve siyasi nedenler yüzünden kamu bankalarý maliyetin çok altýndan sabit faiz ile uzun vade bazýnda çok miktarda kredi verdiler. Zarar yazan ve yazmaya devam edecek olan bu krediler bilançoya yük oluyorlar, hem kârlýlýðýn hem de sermaye yeterlilik rasyosunun düþmesine sebep oluyorlar. Kamu bankalarýna yatýrým yaparken bu tür negatif faktörleri de dikkate almak lazým.
14.19 ortalama maliyetle ÝSCTR aldým (6 Mart 2026). Tüm borsa portföyüm, tek kaðýt.
Yer Ýmleri