Çan termik santrali ve Odas fiyatlarindaki son dönemde olan aþýrý oynaklýk sebebi anlaþýldý.
Bu piyasada ne þirketlere nede BIST ve SPK ya güvenim yok.
Ana sözleþmeyi deðiþtirmek,þirketler için çocuk oyuncaðý,mevcut iþin dýþýna çýkmayacak diye birþey yok.
3. çeyrekte;
izdemir= Toplam Üretim: 775.511,44 MWh; ciro= 1.527.049.600;.. 1969
ÇAN-2.= Toplam Üretim: 502.591,18 MWh; ciro=1.341.492.501;... 2644
3. çeyrekte piyasa takas fiyatý =2.079
5160+2952+4452 (temmuz aðustos ve eylül kapasite mekanizmasý gelirleri)=12.564 milyon (bu rakam birim baþý deðerleme hesaplanýrken düþüldü); ÝZDEMÝR de böyle bir gelir yok.
izdemir in birim satýþ deðeri PTF ýna yakýn(hafif altýnda) iken ÇAN-2(CANTE) %27 daha pahalý satmýþ(!?); tebrik etmek lazým...
çan-2 piyasa takas fiyatýndan satmýþ olsaydý, brüt kar marjý %9.46 ya düþerdi...
III. çeyrek hasýlat ile ilgili çekincemi burada not etmiþtim. Þahsi kanaatim, þirkete ait kalorifik deðeri yüksek kömürün piyasaya yüksek fiyattan satýlýp daha düþük kalorifik deðerdeki kömürün satýn alýnmasý arasýndaki fark bu...Yine de emin deðilim çünkü dipnotlarda bu konuda bir ayrýntý yok maalesef.
Sayýn ft-2 geçmiþ bir mesajýnda bununla ilgili bazý ipuçlarý vermiþti. Tamamen bu veriye dayalý bir yorum olup asla yatýrým tavsiyesi deðildir.
https://www.hisse.net/topluluk/showt...76#post6634276
Gerçek, siz ona inanmaktan vazgeçtiðinizde ortadan kaybolmayan þeydir...
--þirkete ait kalorifik deðeri yüksek kömür nerede üretilmiþ??
--DÝP NOTLARDA AYRINTI ÇOK; GÖRMEK ÝSTEYENE...
--elektrik satýþlarýnýn hepsi devlete gözüküyor...devlet PTF nýn epey üzerinden satýn almýþ.
--3. çeyrekte brim elektrik üretiminin maliyetini 7.47 cent/kwh olarak hesapladým...epiaþ da 3. çeyrekte piyasa takas fiyatýnýn ortalamasý 7.774
https://seffaflik.epias.com.tr/trans.../gop/ptf.xhtml
--ÝZDEMÝR kurulu güç 370 MWh;
-ÇAN-2 de kurlulu güç 330 MWh
fark %12; ama üretim farký %54
--izdemir de birim elektrik maliiyeti= 5.450 cent
--4. çeyrekte (1ekim 2 aralýk arasý) epiaþýn sitesinde 7.64 cent....
--üretim maliyetlerinin düþme ihtimali var mý dýr?
Son düzenleme : ft-2; 02-12-2023 saat: 16:35.
Güzel bilgi...Demek ki aðababalarýna kýyak geçmiþler. Þaþýrdýk mý, hayýr yandaþlarýn klasik iþleri. O halde yýllýk rakamlarda da revizyona gitmem gerekecek þayet bu durum devam ederse...Bu kadar "ballý" parayla Venezuela'da petrol iþine girmeleri hiç þaþýrtýcý deðil...Allah verdikçe veriyor, inþallah 2024 temettüsü gelir de güzel bir tatil yaparýz Angel Þelalesi'nde. Bak sen Allah'ýn iþine...Benim gibi zavallý, ssk emeklisi, sosyal demokrat biri yandaþlarýn parasýný hüpletecek...Ýþte, ilahi adalet buna derim...![]()
Gerçek, siz ona inanmaktan vazgeçtiðinizde ortadan kaybolmayan þeydir...
Yer Ýmleri