Þurasý Sn Patrick Bateman;
https://pintidegiltutumluyum.com/
Bari bunu okuyup bu adam ne yapýyor, nasýl yapýyor, onu bi anlatýverin bize, adam ABD'deki vergilerin etrafýndan dolaþmanýn yolunu bulmuþ gibi..
Þurasý Sn Patrick Bateman;
https://pintidegiltutumluyum.com/
Bari bunu okuyup bu adam ne yapýyor, nasýl yapýyor, onu bi anlatýverin bize, adam ABD'deki vergilerin etrafýndan dolaþmanýn yolunu bulmuþ gibi..
Adam zarar ederek vergiden kurtulmuþ. Çok da akýllýca deðil![]()
O buradaki vergilendirme muhabbeti...
ABD de alým satýmdan vergi vermiyor yabancý olduðu için, Ýrlanda menþeli ETF alýp satýyor ABD deki %40 lýk verasetten kaçýnýyor..bunun için yatýrým yapmak istediði enstrümanýn ETF sini buluyor..
Bence bu adam, yurt dýþý alým satým iþlerini bilen bir aracý kurum çalýþaný/akrabasý filan olmalý, çok detay mevzularý keþfetmiþ...
Zaten bizdeki kurumsallar da ayný þeyi yapýyor, Xbankasý gidip bir fx borsasýnda hesap açýyor, anlaþmasýný yapýyor, bir arayüz programý yazdýrýyor, buradan gelen alým satým emirleri ilgili arayüz pogramýyla ilgili borsanýn programýna aktarýyor emirler, gerisi komisyon v.s...Zaten problem yaþayan da bu aradaki emir aktarýmlarýndan patlýyor...
Yurtdýþý için vergi olayýnýn özeti:
ABD'den temettü alýnca 20% ABD'ye + ~30%civarý Türkiye'ye yani toplamda 50% gibi bir vergi çýkýyor. Teoride ABD'nin aldýðýný geri almak mümkün ama ABD'ye gitmek gerekiyor.
UK'den alýnan hisselerde þirket de UK tabanlý ise stopaj 0%, sadece TR'de ~30% GV ödeniyor.
Olayýn EFT kýsmý da var ama ilgilenmediðim için çok bilmiyorum. Yerine göre 0% oluyor galiba Irlanda'dan alýnca.
Böyle olunca büyüme için ABD tabanlý, temettü için UK tabanlý bir portföye yöneliyor insan doðal olarak. (ytd)
Aþaðý yukarý budur yani özeti. Mart ayýndan beri takýýyorum IKR'de, geliþmeleri yazýyorum genelde yurtdýþý hisse baþlýðýna. Dün IKBR üzerinden eurobond almayý keþfettim mesela, onu da eurobond baþlýðýna yazdým ama sevincim kýsa sürdü
Ek: Miras vergisini kafaya takmak için erken. O yüzden salladýðým bir konu deðilZaten aile çocuk combalak da yok.
Alim satim karindan cifte vergi anlasmasi yapilmis hic bir ülkede vergi cikmaz, orada yasamiyorsaniz. Daima TR (vergi mükellefi oldugunuz ülke) vergilendirme hakkina sahiptir. ABD'de veraset vergisi vermek icin 60.000 USD üzerinde sermaye olmasi lazim.
Alinabilecek her vergi verilir. Bunun kacisi yok. Sadece degisik yatirim tarziyla biraz düsürülebilir.
Bu arkadasin vergi vermekten kurtulmus olmasi zarar etmis olmasi ve UFE hesaplamasina girmesinden kaynaklaniyor.
PB'nin (Patrick Bateman) yazdigi gibi yabanci hisseler bölümünde bayagi bir konusuyoruz bu konuyu.
Yani ilgili blog sahibi, uzun vadeli yatýrým/temettü emekliliði gibi bir fikri ana fikir sayýnca veraset konusunu temel meselelerden biri haline getirmiþ..
Temettü vergisi ABD'de otomatik kesiliyormuþ zaten, bir tek bizdeki vergi bacaðý var mevzunun...
Alým satým kaynaklý karda ise ABD de yok, bizde ÜFE ye görece birkaç hesaplama yöntemi var, onlarý kullanýyor.
Hiç temettü muhabbeti olmayan bir enstrüman olsa, yani getiri endeksi gibi temettüsü v.s her þeyi fiyata dahil olan, bir tek alým satým kaynaklý kar zarar vergi hesabý kalýyor geriye...
Yine de nasýl bir SEC garantisi hak ediliyor bakmak lazým, yarýn bir gün piyasalar platformlar patlarsa diye. ABD/Avrupa merkezli mesela fx borsa lisanslarýnda 30x filan, kaçtý 35.000 pound devlet garantisi var, 'nasýl ve nereden o paranýn alýnacaðý hepten ayrý bir mesele', Avusturalya/Kýbrýs lisanslýlarda 1000x filan Allaha emanet turizm...bu iþlerin bu kadar kolay olabilmesi hep beni huylandýrýr..
Yer Ýmleri