Bu haberin baþlýðýnýn gerçeði yansýtmadýðýný söyleyebilirim(sektörü çok iyi bildiðim ve sürekli yakýndan takip ettiðim için)
Son 2-3 haftada tr deki çelik(bobin sac) fiyatlarý ~120-150$/mton(metrik ton) artýþ gösterdi. Bu fiyatlarla bile dünya üzerindeki en ucuz çelik fiyatlarý türkiye de maalesef. Çelik sektörü azalan kapasiteler ve artan talep üzerinden sayfa sayfa analiz edilmesi gereken bir sektör konumunda. Haber abd için yapýldýðý için o pazar hakkýnda 2 satýr yazabilirim.
Þimdi abd nin yýllýk talep ve üretim arasýnda ~35 milyon mton açýk bulunmaktadýr. Bu miktarýn büyüklüðünün kavranmasý için bu miktarýn türkiyenin yýllýk toplam üretimine tekabül ettiðini söyleyebilirim. Abd de CR(cold rolled) satýþ fiyatlarý son 1-2 aylýk düþüþe raðmen ~2500 $/mton civarýnda, ayný ürünün tr satýþ fiyatý gelen zamlara raðmen 1200$/mton mertebelerindedir. Þimdi bu ürünün satýþ fiyatýdýr. Üretim maliyetini de biliyorum ama onu buraya yazmam doðru olmaz.

abd ye bu ürünü sattýðýnýzda tr dekine göre ekstra maliyet %25 vergi ve navlundur. Vergi 625$/mton, navlunu bilmiyorum ama tahminim 100-150$/ton mertebelerindedir. Bu durumda tüm ekstra maliyetlere raðmen türkiye abd piyasasýnda her ülke ile rekabet edebilir konumdadýr. Ek olarak abd de bu yüksek çelik açýðý sebebi ile satan her ülkeden mal almak ister.
Selamlar
Yer Ýmleri