Bunlarýn bir þey dinleyecek anlayacak hali yok. Ekmeðine bakýyor herkes ben emekli olayým da ulke yansýn bitsin kafasý.
Haksýz da diyemem. Devletin malý deniz diyor ozetle yok hak hukuk yok kanun deðiþti filan hikaye.
Kanun sen emekli olduktan sonra deðiþse idi anlamlý bir itiraz olurdu. Emekli olduðun güne kadar geçerli kanun neyse ona tabisin tabi ki yaþ uzatýlabilir. Þu an yapýlan hak iadesi filan deðil bunlara seçim rüþvetidir.
O nedenle ben eyt olsam hemen haktan faydalanýrdým. Bakarsýn tekrar deðiþir çok aðýr yük getiren bir düzenleme.
Artý artýk 90 larda deðiliz alttan nesil gelmiyor cok az çocuk var kim çalýþýp da bu kadar yatan adama bakacak meçhul. Ülkenin nüfus piramidi ortada.
Insallah suriyeli kardeþlerimiz çalýþýp emekli delikanlýlarý besleyecek önümüzdeki senelerde - zira baþka pek çýkýþ yok.
Bütün memur ve emekli kesimi, ekmeðini eyt liler ile bölüþecek onu da enflasyona yedirip devlet bir þekilde idare etmeye çalýþacak. Sýkýntýlý zamanlar geliyor.
evet. net gerçek ortaya çýktýktan sonra demagoji baþlýyor..
net gerçek ne ? olayýn ekonomiyle filan alakasý yok. demografi ile de alakasý yok. ben hükümetlere borç vermiþim 25-30 yýl boyunca sýfýr reel faizle kullanmýþ ve o parayý ben emekli olduðumda (ki mukavelemize göre zamaný belli iþe baþlarken) bana geri verecek. olan sadece budur. gereksiz zýrvalýklar hep yapýlýyor her yerde ama bu forumda bir seviye olmalý artýk.
It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
sýfýr reel faizle (ve hatta enflasyon nedeniyle negatif faizle) 25-30 yýl boyunca yatýrýlan primlerin ne kadar muazzam bir kaldýraç etkisi yaptýðý ortada hükümetlere. bu iþten hükümetlerin zarar etmesi imkansýz, zarar edecek olan bizleriz, ve biz o parayý geri alýrken (emeklilik) hiç olmazsa zarar o kadar fazla olmasýn diye dua edebiliriz en fazla. ama genelde dua pek karþýlýðýný bulmuyor.
It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
Þirkette 3-4 önce emekli olan bir abim var. Ýlk emekli olduðunda asgari ücretin nerdeyse 2 katý bir maaþ alýyordu.
O zaman isyandaydý "benim maaþým daha yüksek çýkmalýydý" falanda filanda. Bende ona haline þükret 3-4 yýl sonra asgari ücretli bile seni geçer dediðimde, öyle þey olur mu saçmalama biz niye 30 yýl çalýþtýk falan demiþti bana.
Bugün gelmiþ diyor ki sen haklý çýktýn asgari ücretli bile beni geçti hatta fark açýlmaya baþlýyor.
Ona dedim ki "Abi daha yeni baþlýyoruz eytliler sisteme girsin sen þovu izle".
Þuan anlasanýzda anlamasanýzda hiçbir önemi yok. Zamaný gelince sizde anlarsýnýz hiç merak etmeyin.
Sizin iddalarýnýz ve hayalleriniz ne olursa olsun. Matematik belli, hesap belli benim diyeceðim bu.
Yahu hepsinin çoluðu çocuðu torunu yok mu? Ülkenin emeklilik sistemine verilen zarar, benden çok onlarýn çocuklarýnýn canýný yakmayacak mý? Ýnsan hiç mi geleceði düþünmez?
Çocuklarý "Baba sen 43 yaþýnda emekli olmuþun ben niye 65 yaþýnda emekli oluyorum?" diye sorduðunda yüzleri kýzarmadan mantýklý bir cevap verebilecekler mi?
Gerçi doðru söylüyorsun "Devletin malý deniz" kafasý bu. Mantýklý açýklamalar bu kafaya hiçbir anlam ifade etmez.
Boþa kürek çekiyoruz resmen.
Biz babamýzdan öyle gördük derler.
Cok iyiysen yurt dýþýna git derler.
Derler de derler önemi yok diyorum ya burasý Türkiye bana da vursa ben de dibini sýyýrýrdým þahsi hale getirmeye gerek yok.
Bunu çýkartan iktidar ana muhalefet yavru muhalefet hepsi bilerek ülkeyi ateþe atýyor. Ona da diyecek bir þey yok demokrasi bi iþte. Herkes tadýný çýkartsýn.
hala ayný hikayeler. emeklilik az baðlanmasý tamamen farklý nedenlerle. yani hükümetlerin düzgün bütçe yapmamalarý. suriyelilere para ödemeleri. 40 milyar dolar denilen rakamlar iki üç kat daha fazla mesela. daha farklý konularda var. bu tür detaylarý elbette görmek istemiyor kimse.
netice: ben devlete 25-30 yýl boyunca borç verdim o da zamaný geri gelince bana geri ödüyor. öderken taksit taksit ödüyor. olayýn matematiði belli, devletin zarar etmesi imkansýz. zarar eden bizleriz, ne kadar az zarar edersek iyi olur ama genelde olmuyor. emeklilik sistemi ikinci bir vergi aslýnda bu ülkede. yani gelir vergisine ek olarak emeklilik vergisi de veriyoruz.
Yer Ýmleri