Arkadaþlar merhaba. Önceki aylarda yada yýllarda enflasyon zammýndan hemen sonra biz eyt lilerin maaþlarý hesaplanýp sgk nýn sitesinde yayýnlanýrdý. Bu yýl çok gecikmedimi sizce. Yada benmi siteye giremiyorum. Saygýlar.
Arkadaþlar merhaba. Önceki aylarda yada yýllarda enflasyon zammýndan hemen sonra biz eyt lilerin maaþlarý hesaplanýp sgk nýn sitesinde yayýnlanýrdý. Bu yýl çok gecikmedimi sizce. Yada benmi siteye giremiyorum. Saygýlar.
Prim ödemediðin için potansiyel emekli maaþ tutarýnda bir deðiþiklik oluyor mu? Þuan benim sgk primim yukarýdan ödendiði için her 3 ayda bir potansiyel emekli maaþýmýn yükseldiðini görüyorum þuan bile 8500 TL emekli maaþý alýrsýn diyor sistem. Bu yýlki zamdan sonra da 2022 de yükselir. Yaþ dýþýnda emekilik kriterlerim tutuyor, bir gün prim ödemeyi býraksam bu potansiyel emekli maaþý nasýl deðiþir merak ediyorum.
Yazdýklarým kesinlikle yatýrým tavsiyesi degildir..Sadece kendi kiþisel görüþlerimdir...
Ben sgk iþinin bizim gibi ülkelerde adeletli sürdürülebileceðine inanmýyorum. Hangi hükümet gelirse gelsin en az alanlara daha fazla, fazla alanlara daha az zam yaparak makasý kapatacaktýr.
Ýleride þuandan da yüksek makas olduðunda; kim olursa olsun popilizm yapýp, yüksek alanlara enflasyon altý zam ile düþük alanlarý fonlayacaktýr. Böylede yapmak zorunda.
Þuanki oranla 2008 sonrasý girenler 1700 tl civarý maaþ baðlanacak. Kimse bu maaþla geçinemez. En yüksek alanlarda 12 bin civarý olacak. Kimse bu makasý kabul edemez. Oy için dönemin hükümeti adým atacaktýr.
Eðer primin genelde tavandan yattýysa(benim öyleydi), sonraki yýllarda tavandan yatmaya devam ederse artmaya devam eder(artýþ oraný giderek azalýr ama).
Eðer, sonraki yýllarda tavandan deðil de, mesela tavanýn yarýsýndan yatarsa, maaþýn düþer.
Eðer, benim yaptýðým gibi gün koþulunu doldurduktan sonra hiç prim ödemezsen, maaþýn sabit kalýr ve emekli maaþ artýþ oraný doðrultusunda artar..bu nedenle bizim gibiler için derler ki, eðer sigortan tavandan yatmayacaksa, çalýþmamak, çalýþmaktan daha iyi emekli maaþý açýsýndan.
Benim kýzdýðým konu þu..Olayýn temel mantýðýný anlamadan çok yorum yapýlýyor...iþin sistemetiði nedir, bazý saçmalýklar olssa da, sonuçta belli bir mantýðý var.
Eskiye göre, maaþ baðlanma oranlarý düþse de..çok prim yatýranlar çok, az prim yatýranlar az maaþ aldýðý için yeni sistem daha adil bence..bugün asgari emekli maaþý 2500 tl olsa...max miktar olarak 12-13 bin alacak insan var...6 kat nerdeyse fark var arada, eskiden bu fark 3 katý geçmezdi.
Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53
Ýyi de 12 bin alan adamýn maaþý kime batýyor anlamýyorum..adam sende n6 kat fazla prim ödediyse, maaþýnýn da 6 kat olmasý doðru deðil mi? esnafý, bakkalý, çakkalý benden daha rahat yaþarken neden sigortasýný minimumdan yatýrdý.
Ben brüt maaþýmýn nerdeyse yarýsýný vergi olarak öderken enayi miydim?
Ýki konu karýþtýrýlýyor.
Maaþ baðlanma oranlarý herkes için düþürüldü, bunun için herkes dert yanabilir.
Ama adam senden 6 kat fazla prim yatýrdýysa, zamanýnda vergi kaçýrmayýp maaþýný tam gösterip vergisini tam ödediyse, kusura bakma senden 6 kat fazla maaþ almayý hak ediyor demektir.
Bir bilgi daha: Yasal olarak emekliye maaþ miktarýna göre farklý zam yapamaz. Sadece þunu yapar, mesela bayram yardýmý mý yapýyor..miktardan baðýmsýz herkese ayný parayý öder...ya da derki herkese seyyanen 500 tl zam yaptým...üstüne %10 yaptým..böylece çok alanla az alanýn farký kapanýr..zaten bu dediðimi son 5 yýlda ara ara yaptý.
Son olarak, bu sistem vergi kaçýrmamayý, aldýðýn maaþý tam gösterip yüksekten sigorta primi yatýrmayý teþvik ediyor...bundan vazgeçip eski sisteme dönerlerse, sgk kaybeder, herkes minimumdan yatýrmaya devam eder.
zaten bugün aðlayanlarýn çoðu hala kafasý eskide kalanlar...sistem 99 da deðiþti, ama millet yeni yeni emekli olduðu için jeton yeni yeni düþüyor.
Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53
Hesaplama çalýþýyor þu anda .
Güncelleme olmuþ beklenen maaþlarda
biz de ayný þeyi söylüyoruz ama bu þekilde olmayacaðýný hep beraber göreceðiz.
bir de EYT konusu var zaten primini ödeyip, emekli maaþýný alamayan; onlarýn primleri gasp edilip ancak asgari ücretin yarýsý emekli maaþý olarak ödenebiliyor þu an (2500 TL)
onlarýn da hak ettikleri maaþý aldýðýný düþünün (ilk seçimlerde çok olasý) bir posta daha emekli maaþlarýnda düþüþ, asgari ücretin üçte birine inen emekli maaþý
e birilerinden tekrar çalýnýp eski yerine getirilmesi lazým seçimlerde oy almak için kimden çalýnacaðýný tahmin etmek hiç zor olmasa gerek.
beyaz yaka ya BES yaptýrsaydýn al sana asgari ücret denecek, zira beyaz yakanýn oy tercihi ideolojiktir oyunu satmayacaðý bilinir.
Yer Ýmleri