Originally Posted by
izmut
Güzel haber.
Gerçi AKP ve MHP seçmenlerine güven olmaz ama umarým sözlerini tutarlar.
Zira EYT çýkmaz.
Seçim için bile çýkmaz.
EYT, beni 8 yýl vurdu.
8 yýl bu tartýþmalarla geçti.
Neden çýkmaz ?
Çünkü EYT'lilerin gün sayýlarý çok fazla.
Fazla gün sayýsý demek, fazla emekli maaþý demek.
13 milyon emekli var.
Çoðunun maaþý düþük.
6 milyon EYT'li var.
Çoðunun maaþý yüksek olacak.
Halihazýrda bile, 1.8 çalýþana 1 emekli düþüyor.
Sözlerinde durup, bu iki baþbelasý partiye oy vermemelerini bekleyeceðiz.
Bu hesabýn yanlýþlýðý defalarca anlatýldý...eyt li gözüküp çalýþan memur neden iþten ayrýlsýn..býraksan ölene kadar memurluk yapar..hatta özelde aktif olarak çalýþanlarýn çoðu da emekli olmak istemez.
Peki kim bu haktan yararlanýr..hali hazýrda iþ arayan ama bulamayan, bir de benim gibi zaten kendini erken emekli edip, kurumsal bir iþte çalýþmayý düþünmeyen kiþiler.
Þunu da unutmayalým, her geçen yýl eyt kapsamýndaki kiþi sayýsý azaldý, belki de son 10 yýlda eyt li hak sahipleri yarý yarýya azalmýþtýr..adamýn yasal olarak yeni sistemde de emekliliði gelmiþ, dolayýsýyla kapsam dýþýna çýmýþ.
Bir de böyle bir yasa çýkacaksa, seçim öncesine ayarlanýr, bu yýla yetiþmez..bir kýsým da bu süreçte emekli olur..kapsam daraldýkça daralýr yani.
Zaten, teklif muhtemelen 50 yaþ sýnýrý ve avantaj saðlanan her yýl %1-2 emekli maaþýndan kesinti ile çýkar(mesela 57 de emekli olacaksýn, 50 de eyt kapsamýnda emekli olmak istiyorsan 7*1,5=%10 maaþýnda kesinti olacak). Buna benzer yasalaþýrsa, bir kýsým zaten hak kaybý var diye tercih etmez..gerçekten ihtiyacý olan, çalýþma durumu olmayanlar kabul eder.
özetle, buradan devlete gelen yük abartýlan rakamlar kadar deðil belki de söylenenin çeyreði düzeyinde kalýr.
Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53
Yer Ýmleri