7600 günüm var ve sigortam yüksekten yatýyor. Potansiyel emekli maaþým 15.000 TL üzerine çýkmýþ. Muhtemelen Ocakta 20 binin de üzerine çýkacak. Ama bu enflasyon böyle devam ederse bu rakamlar ile geçinilip geçinilmeyeceðini bile tahmin etmek zor.
Bugünün 50.000 TL maaþý alým gücü olarak 2 yýl öncenin 15.000 TL sine denk geliyor.
Yazdýklarým kesinlikle yatýrým tavsiyesi degildir..Sadece kendi kiþisel görüþlerimdir...
Bazýlarýnýn anlamadýðý, kafasýna girmeyen konu þudur.
Eskiden tabandan ve tavandan prim ödense bile emekli maaþlarý arasýnda 1,5 katý fark oluyordu.
Þimdi ise, 3,500 taban emekli maaþý ise, 20 bin alan da var(8-9 bin günü olan ve primi hep tavandan yatmýþ olanlar). Kendi alacaðým emekli maaþýný hesaplatýyorum, hadi benim 6500 günüm var...yukarýda belirttiðim çalýþma günü olup, emekli olan ve þu an 20 bin maaþ alan(temmuz maaþý), bir sürü arkadaþým var.
Hala, býk býk konuþmanýn anlamý ne? Hadi zeka desem, burada herkes üni mezunu...Yoksa art niyet mi var?
Yeni yasa, maaþ baðlanma oranlarýný düþürüp, emeklilik yaþýný yükselttiði için eleþtirilebilir. Ama eski sisteme göre daha adil olduðu nettir. Hele hele hayatý boyunca maaþlý çalýþan, maaþý üzerinden vergisini kuruþu kuruþuna ödeyen(maaþýný düþük göstermeyen) beyaz yakalý kesim için bu emeklilik yasasý çok daha hakkanyetlidir.
Yani ne kadar ekmek o kadar köfte..eskiden vergisini tam ödeyen,sigortasýný tavandan ödeyen adam, maaþýný en düþükten ödeyen emekliyi fonluyordu...þimdi herkes ne kadar maaþýndan vergi ödüyorsa, o kadar maaþ alýyor..bu kadar basit.
hala, yok yüksek maaþ alanla düþük maaþ alan birbirine yaklaþacak, arada fark kalmayacak deyip milleti yanlýþ yönlendirmeyin..geri zekalý deðilseniz, art niyetlisiniz demektir..ikisinden birini ya kabul edin, ya da boþ boþ konuþmayýn.
Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53
kardeþ bu eski yasaya göre emekli olma durumu..1999 ve 2008 deki yasa sonrasý en düþük ile en yüksek arasýndaki fark 6-7 katý bulabiliyor. zaten yeni yasa bu açýdan çok daha adil, kim ne kadar prim ödüyorsa(maaþýný tam gösterip vergisini yüksekten ödüyorsa) o kadar yüksek maaþ alýr..bu kadar net.
Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53
Beyaz yakalý kesim için son 25 yýlda çýkan tek göreceli avantaj saðlayan yasa..Bu bile beyaz yakalý kesim tarafýndan yerin dibine sokuluyor, Allahým aklýma mukayet ol!
Hadi, bu yasa ile maaþ baðlanma oranlarý düþtü, emeklilik yaþý arttý vs dense tamam diyeceðim. Bu tüm çalýþanlar için kötü oldu. Ama maaþý yüksekten yatan ve tam olarak yatan, kayýtlý kuyutlu çalýþan kesim için emeklilikte büyük avantaj saðladý bu yasa. Bunu bu baþlýkta defalarca yazdýk, hala ayný þeyleri, cahilce papaðan gibi tekrar edenler var. Sinir olmamak elde deðil.
hocam bu konudaki iyimserliðiniz gözlerimi yaþartýyor gerçekten.
ortada EYT gibi bir hukuksuzluk/ gerçeklik varken
neredeyse tüm maaþlar asgari ücrete yakýnsarken
emekli maaþlarýnda alt limit sürekli yükseltilip, gelecekte enflasyon sebepli yükseltilmek zorunda kalacakken.
þu veya bu þekilde IMF gelip ülkeyi biçecekken.
inþallah biz haksýz çýkarýz.
Kardeþ ülke zaten kamboçya olmuþ. Hele beyaz yaka için zaten felaket bir ortam var. Mevcut dertler yetmiyor mu, ilerisi için de ilave karamsarlýklar ekliyorsun. Burasý zaten dip, daha da kötü olacak demenin anlamý yok. Bu kafa devam ederse ülkede üni mezunu kafasý çalýþan adam kalmaz 10 sene sonra.
Yani ben çok iyimser deðilim de, senin gibiler gereðinden fazla, hatta hastalýk düzeyinde karamsarsýnýz bence.
Danýþmanlýk Portresi - 63
Danýþaným 1963 doðumlu 1984-2000 arasýnda 3000 gün kadar SSK'sý, 2000-2007 arasýnda 2600 gün Bað-Kur'u olan ve 2008-2019 yýllarý arasýnda yurtdýþýnda çalýþtýktan sonra Türkiye'ye dönen bir erkek sigortalý. Ne yazýk ki direkt Kuruma gitmiþ ve 2021 yýlýnda emekli olmuþ. Þimdi diyor ki "SSK dönemimde hep tavandan prim ödendi, maaþým neden 2900 TL kadar?" Yanýt ve suçlu emeklilik planlamasýzlýðý. Öyle yapmýþ ki bize bir adým atacak yer býrakmamýþ. Baþvuruyu yapmýþ, düþük bulup beðenmese de baðlanan aylýðý çekmiþ ve Bað-Kur emeklisi olarak SSK dönemindeki tavandan ödenmiþ primleri adeta çöpe boca etmiþ. Neden böyle olduðunu yasa çerçevesinde ve anlayabileceði bir teknik ile anlattým. Aslýnda 2019 öncesinde gelse hemen, az biraz çalýþma ve biraz da borçlanma ile 2-3 ay içinde SSK emeklisi olup bunun iki katý kadar aylýk alabilecek iken yola gözleri kapalý devam etmeyi tercih etmiþ. Bu aþamadan sonra yapacak bir þey olmadýðýný üzülerek belirttim.
Þevket Tezel
Türkiye, kazýðýn her türlüsünü ayrý ayrý deneyimleyebilmek için mükemmel bir yer. Burada yetiþen biri dünyanýn baþka bir yanýnda sýkýntý yaþamaz.
Re-twittlediklerim katýldýðým anlamýna gelmez!
Yer Ýmleri