Aslýnd asýl sorun ne dolar nede baþka bir þey.. Tüketici enflasyonu.... Hem düþük çýkarýlýyor hemde gýda enflasyonu çok yüksek.. Nerdeyse varlýklarýn %90 ný enflasyona yenik düþüyor..
Emekli maaþlarý ise buz gibi eriyor..
Burdaki tüm yorumlarým yatýrým tavsiyesi deðildir.
ben temettu emekliligini destekliyorum zaten de sunu soyleyim 10 yil once dolar 1.8, su an 26, yani 26/1.8=14.4, bu rakama yaklasik %40 dolar enflasyonunu koy 14.4*1.4=20,16 kat yani %2000 ve uzeri yapanlar dolar bazinda kazandirmis. ben cok daha iyi olabilirdi ulke iyi yonetilemedigi icin ancak bu kadar oldu diyorum
Dönemsel meselelerle, bütünü ayýrt etmekte yarar var.
2002-2012 arasý neredeyse 10 yýl USDTRY sabit bir seyir izlemiþ hatta dönemsel olarak kaybettirmiþtir.
Hatta 20.12.21 tarihli operasyonun tepesinden maliyetlenen de yaklaþýk 1 yýl zararda oturmuþtur USD bazýnda.
(Süreç boyunca TL'deki reel enflasyon neyse, ilk dalgada diðer para birimlerince "ilgili para birimine sahip ülkenin enflasyonu ile doðru orantýlý olarak" geri alýnacaktýr haliyle...)
Bugün yaþananlarýn çoðu bu süreçlerde yaratýlan köpüðün sonuçlarýdýr.
USD baz hisse senedi örneði vermeye gerek yok.
Ev, hatta 2. el araç dahi USD bazýnda %100 üzeri prim yaptý son yýllarda. Mesele bunu sürdürülebilir olmadýðýný görmekte.
Yýllara yayýlan... 10-20 yýl sürecek yatýrým yapmak gibi bir perspektif varsa...
Götü boklu Baðcýlar'da(küçümsemek için söylemiyorum. Açýklama zorunluluðu hissettim çünkü herkes alýngan belli ki...) evin, 2. el araban %100-200 kâr ettiriyorsa USD bazýnda... Orada bir sýkýntý var demektir.
Bu tür suni ortamlar yaratan her ülkenin vatandaþý gider Manhattan' ý iþgal eder hayat bu kadar naif olsa...
Gerçeklikle ilintini, baðýný kopartmamakta yarar var. Yabancý yatýrýmcýnýn(gerçek olaný) %0 olduðu borsada, parayý basar piyasayý kaldýrýrsýn. Yabancý yatýrýmcýnýn olmadýðý piyasada, parayý basar(uzun vadede de bedelini öder), paraný stabil tutarsýn.
EK: Geçmiþte krizleri gözlemleyenler bilir. (Ve bu ülke geçmiþten dersini almayanlarýn ülkesi olduðundan tarihin tekerrür etmesinin önünde de objektif bir engel yoktur. )
Dönemsel dalgalarla geliþir her þey. Tahterevallinin doðru tarafýnda olmak önemlidir.
EK: Rahmetli Nasrullah AYAN'dan duymuþtum. Kaynak kendisi midir? Hatýrlamýyorum.
-Serbest piyasada her emtianýn fiyatý vardýr. Currency(yerel para birimi) nin fiyatýný da enflasyon belirler.
Bir baþka "EK" daha yapayým.
Nasýl þirket hisseleri endeks ile hareket ediyorsa...
Þirketler de Ülke ile hareket ederler. CDS, Currency(Yerel Paranýn konumlanýþý), ülkede ticaret serbestisi, öngörülebilirlik, hak-hukuk-adelet...
Bu konularda ileriye dönük öngörünüz iyiyse... Ne âla...
Yoksa sepet iyidir.
PS: Ali bey(sn.Cautionary) sepet diyince inanýyorsun da, biz diyince niye inanmýyorsun güzel kardeþim?
Gönlünüzce olsun.
Ee tamam iþte 2002-2012 yýllarý arasýnda hem parasal geniþleme hem iyi yönetimle temettü hisseleri dolar bazýnda 20 kat deðer kazanýrken 2013-2023 arasýnda bu oran 2-4 kata düþmüþ. Temettü yatýrýmcýsý 20 yýldýr kazanmýþ iþte..
Yer Ýmleri