Haftalýk takasta citibankýn payý 257 bin lot artmýþ. Yabancý gerimi dönüyor. bizim yerliler baskýladýkca baskýlýyor nereye kadar baskýlayacaksa...
Haftalýk takasta citibankýn payý 257 bin lot artmýþ. Yabancý gerimi dönüyor. bizim yerliler baskýladýkca baskýlýyor nereye kadar baskýlayacaksa...
Ýlaç fiyatlarýna KDV sürprizi
Vergi bombardýmaný devam ediyor. ilaçta Katma Deðer Vergisi oraný artýrýldý.
Eczacýlar indirim beklerken, KDV artýþý karþýsýnda þoke oldu. Zam geliyor.
https://kronos36.news/tr/ilacta-kdv-...10a-cikarildi/
Sn. Maslak1,
Sizce; Deva'nýn %82.2 sini yarýn Eastpharma'dan satýn almak isteyen, bugün kapýnýn ziline cepte kaç milyar $ ile basmalýdýr?
Eðer, Türkiyenin bu kurumsuzlaþma halini, yüksek CDSini, zayýf yatýrýmcý dostu ortamýný, zayýflayan ticari öngörü ufkunu düþünmeden ; yani, örneðin; 2011-2012 yýlýndaki gibi yüksek seviyede pozitif yatýrým atmosferini düþünürsem; 2 milyar Euro civarý bir rakamý düþünüyorum.. Bunu, aþaðýda çeken faktörlerin baþýnda ise (belirttiðim gibi) Türkiye'nin yatýrým ikliminin kötüleþmesidir. Yukarý çekecek elimizde olan belirsiz konu ise biyoteknoloji programlarýdýr.. Bunun ne kadar zengin olduðuna baðlý olarak; satýþ fiyatý yukarý gider.. zayýf bir biyoteknoloji ürün geliþtirme portföyü (pipeline) aþaðý da çeker. belirttiðim gibi; yüksek CDSimiz, bozulan yatýrým iklimi ise fiyatýmýzý çok aþaðý çeker.. yüksek uluslarasý ciro payý yukarý çeker.. listeyi leh veya aleyhte uzatmak mümkün..
mütevazi bir rakam düþündüklerini zannetmiyorum. bu iþleri (þirket satýþý) zaten iyi bilen bir bir yapý tarafýndan yönetiliyor.. oradaki faydayý maksimize etmek için her türlü çabayý sergileyeceklerdir. hangi ürünü lanse edeceðini 10 yýl önceden planlayan yapý, þirketin satýþ sürecini çok daha titizlikle planlayacaklardýr. geniþ portföy, biyoteknoloji programý, etkin, zengin ve üretken ar-ge departmaný (küresel rakiplerine göre oldukça cost effective oluðunu da düþünüyorum).. bunlar satýþta ileri derecede kullanacaðý satýþ argümanlarý olur. PH'ýn pazarlama sürecinde listeye koymak istediði son 2 þeyin þu olduðunu düþünüyorum: biyoteknoloji lansmalarý, yüksek uluslarasý ciro payý. bu ikinci konunun süreci PHýn beklediðinden daha yavaþ seyretti.. o nedenle de yatýrýmdan çýkýþ süresi ortalama bir fon þirketinin bekleme süresinden (ortalama süre ilaç için 5-6 yýl civarý olduðu bir yerlde okumuþtum) uzun oldu.. tabi firmayý, "fon þirketi görünümlü, PH þirketi "olarak deðerlendirmek de mümkün (hissedeki pay oraný çok yüksekse).. o zaman bekleme sürelerine iliþkin perspektif deðiþir.
bunlarýn hepsi benim yorumlarýmdýr
hemen belirteyim; satýþ için daha uzun yýllar beklenebileceði gibi, hiç beklenmedik erken bir zamanda olursa da þaþýrmamak lazým. ilaç firmalarýnda "pipeline ve gelecek beklentisi" de iyi fiyat satýlan bir þeydir. zira, sektörün kendi dinamikleri gereði, özellikle "pipeline" bize "perþembenin geleceði, çarþambadan bellidir" þeklide bilgi verir..
makro koþullarýmýzdaki bu mütevazi ortamda dahi, PHýn 1 mia Euro altýnda bir rakama þirketten çýkarsa, kendini kötü hissedeceðini düþünüyorum. zira, þirketi çok geliþtirdiler, önemli yatýrýmlar yaptýlar, coðrafi olarak geniþledirler, henüz masrafýný görüp de gelirinin hiç almadýklarý yatýrýmlarý var (örn biyoteknoloji, ar-ge devam eden projeler)..
þirket satýþýna ve bistten yapýlacak çaðrýya güvenip de yatýrým yapmak herkes için iyi bir fikir olmayabilir; dikkat .. yani; bu kapsam ve anlamda bir yatýrým tavsiyesi yapmýyorum..
selamlar
Ýlaç sektörü þu günlerde daha da önemli hale geldi...
Özellikle kurlardaki yükseliþ ilaç sektörünü daha da ön plana çýkarýyor...
Önümüzdeki günlerde ilaç fiyatlarýndaki kur düzenlemesi bakalým neleri getirecek...
Görüþlerim yatýrým tavsiyesi deðildir. Herkesin aklý kendine
Deðerli Ortak,
Mevcut hakim ortak (PH liderliði, diyelim) þirketin ticari dönüþüm ve geliþminde çok güzel iþler yaptý. Burda benim ileri derecede eleþtireceðim geniþ bir alan yoktur. Ancak, KYnin BÝSTte desteklenmesi konusunda mevcut yönetim sorunludur. Özellikle son 4-5 yýlda biste yeni gelen yerli yatýrýmcý (ve çýkan yabancý) profilini düþündüðümüzde, mevcut yönetim KYyi desteklemekten oldukça uzaktýr. özetle, bunu 2 þekilde yapmýþtýr: 1-kýsýtlý, heyecan ve ilham vermeyen iletiþim, 2-Temettü imtiyazýnýn orantýsýz bir þekilde mesaj unsuru haline gelmesi (%12lik imtiyazýn, %80-90lýk imtiyaz varmýþ gibi muhabbete konu olmasý).. Bunlar firmayý aþýrý derecede iskonto edilmesinde rol oynamaktadýr. Baþka konular da belki söylenebilir ama bu 2 alan yönetimin kontrolünde olduðu için deðiniyorum.
satýlýrsa;
a-baþka bir yatýrým fonuna satýlmasý: mevcutta olduðu gibi; þirketi geliþtirmeye devam eder. eleþtiri konularý hk tahmin yapamayýz..
b-küresel bir ilaç firmasýna satýlmasý: Þirket için çok yeni bir sayfa açýlýr... Çok zengin iþ hikayesi çýkabilir. Alan geniþtir. Deva, hem jenerik küresel firmalar için, hem de jenerik alana girmek isteyen orijinatör firmalar için iyi bir satýnlama hedefidir. Stratejik yatýrýmcý niteliðindeki olasý alýcýnýn alma iþtahý yüksek olur..
selamlar
Yer Ýmleri