Originally Posted by
deva-i dert
Son bilançodaki Duran Varlýklar/Özkaynaklar dengesine bakarsanýz Net Parasal Pozisyon Zararý yazma ihtimali çok yüksek. Bilançonun pasif tarafýndaki parasal olmayan varlýklar aktif taraftaki parasal olmayan varlýklardan, Stoklarý dahil etmeden deðerlendirirsek, daha yüksek. Aktiflerdeki Stoklar kýsmý iþi dengeleyebilir gözükse de Stoklarýn EM'ye göre yaþlandýrýlmasý bilançoya giriþ tarihleri Duran Varlýklar kadar eski olmayacaðý için daha az etki yapýyor. Yüzde yüz kesin tahmin yapmak her bir varlýk kaleminin bilançoya ne zaman dahil edildiðini bilemediðimiz için çok zor. Ancak yazdýðým senaryonun gerçekleþme ihtimali daha yüksek görünüyor þahsen. Brüt Kâr kýsmýný da olumsuz etkileyecek olan EM sebebiyle Duran Varlýk deðerleri artacaðý için bunlarýn amortisman maliyetlerinin de yükselecek olmasý. Tahminim Brüt Kâr Marjý EM sebebiyle hatýrý sayýlýr þekilde daralabilir. Bunu amortisman maliyetlerini bir çok þirketin Satýþlarýn Maliyeti kýsmýna yansýtmasý nedeniyle söylüyorum. Yok eðer Satýþlarýn Maliyeti yerine Operasyonel Maliyetler olarak düþerlerse, bu sefer Brüt Kâr Marjý yerine EFK Marjý daralýr, ama sonuçta hangisine uygularsan uygula EFK Marjý nihayetinde daralacaktýr. Bir kademe önce olmasý ya da ayný kademede olmasý sonucu deðiþtirmez. Ayrýca Net Parasal Parasal Pozisyon Zararýnýn oluþacak Esas Faaliyet Kârýnýn ne kadarýný uçuracaðý da muamma. Net Kâr baðlamýnda beklentileri çok iyimser tutmamak gerekebilir. Þimdiye kadar açýklanan bilançolarda benzer durumlarda genelde bu senaryo iþlediði için böyle yorumluyorum durumu. Kendi kiþisel öngörümdür, yanýlma payý her zaman mevcuttur. Benim yorumuma bakarak alým satým kararý vermemenizi rica ederim. YTD.
** Beklentimin aksine Net parasal Pozisyon Kazancý yazmýþ 1.2 milyar TL. Demek ki Stoklarýn EM'den ötürü Net Parasal Pozisyona etkisi Deva'da genel beklentiden fazla, stok devir hýzýnýn düþüklüðü aslýnda biraz ipucu veriyordu. Ama o kadar etki etmez diye düþünmüþtüm. Yanýlmýþým. Bu kýsým her ne kadar fiktif miktif deseler de benim için pozitif.
** EM etkisiyle 2022 son çeyrek ile 2023 son çeyrek FAVÖK deðerleri zarar yazmýþ.. FD/FAVÖK çarpanýnýn yükselmesinde bu son çeyreklik negatif FAVÖK etkisi var.. Çeyreklik Brüt Kâr Marjý da % 22'lere düþmüþ, oradaki beklentim tuttu. Ana sebep EM sebebiyle Satýþlarýn Maliyeti altýndaki kalemlerde Stok Maliyetlerinin artmasý ve Duran Varlýk Amortismanlarýnýn yükselmesi ve bu durumun tüm çeyrekler yerine sadece son çeyreklere yansýtýlmasý.. Bu kýsmý piyasa alýcýlarý tarafýndan negatif algýlanabilir (mi?).
** Net Finansal Borç 2.2 Milyardan 1.9 Milyara düþmüþ burasý yine pozitif olanlardan.
** Net Parasal Pozisyon Zararý olacaðýný düþündüðüm için 1,30-1,50 arasý PD/DD deðeri bekliyordum, ki bence oldukça ucuzlamýþ olacaktý. Beklentimin aksine Net Parasal Pozisyon Kârý yazdýðý için bu deðer daha da aþaðýlara inmiþ.
PD/DD 1,07 ...
F/K 4,66 ...
FD/FAVÖK 10,41 ...
Bana göre FAVÖK kýsmý son çeyrek eksi yazmýþ da olsa bu bilanço ve bu rasyolar iyi. Ama Deva nev-i þahsýna münhasýr o sebeple hiç bir fikrim yok Pazartesi ve sonrasýna ne olacaðýna dair.. Ýyi bir alým fýrsatý yakalarsam ben portföyde tekrar yer açmayý düþünüyorum belli bir oranda.
EM nedeniyle epeydir firma deðerlemelerine bakýþ açýmý deðiþtirdim. Artýk þirketlerdeki Varlýklar EM sebebiyle gerçekçi deðerlerine yakýn deðerlendiði için þirketlerin Net Varlýk Deðerleri, yani bu durumda buna en yakýn deðer olan Öz Kaynaklarý ve buradaki deðiþim ana konsantre olduðum alan. Çünkü sonuçta biz hisse alýrken þirketlere bir bütün olarak ortak oluyoruz, sadece kazançlarýna deðil ayný zamanda varlýklarýna da. Hatta Kazançlar aslýnda Net Varlýk deðerlerini artýrdýðý için önemli. Sonuçta Net Varlýk deðeri artan þirketler bir þekilde deðer kazanmaya mahkum. Ama bugün ama yarýn.
Piyasa ne der bilemem ama ben Deva'nýn Net Varlýk geliþimi kýsmýndan memnunum. Bu duruma fiktif diye burun kývýranlar bir kaç sene sonra ortada fiktif kazançlar var, bunlarý Öz Kaynaklardan düþelim demeyecek. Hatta aslýnda bana göre eski durum fiktifti, varlýklarý sadece tarihsel fiyatlarýndan deðerlediði için. Biz fiktif varlýk deðerlerinden bir nebze de olsa reel varlýk deðerlerine dönüþ yapýyoruz. Son çeyreklik bazýnda Brüt kâr daralmasý ve sonucunda da Favök daralmasý sadece bunlarýn kýlçýk tarafý; balýk büyümüþ, kýlçýðý da haliyle büyüyecek.
Neyse sözü fazla uzatmayayým. Herkese hayýrlý olsun. Herhangi bir tavsiye içermez, sadece içimden geçenleri yeni duruma göre paylaþtým.
Son düzenleme : deva-i dert; 17-05-2024 saat: 22:28.
"Ýyi bir planýn en büyük düþmaný, mükemmel bir planýn hayalini kurmaktýr."
Clausewitz
Yer Ýmleri