https://www.tradingview.com/x/VZBWIMaI/
SP500 haftalýk grafik. Son hafta %6'lýk düþüþ var. 16 Mart 2020 haftasýndan bu yana en yüksek oranlý düþüþ bu hafta olmuþ. Bu iþi son çeyrek bilançolar çevirirse çevirir, yok eðer orasý da tatmin edici olmazsa önümüzdeki dönem SP500'ün çakýldýðý dönem olacak. Çakýlmanýn boyutunu FED'in faiz artýrýmýndaki tavrý belirleyecek. FED'in iþi zor, eðer hem enflasyon yüksek seyretmeye hem de borsa çakýlmaya baþlarsa nereye su tutacaðýný þaþýracak.
Eðer FED faiz artýrýmýnda aheste davranýrsa SP500 en azýndan yatay devam eder. Bu durumda para Çin'in de faiz indirim sürecinin baþlamasý, pandeminin bitmesi ve cazip deðerleme etkisi ile geliþmekte olan ülkelere kayabilir zira ABD tahvil getirileri halen enflasyon altýnda kalýyor olacak ama ABD hisseleri yüksek deðerlemeleri ve aðýr da olsa fai artýrým süreci ile cazip olmayacak. Geriye geliþmekte olan ülkeler dýþýnda paranýn kayacaðý bir yer yok. Bu durumda Türkiye'de mevcut faiz ve dolar seviyesini korumak biraz daha süre için mümkün olabilir. Geliþmekte olan ülkeler rallisine biz ne kadar katýlýrýz yoksa bizi ayrý bir kefeye mi koyarlar göreceðiz ama salt yerlilerin bile etkisi ile endeks getiri saðlýyor olabilir. Fakat yabancýlarýn geleceðini sanmýyorum, bunun için seçimleri demokratik bir þekilde yapýlacaðýna dair inancýn olmasý lazým. Buna inanmanda ve hatta görmeden yabancýlarýn gelme ihtimalini görmüyorum.
Yok eðer FED acýmadan gömerse faiz artýrýmlarýný "flight to safety" devreye girer para ABD tahvillerine döner tüm dünya endeksleri bi sallanýr. 2022 dünya borsalarý için kayýp yýl olur. Bu durumda Türkiye'de kur korumalý mevduat ile dolarý tutmak mümkün olmaz. Faiz inadý devam ederse sonuçlarý çok aðýr olur. Finansal risklerin artmasý nedeniyle banka hisseleri zaten leþ seviyelere gelir. Avrupa pazarýnda talebin azalmasý bir nebze saðlam duran ihracatçý sanayi þirketlerinin de çakýlmasýna neden olur.
Ben ilk senaryoyu daha muhtemel görüyorum. Önce ABD öncülüðünde hafif hafif çakýlma sonra FED'in yakarýþlarý duyarak iþi aðýrdan almasý muhtemel. Bu durumda negatif faiz döneminin daha devam edeceðini gören para enflasyondan korunmak için bir yerlere kaymasý gerekecek. Emtia, geliþmekte olan ülkeler, Avrupa piyasalarý en uygun yerler gibi duruyor.
Amatör bir yatýrýmcýyým, yatýrým tavisyesi deðildir. Kendi analizlerimi sizinle paylaþýyorum, siz de sorgulamadan kabul etmeyin lütfen.
Yer Ýmleri