Fazla detaylandýrmadan anlatacaðým.
Bir coin tamamen POW, POS veya semi pow/pos sonra full pos sonra yine pow olabilir.
POW coin : Confirmation (yani 1 yerden bir yere coin göndermek) için ÝÞGÜCÜ gerekir. Buna madencilik denir. Eleanýn biri veya ahali PC de veya bir makinede ÝÞ veya WORK yapar ise confirmation ile coin bir yerden bir yere transfer olur. Ýþ gücüne HASH denir.
POW COIN
Dezavantajý : Coini kasan madenci yok ise. Coin confirmation almaz. Bir yerden bir yere gitmez. ÜÜüle malak gibi bakarýz.
Coini bir madenci neden kasmaz : Elde edeceði gelir düþüktür baþka coinlerde daha çok gelir vardýr. Oraya giderler. VEYA zorluk ki WORK çok yüksektir neden kasayým der.
BAZEN SALDIRI Olur. HASH gücü yüksek makine ile coine gelir Coinin zorluðu bir kaç block ile yükseltir. Sonra çeker gider. Geride kalan düþük seviye makinelere sahip madenciler malak gibi ortada kalýrlar WORK bir türlü bitmez. Saatlerce bazen haftalarca bitmez.
ÖRNEK : Bitcoin Cash Bitcoin den türemedir Ama Bitcoinden ayrýlýrken zorluk çok yüksekti. 9 madenci Bitcoin ile devam etti bitcoin cash work kasan 1 madenci 10 iþlik güç için uðraþtý durdu. BTCash ilk günlerde blocklarý çözemediler günlerce bekledi.
POW COÝN Avantajý :
iþ gücü gerektiði için madenciler POW coinlerde gezerler. Buda ilgi ve alakayý DÝRÝ tutar. Çoðu zaman madenciler MASRAFLARI kadar bulduklarý coini satarlar buda coin üzerindeki satýþ baskýsýný azaltýr.
POS COIN :
Ýþgücü gerektirmeyen coindir. Confirmation için WORK gerekmez. WALLET açýk tutuðunuz sürece elinizdeki miktara göre size coin bedava verilir. Ama ben günlerce PC mi açýk tutacaðým derseniz internette 1 VPS kirasý 2.5 dolardýr. Dikkatlice kurulan 1 vps hem faiz kazanmanýzý HEM VPS nizin NODE olarak açýk tutarak coinlerin oradan oraya gitmesinde adres tarifi yapmanýzý saðlar.
EXCHANGE WALLETLARI hep açýk olduðu için POS bir coin bir exchange alýnýp satýlýyor ise, varsa doðru FORK da ise gönderip almada sýkýntý yaþamazsýnýz.
CEP yani ANDROID WALLET lara çok uygun coindir.
POS COIN dezavantajý.
Madenci barýndýrmadýðý için ilgi alaka çok sýnýrlý kalýr. Fiyatýnýn yükselmesi için yüksek spekülasyon gerektirir. FAÝZ için PC açýk býrakmak veya VPS kiralamak gerekir.
COIN TEDAVÜLDEN kalkma
Ýlgi alaka düþünce fiyat düþer. Ýster Pow ister POS bir þekilde sisteme ha bire coin gelir hepsini ben mi alacaðým demeye baþlarsýn.
Sende ilini kesince EXCHANGE sitesi ben enayimiyim kimse alýp satmýyor bende eþek yükü walletý açýk tutup Gigbeytlerca bilgiyi bir tek baþýma NODE olarak mý sürdüreyim diye düþünmeye baþlar. Alým satýmý kaldýrýr. Geride kalanlar malak gibi ortada kalýr. Coini bir yerde satamazlar. Anca evde pc de tutarlar (belki bir gün açýlýr diye)
ÇÖP coinde en çok korktuðum þeydir.
Aþaðýdaki linkte NOVAEXCHANGE den silinecek coinler (Adam coinleri alýn gidin ben sileceðim diyor)
https://novaexchange.com/news/
POW POS anlama
Bitcointalkda COIN in ilk POST yazýsýnda programcý belirtir.
Örnek allsafe diye bir coin (POS)
https://bitcointalk.org/index.php?topic=1986256.0
Yer Ýmleri