Az önce ETH çok kritik yere dokundu. Paylaþmak istedim. Eðer doðru hesapladý isem bu etki BTC ye yansýyabilir.
Az önce ETH çok kritik yere dokundu. Paylaþmak istedim. Eðer doðru hesapladý isem bu etki BTC ye yansýyabilir.
Psikolojik YAS süreci
1.Ýnkâr 2.Kýzgýnlýk/öfke 3.Pazarlýk 4.Depresyon 5.Kabullenme
Geçen hafta 21 hazirandan beri BTC'nin kabaca(arada bir tane ufak yukarý sýçrama olsa da) 6700$ dan 5700$ lere doðru 1000 dolarlýk düþüþü olmuþ.
ABD merkezli vadeli iþlemler borsasý CME Group'un BTC vadeli kontratlarýna iliþkin takvimine bakýldýðýnda "29 Haziran" yani dünü
"BTC - June 2018 Bitcoin Futures - Last Trade Date" olarak gösteriyor.
Bir sonraki aya bakýldýðýnda Temmuz 5 tarihinde ise "BTC - June 2018 Bitcoin Futures - Settlement Date" görünüyor. Yani 29 Haziran'daki sözleþmelerin "kapanma/hesaplaþma/karda mýsýn zararda mýsýn" kýsmý, doðru mudur?
Bu vadeli iþlemlere kafayý takmýþ durumdayým, CME'nin bu takvimiyle BTC fiyatýnýn hareketlerini yorumlamaya çalýþýyorum kendimce
Ýlk dikkat çekici nokta 29 Haziran'daki last trade date(son iþlem günü) gelmeden yaklaþýk 1 hafta öncesinde BTC fiyatý düþmeye baþlamýþ ve bugün, yani last trade date tarihi biter bitmez BTC'de aniden fiyat artýyor.
Haftaya 5 Temmuz'da ise settlement date(yani Türkçesi vadeli kontrat sonu, hesaplaþma günü) olacak.
Þimdi; merak ettiklerim, kendi düþüncelerim ve finansal okur yazarlýðým çok fazla olmadýðýndan , özellikle vadeli iþlemleri sadece teorik olarak bildiðimden konuyu yorumlarýnýza sunuyorum;
"Last trade date" ve "settlement date" i biri bana anlatabilir miLast trade; vadeli sözleþme için son iþlem günüdür, yaptýn yaptýn yoksa sonraki sözleþme tarihini beklersin mi demektir? Dolayýsýyla Last trade date gününe kadar ki düþüþün nedeni vadeli kontrat yapmadan önce BTC'yi mümkün olduðunca ucuzdan alabilmek þeklinde yorumlayabilir miyiz? Zaten bu tarih biter bitmez de BTC fiyatý yükseldi. Bu durum tesadüf olamaz sanýrým
5 gün sonra da "29 Haziran last trade" in "settlement date" i var. Yani bu þu mu demektir; 29 Haziran'da sözleþmeyi yaptýn, long-short pozisyon açtýn. 5 gün sonra hadi gel bakalým settlement yapalým(masaya oturalým hesaplaþalým kontratý kapatalým). 5 Temmuzdaki fiyatý baz alarak daha önce açtýðýn pozisyona göre karýn ya da zararýn belli olsun.
Bu durumda 5 Temmuz'a kadar BTC hareketi ne olabilir? Bugün yaþadýðýmýz yükseliþ birkaç gün önceki ara çýkýþ gibi olup ve 5 Temmuz öncesine kadar yine 6000$'dan aþaðý sarkar mý?
27 Temmuzda ise "BTC - July 2018 Bitcoin Futures - Last Trade Date" var. Yani bu durumda Temmuz 20'sinden sonra Haziran sonunda olduðu gibi bir BTC fiyat düþüþü beklemeli miyiz ya da bu ikisinin arasýndaki iliþkiyi nasýl yorumlamalýyýz?
5 Temmuz'la 20 Temmuz arasýnda(20-27 Temmuz arasýnda yine Haziran'dakine benzer bir hareketi varsayarak 20'sine kadar kabul ettim) piyasa biraz canlanýp, "Haziran sonu da milleti bezdirdik, bari biraz tasmayý geveþetelim de piyasa rahat etsin" mi diyecekler, Sn. Secbul'un dediði ufak pump acaba bu döneme mi denk gelecek?
Vadeli iþlemlerde sonuçta sözleþmeye konu olan varlýðýn sadece deðerinin düþmesi deðil yükselmesine yönelik de pozisyon var. Ancak piyasa düþüþ trendinde olduðundan bu CME Group vadeli takvimini þu aralar kötüye yorumlamak daha mantýklý gibi ya da bir diðer deyiþle BTC vadelileri ne zaman boðaya dönebilir ki yükseliþ baþlasýn
Kavramlarý yanlýþ biliyor olabilirim, mantýðý yanlýþ kurmuþ olabilirim. Konuya hakim olanlardan deðerli yorumlarýný beklerim.
Ekleme:
29 Haziran-5 Temmuz sözleþme takvimleri birbirine yakýn olduðundan acaba þu þekilde mi yorumlmalýyýz belki de
Kýsa vadeli long pozisyon yani yükseliþe yönelik kontratlar yapýldý. Düne kadar da düþükten aldýlar. 5 Temmuz'a kadar da bir müddet yükseliþ devam eder, sonrasýnda hem fiyat arttýðýndan long pozisyondan kazanýrlar hem de BTC'yi 5 Temmuz kontratýný kaptýnca yüksekten satmaya baþlayýp bir de oradan kar ederler. Dolayýsýyla 5-20 Temmuz arasýný yükseliþin aksine, kar realizasyonuyla gelen biraz düþüþ ancak yine de 20-27 Temmuz sert düþüþü öncesi daha stabil, alt coinlerin biraz rahat edip, hacim görüp iþlem yapýldýðý, altlar üzerinden tekrar kar ve yükseliþlerin konuþulduðu geçici stabil bir dönem olarak mý algýlamak lazým?
Ek:2
CME Takviminde yukarýdaki last trade,settlement date'lerden baþka first/last delivery, first/last position gibi kavramlar da var. Onlarýn bu fiyat hareketlerine etkisi var mýdýr beilemiyorum. Benim anladýðým kadarýyla en önemlileri trade date'ler ve settlement date'ler.
Son düzenleme : mustaine; 30-06-2018 saat: 11:46.
bu tarihler, tek baþýna, size yön hakkýnda fikir vermez. o tarihler civarýnda hareketlilikler olabileceðini öngörebilirsiniz. piyasadaki pozlanmaya göre manipülasyon olasýlýðý da artar, bar boylarý uzayabilir.
benzerlikler olabileceði için, size bu konularda baya bir tecrübe/hikaye anlatabilecekleri VIOP baþlýklarýnda bulma olasýlýðýnýz var
last trade date = ilgili kontratýn iþlemde olacaðý (iþlem yapýlabilecek) son gün
settlement date = ilgili kontratýn mutabakat fiyatýnýn belirleneceði gün
burada :
https://www.cmegroup.com/trading/about-listings.html
Bu gece veya sabah 6250 civarýndan yukarý bir tür daha atar ise ana düzeltme baþlamýþ ilk dalganýn yarýsý bitti bile diyebiliriz... -secbul-
Psikolojik YAS süreci
Psikolojik YAS süreci
Psikolojik YAS süreci
market cap düzelmeye iþaret ediyor ama 6400'lere geldikçe bir satýþ da hemen ortaya çýkýyor.
ama asýl ilgimi çeken, ripple, stellar, sia, litecoin gibi vb altlarýn neden yükseliþe hiç tepki vermediði,
bunlarýn bir çoðu neredeyse 5800 seviyesindeki fiyatlarýna yakýn gidiyor.
BTC dominance'ýn da yüksekte kalmasý, altlara para giriþinin sýnýrlý olduðunu gösteriyor.
Market Cap: $257,208,474,518
BTC Dominance: 42.5%
Yer Ýmleri