selamlar...sn Amateur...
yazýlarýn dizi tadýnda...
episode 2...
kriptolar-kaldýraç-margin...
bölümlerini bekliyor olacaðým...
saygýlar...
selamlar...sn Amateur...
yazýlarýn dizi tadýnda...
episode 2...
kriptolar-kaldýraç-margin...
bölümlerini bekliyor olacaðým...
saygýlar...
16.07.2024 - 10.12.2024
- Abi, bu iþ benim kafama yattý ya!...
- Ben de memnunum þahsen.
- Abi, ben biraz arttýracaðým.
- Olabilir, ama baþlangýçta konuþtuklarýmýzý unutma. Bu piyasa halen güvenli deðil. Daha doðrusu alým satým yaptýðýmýz yerler...
- Evet abi... Dediðin gibi, bu sefer Priþtina'ya kaçabilirler.Bunu her zaman aklýmda tutacaðým.
- Ya, düþünüyorum da, neden hâlâ bankalar, aracý kurumlar bu iþe girmez? Çok þaþýrtýcý doðrusu.
- Evet abi ya. Biz de güvenle iþlem yapardýk...
Tüm yazdýklarým þahsi fikrimdir. Yatýrým tavsiyesi kapsamýnda deðerlendirilmemelidir.
- Abi, bu Bitcoin yine aþaðý gidiyor ya!...
- Evet, takip ediyorum.
- Elon Musk yine mi konuþtu acaba?
- Yok lan, kuþluda follow yapýyorum; benden kaçmaz. Dün yeterince konuþtu zaten.
- Evet abi ya, çok da tepki aldý.
- Mesajýný verdi, artýk bir süre konuþmaz.
- Abi, ben biraz arttýracaðým dedim ya, acaba BTC bu fiyatlardan iyi midir?
- Hooop!... Orada dur iþte... Ben sana þunu al, bunu sat demem!... Kazanýrsan sen kazanmýþ olursun, kaybedersen benden olur, uyanýk!...
- Aþk olsun abi ya!... Ne zaman öyle yaptým???
- Oðlum, bu iþin þakasý da, ben hakikaten öyle bir þey diyemem. Zaten benim kaç gündür bu iþle haþýr neþir olduðumu en iyi sen biliyorsun. Ýncele, grafiklere bak, yorumlarý oku, kendi kararýný ver.
- Tamam abi, þöyle sorayým o zaman: Bu BTC 3 gün önce 475 bin lira falan deðil miydi?
- Evet...
- Þimdi 420 binlerde... O bakýmdan dedim yani.
- Görünüþ öyle, ama daha aþaðýya da gidebilir.
- Ama abi bence buralardan toparlanýp çýkmasý düþmesinden daha yüksek bir ihtimal.
- Oðlum, sen kararýný vermiþsin bile... Beni niye kullanýyorsun?
Tüm yazdýklarým þahsi fikrimdir. Yatýrým tavsiyesi kapsamýnda deðerlendirilmemelidir.
- Abi, gördün mü?
- Neyi?
- Renklilerin coin'i acayip artmýþ.
- Evet, farkýndayým. Dün 100 lira civarýndaydý, bugün 140'a çýkmýþ.
- Abi, keþke alsaydýk ya!...
- Oðlum, erkek adam renklilerin coin'ini almaz. Kartal çýkarsýn, oraya basarýz parayý.
- He, Kartal'ýn hissesini gördük Çarþamba günü...
- Bak onu hatýrlatma, o gün Kara Salý'nýn ertesi günüydü. Hayatýmýn en kötü günlerinden biri...
- Evet abi, hem maçý kaybettik, hem de para kaybettik.
- Olsun oðlum, yine zararýna satmadýk ya... Kazandýrdý yine de...
- Cumartesi ne olur abi?
- Valla, biz bir tane atsak, onlarýn dört tane atmasý gerekecek. Burada soru þu: Biz bir tane atabilecek miyiz? Salý gününden sonra inancým biraz kýrýldý...
- Abi ya!..
- Yine ne var oðlum?
- Abi sen niye ikide bir Priþtina diyorsun? Bir bildiðin mi var?
- Yok lan, ne alâkasý var?
- Yok hani, Makedonya deyince, Üsküp falan demek lazým da onun için...
- Oðlum, dünyada ücra yerler için nereleri söylerler?
- Nereleri abi?
- Papua Yeni Gine, Patagonya falan derler, deðil mi?
- Eveet...
- Türkiye'de de Çemiþgezek derler, deðil mi? Öteki Tiran'a gitti ya, ben de Priþtina diyorum iþte. Var mý bir diyeceðin?
- Yok abi ya, estaðfurullah. Sadece merak ettim. Bu arada Bitcoin döndü yine.
- Onlar daha çok dönerler oðlum...
- Abi, bu ne þimdi gecenin bu saatinde?
- Oðlum, hani biz sýk sýk geç kaldýk bu iþte falan diyoruz ya...
- Eeee.
- Bak þimdi: Raoul Pal diye bir büyük yatýrýmcý bir öngörüde bulunmuþ.
- Nasýl bir öngörü abi?
- Kripto para ile iþlem yapan sayýsýnýn artýþ hýzý, 1993'lerde baþlayan internet kullanýmýnýn artýþ hýzýna benziyormuþ. Grafikte beyaz ile interneti, sarý ile kripto parayý görüyorsun.
- Tamam abi, anladým. Birinde yýllarý yukarýya yazmýþ, diðerinde aþaðýya.
- Biz þimdei neredeymiþiz?
- Þu "we are here" diye gösterdiði yerde, yani ortalarda.
- Oðlum, iþte ortalarda deðil. Bu grafik logaritmik olarak çizilmiþ. Baksana, 0 ile 10'un arasýna, bir de 10 ile 100 milyonun arasýna...
- Haa, tamam abi. Hakkatten öyle. Yani þu an 150 milyon civarýnda kullanýcý var, yani iþin daha baþýndayýz...
- Evet. Adam diyor ki, þu anki artýþ hýzý %113 ve iddia ediyor, dünyadaki hiçbir geliþme bu kadar hýzlý olmamýþ. Ýnternet kullanýmý bile ortalama %63 ile artmýþ, sonra %17'ye inmiþ. Ýþte artýþ hýzýnýn ileride bu oranlara ineceðini bile hesaplasak, geliþim süper olacak diyor.
- Eee, sonra?
- Dur oðlum, anlatýyoruz iþte: Buna göre diyor, 2025 veya öncesinde 1 milyar kullanýcýya eriþeceðiz, 2030'da 4 milyar.
- Abi, bize ne dünyadaki kullanýcý sayýsýndan ya... Bizde Tosuncuklar oldukça insanlar bu iþe girmez.
- Oðlum, o iþ baþka, bu iþ baþka. Bak þimdi, buna göre daha biz iþin baþýndayýz. Adam diyor ki, 2030'da þu anki durumun 200 katý kadar artmýþ olacaðýz. Bu da ayrý bir rekor.
- Abi, ama sen hâlâ dünyadan bahsediyorsun. Bize ne adamýn John'undan, Hans'ýndan???
- Ya oðlum, neden anlamak istemiyorsun? Bu tam anlamýyla global bir piyasa. Fiyatlar global olarak belirleniyor, dünyanýn her yerinde ayný þekilde... Yani 2-3 balina gelip piyasayý allak bullak edemez. Kullanýcý sayýsýnýn artmasý demek, talebin artmasý demek. Ekonominin birinci kuralý nedir?
- Arz talep iliþkisi abi.
- Tamam iþte, talep artýnca fiyat artar.
- Ama abi, habire yeni coin'cikler çýkýyor. Yani arz da artýyor.
- Bu da doðru. Ama kripto para öyle sonsuza kadar üretilemiyor. Bir sýnýrý, bir ölçüsü var. Yani, talebin arttýðý oranda artmasýna imkan yok.
- Anladým abi. O zaman hakikatten bir çok geç kalmamýþýz.
- Evet lan!... Adam diyor ki, daha trendin baþlarýndayýz. Tabii, bu demek deðil ki, yardýr Allah gidecek!... Arada bir duraklayacak, düzeltmeler olacak, ama yön yukarý olacak. Þu an fiyatlardan bahsediyorum. Yoksa, kullanýcý sayýsý düzenli olarak artmaya devam edecek. Arada bir Elon Musk bir laf edecek, baþka geliþmeler olacak, bu nedenle duraklamalar, hýzlanmalar olacak, ama yön hep yukarý olacak.
- Abi, iyiymiþ be!...
- Valla, inceledikçe bu iþ kafama daha çok yatýyor. Keþke daha güvenli iþlem yapabileceðimiz platformlar olsa...
- Bu arada, bak, dün akþam "sazan gibi atladýn" dediðin Cardano yine hareketlendi. Polkadot, uçuþa geçti...
- Abi ama sen de kabul ettin atladýðýný.
- Orasý da doðru; neyse...
- Ama abi, Doge yavaþladý bu sefer de...
- Oðlum, iþte iyi ya. Biz acemi olduðumuz dönemde bu iyi bir þey. Biri kaybettirse, diðer toparlar. Ama yönümüz hep yukarý olacak inþallah.
- Evet abi. Ýþi öðrenince daha seçici oluruz, aðýrlýklarýný zaman zaman kaydýrýrýz deðil mi?
- Aynen koçum, aynen...
Yer Ýmleri