Fenomenlerimiz yine suskun YBTAS hakkýnda. ama biz yolumuza devam ediyoruz.
Fenomenlerimiz yine suskun YBTAS hakkýnda. ama biz yolumuza devam ediyoruz.
24/11/2023 akþamý yayýnlanan ve 25/11/2023 te tarihi güncellenen Cumhurbaþkanlýðý Kararnamesi ile Anonim Þirketlerde asgari sermaye yükümlülüðü tebliði çýktý. Ýlgili tebliðde eski/yeni þirket ayýrýmý yokken Ticaret Bakanlýðý'nca resmi twitter hesabýnda ilgili sermaye sýnýrlarýnýn 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yeni kurulacak þirketlerde uygulanacak olup eski kurulmuþ þirketlerin sermaye artýþlarýna gerek olmadýðý beyan edilmiþ. Kanunda þirket ortaklarýnýn sermayeleri oranýnda AÞ lerde sorumlu olmalarý gereðince, bir þirket 50,000 TL ile sorumlu iken yeni þirket ortaklarý neden 250,000 TL ile sorumlu olacak? Ýkinci sorum, eski þirketlerin sermayelerini en az 250,000 TL ye çýkartmalarý için herhangi bir tarih açýklanacak mý?
Bakanlýðýn görüþü ekte olup tarafýma bilgi verilmesini arz ederim.
CÝMER'e görüþ sordum..Bakalým net cevap gelecek mi?
Twitter'de yazýlmýþ..biraz araþtýrdým ben de...
Arkadaþlar,bizim hissemiz A tipi kurucu hisse statüsünde. Þu anda halka arz edilen bütün hisseler B tipi. Ýzahnamelerine bakýn, hepsinde "sermayemizi .... TL den .... TL ye artýrmak sureti ile sermaye artýþ farký ..... TL nin B tipi hisse olarak halka arzýna..." diye devam eden açýklamalar göreceksiniz. Yani ana kuruluþ hisseleri yine þirket ortaklarýnda kalýyor.
Çok deðerli bir hissemiz var.
Mantýken...
1-Ybtas sermayesi kuruluþ sermayesi olan 100,000 TL de..
2-Ybtas hisseleri 100,000 adet..
3-Votorantim'de %83.. Diðer gerçek kiþi ortaklarda %17 oarnýnda açýklýk var Ybtas'ta..
4-Kaydileþtirilen hisseler dededen kalma hisseler...
Bunu soruþturmaya gerek yok bence.
Ve bir not daha;
Diðer þirketlerin sermaye artýþlarýnda A tipleri nama yazýlý borsada iþlem görmeyen... B tipleri hamiline yazýlý borsaya açýk diyor. Bizim sermaye artýþý olduðunda daha net ortaya çýkacaktýr.
MÝATK sermaye artýrýmý bilgileri..
ermaye Artýrýmý Ýþlemlerine Ýliþkin Bildirim
Özet Bilgi
Bedelsiz Sermaye Artýrýmý Tescil Ýþlemleri
Yapýlan Açýklama Güncelleme mi ?
Evet
Yapýlan Açýklama Düzeltme mi ?
Hayýr
Yapýlan Açýklama Ertelenmiþ Bir Açýklama mý ?
Hayýr
Yönetim Kurulu Karar Tarihi
14.03.2023
Kayýtlý Sermaye Tavaný (TL)
750.000.000
Mevcut Sermaye (TL)
38.000.000
Ulaþýlacak Sermaye (TL)
494.000.000
Bedelsiz Sermaye Artýrýmý
Pay Grup Bilgileri
Mevcut Sermaye (TL)
Ýç Kaynaklardan Bedelsiz Pay Alma Tutarý (TL)
Ýç Kaynaklardan Bedelsiz Pay Alma Oraný (%)
Kar Payýndan Bedelsiz Pay Alma Tutarý (TL)
Kar Payýndan Bedelsiz Pay Alma Oraný (%)
Verilecek Menkul Grubu
Verilecek Menkul Kýymet
Nevi
A Grubu, Ýþlem Görmüyor, TREMIAT00023
5.000.000
60.000.000,000
1200,00000
A Grubu
A Grubu, Ýþlem Görmüyor, TREMIAT00023
Nâma
B Grubu, MIATK, TREMIAT00015
33.000.000
396.000.000,000
1200,00000
B Grubu
B Grubu, MIATK, TREMIAT00015
Hamiline
Eðer bizim hisseler A tipi KURUCU HÝSSE ise çok deðerli. Geçen hafta yayýnlanan sermaye tebliði bizi þimdilik kapsamýyor (Ticaret Bakanlýðýnýn saçma sapan açýklamasý, oysa kanun herkes için ayný olmalýdýr)..
Olasý bir sermaye artýþýnda elimizdeki hisselerin kýymeti,deðeri ortaya çýkacak diye düþünüyorum.
Benim bildiðim kurucu hisseler borsada iþlem görür ise, iþlem ismi ve kodunun yanýnda kurucu (ISKUR)olarak belirtilir. Kurucu hisseler oy hakkýndan yoksundur, oysaki ybtas genel kurullarýnda pöip de iþlem gören hisse sahipleri de oy kullanabiliyorlar.
Ayrýca beni ilgilendirmez ama þayet benim elimde hisse olsa ve böyle bir duyum alsam, zayýf ihtimalde olsa ilk iþim þirketi arayarak yada email yazarak gerçek durumu kaynaðýndan öðrenmek olurdu.
Madem elinizde yok ne diye bu kadar ilgileniyorsunuz derseniz desosyal sorumluluk gereði diyelim.
Yer Ýmleri