Elimdeki tüm hisseler, kendi takip ettiğim saatlik periyot itibariyle, sat pozisyonundalar.. Aslında tüm BİST'te sat pozisyonunda olmayan hisse senedi yoktur gibi..
Dün MOST ya da OTT isimleri vermiştim, takibi kolay olması sebebiyle aslında SuperTrend de aynı işlevi gördüğü için kullanılabilir. Ben şahsen bilanço fiyatlamaları başlayıp bilançolar açıklandığı günler itibariyle elimdeki tüm senetleri bir nevi iz süren stop loss özelliği taşıyan bu göstergelere göre tutacağım ve sat sinyali alınca elden çıkaracağım. Şu anda hala tut pozisyonunda olmamın sebebi her an bilanço fiyatlamalarının başlayarak 1 ay kadar kısa süreli bir yukarı yönlü hareket olması ihtimaline inanıyor olmam.
Buradan şu anlamlar çıkmamalı, elimizdeki hisseleri rastgele seçmiş değiliz. Mevcut bilançoları itibariyle satışları, esas faaliyet kârları, net kârları, büyümeleri, sermaye getiri verimlilkleri, yatırımları ve gelecek potansiyelleri olan hisseler her biri. Ancak ben bilançodan bilançoya portföy güncellemeleri yaparak hareket etmeyi tercih ediyorum, trading için kullandığım portföy harici olan hisselerimi. Bunun en iyi yöntem olduğu elbette tartışmaya açıktır. Kimisi hep en iyi çıkacak hisse ya da hisseleri tespit edip onlarda uzun süreli kalarak çok daha iyi sonuçlar elde edebilir. Kimisi büyüme hisselerinden ziyade olgunlaşmış, değerleme yapmanın daha kolay olduğu ve hatta mümkünse temettü veren hisseleri tercih edip kendince güvenlik marjı oluşturacaktır. Kimileri ise büyük ve derinliği fazla olan şirketlerde scalping, day-trading ya da swing-trading yöntemlerini uygulayabilecektir. Uzun senelerdir her bir yöntemle uğraştım ve hali hazırda da 3 farklı portföy ve 2 farklı portföy yönetme şekliyle de devam ediyoruz. Hangi portföy tarzının daha iyi sonuçlar verdiği elbette tartışma götürür. Ancak tecrübelerim şunu söylüyor, trend yapan piyasalarda trader'lar trend'e yenik düşüyorlar genelde. Yatay piyasalarda ise durum tam tersi. Hangi piyasada olduğumuzu anlayabilmek ise biraz tecrübe gerektiriyor haliyle. Ama bu atomu parçalamak gibi bir şey değil elbette. Oldukça basit yöntemlerle yatay ya da trend halinde olduğumuzu anlayabiliriz.
Önümüzdeki yazılarda biraz da bunlardan bahsetme niyetindeyim. Umarım okurlara faydamız dokunur. Yatay piyasalarda neleri yapmanın daha uygun olacağı, ayrıca o dönemde fırsat buldukça yatırımcıların ya da yatırımcı olmaya niyet edenlerin teorik ve tecrübî bilgilerini artırmasının ilerde kendilerine bonus olarak döneceğinin bilinmesi gerekli.
Son düzenleme : deva-i dert; 25-01-2023 saat: 13:56.
"İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
Clausewitz
Yer İmleri