İyi Şirket = Büyük Şirket...?? Böyle bir denklem ile yatırım hayatına soyunulduğunda genelde sonuçları bizi tatmin etmiyor. Çünkü bir şirketin büyük olması değil, bizi ne kadar büyüteceği önemli.. Başka bir başlıkta da benzer şeyleri yazdım, burada da kısaca değinelim. Şirketin büyük olması önemli olsa idi, dünyanın en büyük şirketine gider yazılırdık doğrudan.. Ama işin aslı pek de öyle olmuyor genelde. Gıda sektöründen bir alım yapmaya karar verdiniz diyelim. Misal gittiniz büyük diye Ülker aldınız, başkası da gidip AVOD aldı. 5 sene sonra siz 3 kat büyümüş, diğer şahıs 15 kat büyümüş olabilir. Şimdi bir önemi kaldı mı Ülker'in AVOD'dan daha büyük bir şirket ya da marka olmasının? Hangi şirketin daha hızlı büyüme potansiyeli ve bunu fiyatına yansıtma potansiyeli daha fazla? Asıl bunlara odaklanılmalı. Kim daha çok yatırım yapıyor ve üretim kapasitesini artırıyor? Ve bu yatırımlar satışlarına yansıyacak mı, marjlarını olumlu etkileyecek mi ve sonuçta şirket şu kadar yılda yüzde kaç büyüyecek? İsimleri rastgele verdim, özel bir sebebi ya da anlamı yok. Tabii ki gözden kaçırılmaması gerekli başka bir konu da büyüme finansal açıdan sağlıklı mı? Hızlı büyüme çabasında batanlar da az değil.
Doğru sorular sorulmadan, doğru cevapları bulmak ancak rastgele olur diyorum. Büyük şirket değil sizi büyütecek şirket, ucuz şirket değil, fiyatı büyüdükçe ucuzlayabilecek ya da ucuz kalabilecek şirket diyorum..
Son düzenleme : deva-i dert; 30-07-2023 saat: 01:30.
"İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
Clausewitz
Yer İmleri