Yaklaşık 10 gündür bazı meşguliyetlerim nedeniyle yazamadım.
BIST tarafında hem jeopolitik riskler, hem de endeks bazlı sistemik riskler gördüğüm için epeydir işlem yapmadım.
Sistemik risklerden kastım endeksin fazla düzeltme yapmadan parabolik bir şekilde çıkışı ve 50 ve 200 günlük hareketli ortalamalarından fazla uzaklaşmış olması. Tüm stratejilerimi onun üzerine kurmasam da 'mean reversion'a itibar eden birisi olarak ortalamalardan bu kadar sapmanın altını doldurabilecek temel bir gerekçe görmediğim için, bu tip durumlarda, özellikle endeks özelinde 50 günlük ortalamadan % 15'i geçen yukarı yönlü parabolik sapmalarda işlem yapmamaya özen gösteriyorum. Bu bazen bazı rallilerde biraz erken çıkışa neden olsa da genelde doğru kararlar almama yardımcı olan bir yöntem.
Yurtdışı borsalarda ise, özellikle ABD endekslerindeki durumun pek de iyi görünmediğini ve düzeltme sinyallerinin başladığını defalarca belirtmiştim. Gerek S&P 500, gerekse Nasdaq Composite belli bir yatay aralığa sıkışmış durumda ve zayıflık emareleri gösteriyor.
ABD borsaları ABD-İran gerilimini henüz tam anlamıyla fiyatlamış değil. Daha çok son ABD TÜFE ve ÜFE rakamları karşısında FED'in 2026 yılı içerisinde yakın zamanda faiz indirme ihtimallerinin azalmasını fiyatlıyor son zamanlarda. Bir de buna ilaveten, yapay zeka ağırlıkta yaşanan yukarı yönlü hareketin altının doldurulup doldurulmadığı, megacap bazı şirketlerin yapay zekaya yapmayı planladığı devasa yatırımların karşısında serbest nakit akımlarının bozulup bozulmayacağı yönündeki belirsizlikler tartışılıyor ve buna bağlı şekilde ilgili şirketlerin fiyatlarındaki ciddi geri çekilmeler yaşanıyor. Ayrıca yapay zekanın özellikle software şirketlerini zamanla negatif etkileyebileceği şeklindeki piyasa yorumları da borsalardaki fiyat hareketlerini etkiliyor son zamanlarda. Bu nedenle, daha çok teknoloji şirketleri ağırlıkta olan Nasdaq Composite endeksi NYSE Composite endeksinde daha fazla değer kaybına uğramış durumda.
Bu durumlar karşısında, temkini elden bırakmadan ve pozisyon büyüklüğümü çok artırmadan takip listemde olan bazı ABD hisselerinde çok kısa vadeli işlemlere devam ediyordum. (Hisse senedi ağırlığım toplam portföyün % 22'si civarında idi.) Ancak endekslerdeki sistemik riskin artması ve ABD-İran geriliminin tırmanıyor oluşu karşısında o pozisyonları da kapama ve tamamen nakite geçme yönünde bir karar aldım ve özellikle hafta sonu riski almamak adına dün pozisyonlarımın tamamını kapadım.
Önümüzdeki hafta, önemli gelişmeleri ve manşet haber oluşturabilecek nitelikte haberleri göz ardı etmeden, ya komple nakitte kalmayı ya da portföyün % 5'ini aşmayacak bir meblağ sınırlaması ile Episodic Pivot ya da Gap Up & Go tarzı set up'lar ile bazı işlemler yapmayı planlıyorum.
"İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
Clausewitz
Yer İmleri