Originally Posted by
izmut
KÝNYAS KARTAL RÖPORTAJ
Soru : Köy enstitüleri komünist yetiþtirdiði için mi kapatýldý?
-Hayýr. Beni babam Moskova Üniversitesinde okuttu. Komünizmin ne olduðunu ben gayet iyi biliyorum.
Köy enstitülerinde komünizmi bilen kimse yoktu.
Soru : Peki, karma eðitimden dolayý mý kapatýldý?
-Hayýr. Bu da deðil. Bütün dünyada okullar karma eðitim kýz erkek beraber okuyor.
Soru : Peki ya neden?
-Ben kapattýrdým köy enstitülerini. Ben toprak aðasýyým. 200e yakýn köyüm var. Bu köylerdeki halk bana tapar. Ne iþi varsa bana sorar. Evlenecek, boþanacak, askere gidecek, mahkemesi nesi varsa gelir bana danýþýrdý. Ama köy enstitüleri açýldýktan sonra 5 köyüme köy enstitüsü mezunu geldi ve bu köylerden artýk kimse bana gelip danýþmamaya baþladý. Ben düþündüm 200 köyümün hepsine köy enstitüsü mezunu gelirse benim aðalýðým ne olur, sýfýra düþer. Böyleyse benim harekete geçmem gerekir dedim ve doðudaki bütün aðalara telefon ettim onlarý topladým. Bir de batýdan buldum. Eskiþehir'den Emin Sazak. Sonra Menderes'le pazarlýða gittik.
(Yýl 1950 seçimlerin olacaðý zaman) Dedik ki köy enstitülerini kapatýrsan þu gördüðün doðudaki tüm toprak aðalarý ve batýdan Emin Sazak'ýn oylarý sana. Kapatmazsan oy yok ve Menderes'te 1950'de iktidara gelir gelmez köy enstitülerinin temelini sarsmaya baþladý.
Sað demek yobazlýktýr, inanmasý gerekmez. Zaten çoðu hacý hoca da inanmaz.
Yer Ýmleri