viop teminat için uygulanan faiz oranı ne kadar bilgisi olan var mı ?
cüz-i bir oran tamamda tam olarak bilen var mı ?
örneğin 100k teminat için günlük net ne kadar faiz verir?
viop teminat için uygulanan faiz oranı ne kadar bilgisi olan var mı ?
cüz-i bir oran tamamda tam olarak bilen var mı ?
örneğin 100k teminat için günlük net ne kadar faiz verir?
Türkiye'de temel problem şu : bilgili olanların yetkisi yok , yetkisi olanlarında bilgisi yok.
yalnız şöyle bir şey var , vioptaki nemanın yüzde 5 stopajını düştünüz mü ? Eğer cari yani spot tarafta paranız varsa , vioptaki nemanın stopajını oradan alır sistem. Yok eğer ( şayet ) spot tarafta paranız yoksa , sistem bu sefer vadeli taraftaki paradan alır stopaj kesintisini.
Ayriyetten ; eğer spot cari taraftaki paranız nemanın stopaj kesintisi kadar yok ise , sistem cari tarafta ne bulursa onu alır , kalanı cari tarafına eksi bakiye geçirir. Yani nemanın stopaj kesintisinde tahsil edemediği kalan bakiyeyi gidip bu sefer viopta para varsa oradan almaz. Öyle biliyordum.
Yani ilk cariye bakar oradan alır , orada para yoksa vioptan keser. Carideki para yetersiz kalırsa kalanı vioptan tahsil etmez , cariyi eksiye geçirir.
yukarda yazdıklarım küllüm yanlış da olabilir. Ben kendim hesaplarımı incelediğimde böyle olduğu sonucuna varmış idim.
yanılıyor olabilirim , hatalı yazmış olabilirim.
neticede o 35.61 stopaj düşülmüş hali mi düşülmemiş hali mi ?
kainatın BİR varlığından bütünleşip! kendi birliğinde meçhul bir menzile yol almakta olan, insan dediğimiz yüce varlığa salat ve selam olsun ! hamza sütbıyık -aka- klaus maximilian kerpenter münche
ne anlatmak istediğinizi anladım,
ancak;
durum bende farklı.
ben spot almını başka bir aracı kurumdan yapıyorum.
viop satışı farklı bir aracı kurumundan yapıyorum.
iş yatırım viop hesabıma 25.05 tarih net 35.61tl yatırmış.
hisse tarafındaki hesap da 0 tl bakiye mevcut.
vadesiz hesabımda herhangi benim bilgim dışında oynama yok.
getiriye göre yıllık faiz oranını hesapladığımda %14.60 gibi bir oran çıktı.
tabi küsuratları attım hesaplarken.
o sebepten az da olsa hata vardır oranı hesaplarken
Türkiye'de temel problem şu : bilgili olanların yetkisi yok , yetkisi olanlarında bilgisi yok.
Şu bilgiyi de ekleyeyim de takip edenlere faydası olur:
Hisse alış vadeli satış yaptınız diyelim, örneğin 100 bin liralık hisse aldınız, karşısında hisse adedinin yüzde biri kadar da hisse kontratı sattınız. Yıllık %42 getiri hesapladınız pozisyona girerken.
Kontrat için aracı kuruma göre teminat oranları değişiyor, benim ziraat yatırım yüksek teminat istiyor, hisselerde ortalama kaldıraç oranı 3.3 gibi, yani 30 bin lira teminat yatırmalıyım 100 binlik viop pozisyonuna (eskiden teminat oranları çok daha düşüktü, 21 aralıktan sonra çok artırdılar epeyce batan oldu galiba). Bu 30 bin lirayı takasbank %16 faizden işletiyor.
Bir aylık işlem sonunda toplam 100 bin hisse ve 30 bin viop teminata aldığım faiz 100 binlik kısma %42 ve 30 binlik kısma %16'dan ortalamada yıllık %36'ya düşüyor.
Aracı kurum hisseleri teminata sayar ve kontrat için ayrı nakit teminat istemezse süper, o zaman getiri %42'ye çıkıyor.
Bir de bir aylık sürede hisse şiddetli çıkış yaşarsa teminat tamamlamak gerektiği için toplam getiri yine düşüyor, ancak hisse düşüş yaşarsa da teminat çekebilirsiniz, yani bu durumu bilemeyeceğimiz için risk/fayda birbirini götürür diyelim bunu hesaba katmayalım.
Kusura bakmayın bilmediğimden soruyorum.
100 bin tl'ye 13,7 den 7300 adet hisse aldım.
20.5 bin tl teminata karşılık (281*73=20513 tl eder) 14,3 dan 73 kısa açtık.
Aradaki fark 0,6 tl
0,6 / 13,7 =0,044 yaklaşık diyelim. Bu aylık %4,4 demek değil midir? Hiç faiz almasak 120 bin 500 tl'ye komisyonlar hariç %4,4 tl kazanmış olmuyor muyuz?
Net kar 4,4 bin olmaz mı? Tabi 100 bin yatırdım gibi düşünmek doğru değil anladım sanırım.
100 bin tl ye 4,4 bin değil kar...Bu %44
120 bin tl'ye 4,4 bin kar var ve tabi komisyon masrafları...Bu da %36
Doğru mudur?
Lakin bir de bunun bileşiğini hesaplamak lazım. Yani birin ay 120 bin tl gibi parayla işlem yaparken 2. ay 124 bin tl gibi bir parayla işlem yapıyorsun.
Tabi normal seyreden piyasa için söylüyorum. Bazen dalgalanmalarda spot vadeliden yukarıda kalabiliyor.
Yer İmleri