Merhaba,
Eurobond faiz gelirinden, eurobond alým satým zararý düþülebiliyor mu?
Bilen varsa yazarsa sevinirim.
Merhaba,
Eurobond faiz gelirinden, eurobond alým satým zararý düþülebiliyor mu?
Bilen varsa yazarsa sevinirim.
Bu deðerli bilgiler için tüm arkadaþlara sonsuz saygý ve sevgilerimi sunuyorum. Vergimizi vermek istiyoruz ancak o kadar karmaþýk ki bazý konular. 8.09.2021 tarihinde ilk eurobondumu primli olarak almýþtým. yani 1765 dolarlýk bir fark vardý nominal ile ödediðim arasýnda. 2021 senesinde 1 kupon , 2022 de ise 2 kupon yattý. Þimdi bu beyan döneminde bu aradaki 1765 dolarlýk farký toplam kupon adedine böldükten sonra gelir vergisinden düþme þansým var mý yoksa ilk kupon 2021 de yattýðý için bu þansý kullanamýyor muyum? Bir de eyt için askerlik borçlanmasý yapmýþtým , bunu da düþebilir miyim gelir vergisinden? Saygýlar sevgiler
Aldýðýnýz eurobond'un temiz fiyatýný bulup, temiz fiyat ile nominal arasýndaki farký kupon adedine böldükten sonra vergiden düþebilirsiniz.
Burada detaylý þekilde nasýl yapýlacaðý anlatýlmýþ;
https://kpmgvergi.com/blog/eurobondl...f-noktalar/177
Merhaba ayný durum bende de oldu. Bildiðim kadarýyla sadece Eurobond geliriniz 70 bini geçti ise veya diðer gelirler + Eurobond gelirleri 70 bini geçti ise beyanname ve vergi vermeniz gerekiyor. Kural giderleri hesaplamadan sadece gelirlere göre þekillendiðinden, giderler düþüldüðünde bu limitleri geçmesenizde beyanname veriliyor.
Benimde gelirlerim, giderler düþtükten sonra 70 binin altýnda kalmasýna raðmen beyanname ve vergi verdim. vergi sistemi tamamen saçmalýk. 69.999 tl Eurobond geliri elde eden vergi vermezken, 70.001 tl gelir elde eden 2 kuruþ yüzünden %20ye yakýn vergi veriyor. En azýndan sadece 70 bini geçen kýsým için vergi verilmesi lazým.
Yazdýklarým yatýrým tavsiyesi deðildir, itibar etmeyiniz.
Hocam Selamlar,
Doðru anladým diye teyit etmek istedim. Diyelim ki;
Eurobond geliri 75.000 TL (net safi Ýrat)
Eðitim ve saðlýk harcamalarý : 7.500 TL
Bu durumda vergiye tabii gelir : 67.500 TL (matrah)
67.500 TL , 70.000 TL limitin altýnda olmasýna raðmen gelir vergisi mi öderiz? Ben hiç bu þekilde düþünmemiþtim.
Teþekkürler
Yazdýklarým yatýrým tavsiyesi deðildir, itibar etmeyiniz.
Yukarýda verdiðim örneði Mehmet Bingöl'e de sordum. Aþaðýdaki þekilde dönüþ yaptý.
-Ýlginç bir örnek.-Beyan yapýlmalý ve eðitim&saðlýk bu beyandan düþülmeli þeklnde deðerlendirilebilir.-(GVK madde 86 ve madde 89 )-GÝB'e sorabilirsiniz.
Beyanname süresi bitmeden netleþtirebilirsem buraya da yazarým.
Teþekkürler
Yer Ýmleri