2 yýldýr Kazakistan Almaty dayým. Ülkenin en büyük þehri olmasina raðmen insan eliyle yesillemdirilmis ve korunmuþ müthiþ yemyeþil bir þehir. Dünyanýn en düzenli þehirlerinden biri. Þehirde cikmaz yok. Hatta sokak yok. Heryer cadde 3-4 seritli caddeler bile var ve kare dilimli kesilmiþ gibi yamuk yumuk virajli deðil dümdüz. 4-5 km mesafeye bile yürüyüþü geliyor adamýn. Trafik kurallarýna inanýlmaz uyuluyor. Ýlk geldigimde yaya geçitlerinde bekliyordum, yeþil ýþýkta ise koþarak geçiyordum tr den reflex olmuþ. Hele yaya geçide olayý acayip ttafigin durmasý için ayaðýný caddeye atmana gerek yok, geçide doðru yürümen bile yetiyor. Çok iyi mekanlar var, gece ortamlari fena. Hatun popülasyonu %60-65 lerde. Rus nüfusu %25 falan sanýrým. Bana gire dünyanýn en güzel sehirlerinden biri. Geldin 20 gün kaldýn dönmek istemessin donersende mutlka bir bahane bulup geri gelirsin. Gelmeden önce atlar cadirlar bozkirlar hayal ediyordum çok þaþýrdým. Tabi þehir dýþý çok farklý. Marmaris'te yýllarca yaþadým bana göre yaþanacak en iyi yerlerden biriydi tr de. Geçen 20 günlük kampa gittik Marmaris'e 5. Günden sonra Almaty i özledim sýkýldým marmariste. Eðer bir terslik cikmassa Ekim'de monte negroda yaþamaya basliyacagim. Oradada ilk defa gidicem güzel biryer gibi duruyor internette ama Almaty nin yerini tutmaz. Varsa eþiniz eistunuz burada olan bir vesi le ile mutlaka gelin görün tavsiye ederim.

Yer Ýmleri