Originally Posted by
Mr Steel
Temettüyle dalga geçenlere temettüyü küçümseyenlere sormak isterim. Birkaç ay sonra gelmesini beklediðimiz temettüyü bize saðlayabilecek risksiz ve kesin olan bir mecra var mý? Mesela hangi hisseyi alýrsak kesin olarak buradan alacaðýmýz temettü kadar bize nakit akýþý saðlayabilecek durumda? Lütfen hisse deðer artýþýna odaklanarak kar payýna dayalý pasif gelir elde etmeyi küçümsemeyin. Demir çelik tarih olmayacaksa ben hayatýmýn geri kalan döneminde Eregl bana saðlayabileceði ama az ama çok temettü ile istediðim hayatý yaþayabileceðimi düþünüyorum. Bunu bana baþka hangi yatýrým saðlar merak ediyorum.
Hocam, Demir Çeliðin tarih olmasý imkansýz ancak en çok eleþtiri getirilen konu Ereðli'nin üretim þeklinin yani BOF 'larýn gelecekte sýkýntýya gireceðini falan yazanlar var. EAF larýn, hidrojen enerjisinin bunlarýn yerini alacaðýný falan yazanlar var.
Bu konu ile ilgili kendi çapýmda bir araþtýrma yapýp burada paylaþmýþtým. Dünyada EAF 'larýn üretime devam edebilmesi için Ereðli gibi BOF üretim yapan þirketlere ihtiyacý var. Hatta bununla ilgili Sn. Tory 'de çok güzel örneklerle katkýda bulunmuþtu. BOF olmadan sýfýrdan demir çelik üretimi benim bildiðim kadarýyla imkansýz. Çok çok olsa karbon salýnýmý kömür kullanýmý vs. gibi sebeplerle ek vergi olabilir diye düþünüyorum.
Demir cevherinin yerine ya baþka maden bulunmasý lazým, ya da demir cevherini iþlemek için BOF dan baþka bir teknoloji bulunmasý lazým. Bu da ne kadar mümkün bilmiyorum. Konu ile ilgili uzman arkadaþlar yazarsa aydýnlanmýþ oluruz.
Paylaþýmlarým asla yatýrým tavsiyesi deðildir.
Yer Ýmleri