Ereðli için son çeyrek de böyle gelirse temettü miktarý 4 liralarda kalacak gibi duruyor. geçen senenin reel olarak yüzde 70 eksiði demek. Bu enflasyonist ortam bizi öldürdü, son nefesimizi almak üzere. Bir ay daha böyle gidersek 12 ay getiride göreceðimiz rakamlat eksi olmaya baþlayacak.
kaybýn matematiksel, psikolojik eþiði çoktan aþýldý. çok büyük kazýk yedik. endeks 4bin olmuþ, biz endekse 2bin fiyatlarýna çakýldýk, hiçbir þey kaðýdý yükseltmeye yetmiyor. olumlu hiçbir þeyi fiyatlamadý. borsa her zaman enflasyon karþýsýnda koruma görevi görürdü, ama þu durum benim zoruma gidiyor adeta.
öz sermayesi 1 milyar olan þirketler 80 milyar deðere çýkmýþ, öz sermayesi 100 milyara ulaþan ereðlinin deðeri neredeyse sermayesinin altýna düþüyor.
valla ne diyeyim, þu ortamda bu kadar düþük temettü bence temettü yatýrýmcýsýný da tatmin etmez. sanýrým son kale de düþmek üzere.
bir yanda yüzde 600 çýkan thy, 300-400 çýkan þiþe, tüpraþ. bunlar bist 30un büyük abileri. bir yanda da vereceði yüzde 10 temettüyü bile burnundan getirem ereðli, diðerleri her hafta bir temettü verdi zaten bu sene.
bir de asýl korkunç olan, çelik ihracatçýlarýnýn karamsarlýðý, 2 haftadýr bloomberge çýkýyorlar. adamlar neredeyse aðlayacaktý. onlarý dinleyene kadar bu kadar karamsar deðildim. Ama adamlar o kadar olumsuz konuþtular ki benim 2023ten de bir umudum kalmadý.
hisseye aþýk olmaycaksýn, temettü huzur dedik ama bozduðumuz tüm hisseler uçtu gitti, tam tersi huzursuzluðumuz oldu. haziran ayýnda thyye daha fazla para ayýrmadýðým için kýzgýným kendime.
hisse bu durumdayken hala alým yapanlara saygý duyuyorum ama artýk yeni hisse satýn alýmý yapmaktansa yükseliþleri lot arttýrma amaçlý deðerlendirmeyi denerim. satmak þu sýrada doðru olmayabilir, zaten dibin dibindeyiz. ama yeni alým yapmak da boþa çýrpýnmak gibi duruyor.
ereðli forumundaki kirliliðe artýk benim caným da tak etti, yetti artýk uçacak, kaçacak gibi temelsiz yorumlar dinlemek.
ereðli kardeþi isdemirin de gerisinde kaldý, son 1 senedir 5 liralýk bir takas devamlý þekilde sabitti. o rasyo da isdemir lehine gidiyor.
gerçekten yýkýldým, geçen sene bu zaman 2 araba aldýðým portföyümle bugün ayný arabadan 1 tane bile alamýyorum. kaybýmýzý anlatacak kelime yok.
sadece hepimize geçmiþ olsun diyebiliyorum.
Aracý kurumlarla bazý þeyleri paylaþýp
Yatýrýmcýlarýn bütünü ile paylaþmamak !
Nerede fýrsat eþitliði ?
Yönetim sürekli bunu yapýyor
Çok yanlýþ yapýyor
Ak yatýrým temettüyü 4 küsür lira diye boþuna demiyor
Yatýrýmcýnýn zaten enflasyona karþý varlýðý eridi
Tek motivasyon olan temettü de patlak gelince
Bu þirketlerin bir esprisi kalýr mý ?
Yazýk
Az insan çok huzur
EYT meselesinden dolayý yok ülke batacakmýþ, yok bütçe kaldýrmazmýþ, yok ekonomi sarsýlýrmýþ. Bunlarýn hepsi bu iþin olmasýný istemeyen kesimlerin bahanesi. EYT meselesinden dolayý ülke ekonomisi zor duruma girecekse biz çoktan ayvayý yemiþiz ülke olarak.
Ama öyle bir durum olduðunu sanmýyorum.
Ýþin toplumsal boyutlarý tartýþýlabilir o ayrý mesele. Mesela 1999 öncesi iþe giren vatandaþ bunu hak ediyor 2000 yýlýnda giren giremiyor. Veya bu yasadan dolayý 5-10 yýl geç emekli olan bir sürü vatandaþ var. Onlarýn haklarý vs. Bu tarz þeyler tartýþýlabilir buna katýlýrým ancak ülke batar, ekonomi kaldýrmaz vs. Bunlara ancak sessizce gülüyorum.
EYT denilen grubun tamamý yasa çýkmasa bile en geç 10-12 yýl içinde hepsi zaten emekli olacak. Ülke batar, ekonomi kaldýrmaz diyenler neyin kafasýný yaþýyorlar anlamýyorum.
Paylaþýmlarým asla yatýrým tavsiyesi deðildir.
Karamsarlýk deðil ama aracý kurumlarýn tahmini doðru çýkýyor sn mterkan , bunu geçmiþ çeyreklerde defalarca yaþadýk … hatta yanýlýyorlar dedik ama yanýlmadýlar ve çok yakýn tahminlerde bulundular
Þimdi bence soru þu , 1,7 milyar deðil ama 2 milyar gelsin , 2023 de çeyrekler benzer gelirse 8 milyar tl eder 2,29 tl hbk bu da 2024 de en iyi ihtimalle 2 tl temettü … 2 tl temettü ile fiyat kaç olur ?
Sn. ece&efe, bu saatten sonra yapacak bir þey yok zaten.
Dün MAC fonunun yatýrýmcý sunumunun yarýsýný izledim youtubeden. Bugün akþam da kalan yarýsýný izleyecem inþallah.
Haydar Acun Bey çok güzel bakýþ açýlarý sunuyor borsada yatýrým için. Aslýnda hepimizin bildiði þeyler ancak bunu içselleþtirmek lazým.
Ýþ hayatýnda þirketlerin iþleri kýsa sürede deðiþmiyor. Uzun vade, gerçekten uzun vadeli bakmalýyýz olaylara. Yoksa kýsa vadede iþimiz gerçekten zor.
Paylaþýmlarým asla yatýrým tavsiyesi deðildir.
1988 de ilk sigortalý baþlangýcým ve 51 yaþýnda 10000 den fazla prim gün ile emekli oldum. Ýþe baþlarken 43 yaþýnda emekli olmam gerekli idi fakat devlet bunu 51 yaþ yaptý. Ben bunu hak gaspý olarak görmedim bilakis doðrusu bu dedim. Madem 43 yaþýnda emekli olmak ile bu devlete birþey olmuyor, tüm ülke vatandaþlarý yeni iþe girenler de dahil herkes 43 yaþýnda emekli olsun. Yoksa ben 43 yaþýnda emekli olayým ama 2000 den sonra iþe baþlayanlar 65 yaþýný beklesin. Bu düþünce içinde Adalet i bulamýyorum....
Yer Ýmleri