Herkese merhaba,
En son yazımdan sonra takip etmedim forumu, aslında yazmayı düşünmüyordum ama bilanço tahminlerini gördükten sonra yazmak istedim. Eğer bilanço tahminleri tutacaksa, ne kadar büyük bi yanılgı içinde olduğumu gördüm. 2. çeyrek siparişler sırasız teslim olmuşsa, bilanço beklenen kadar kötü gelmeyebilir demiştim. En kötü sıralı teslim olmuşsa bile 4-5 milyar gelir diye düşünüyordum. Görünüşe göre baya bi yanlış düşünceymiş.
Bu yanlış düşünce nereden kaynaklanabilir diye biraz bakındım. Galiba bu stokların maliyete girişi çıkışı ile ilgili yanlış düşünüyorum. Yani eskiden stoğa giren kömürün 3-4 ay sonra fatura edilen üründe dışarı çıktığını düşünüyordum ama bu süre 6 ayı buluyor galiba. Mesela martta alınan kömür eylülde satılan üründe fatura edilmiştir galiba. Yatırımcı sunumuna baktığım zaman kömür mart ve nisanda zirveye çıkmış. Yani 3. çeyrekte martta alınan kömür çıktığı gibi. Nisanda alınan kömür ekimde yani yeni çıkıyor olabilir.
Yani önceden sipariş kadar hammadde alınıyor diye düşünürken sorun yoktu. Ama hammadde siparişten önce alınıyorsa, bu durum fiyatlar yukarı giderken marjı olduğundan daha fazla büyütürken, Fiyatlar aşağı gidiyorken de olduğundan daha fazla marjı küçültebilir. Çünkü daha siparişini almadığın malın hammaddesini önceden almışsın.
Burada hurda ve cevheri çok hesaba katmıyorum çünkü hurda az miktarda kullanılıyor, cevher ise ermaden tarafından çıkartılıp ereğli ve isdemire gönderiliyor. O yüzden cevherde fiyat ne olursa olsun bize çıkarma ve nakliye maliyeti kadar maliyeti oluyor diye düşünüyorum. Her ne kadar ermaden bunu karı ile fiyatlandırıyor olsa bile, ereğli içinde konsalide olduğu için çıkarma ve nakliye maliyetleri haricindeki para ereğli içinde kalıyordur.
Ermaden Türkiye'de çıkarılan cevherin %34 ünü çıkarıyormuş. Türkiye'de kullanılan cevherinde %12 sine denk geliyormuş bu. Yani Türkiye'de 300 birm kullanılıyorsa bunun 100 birimi ülkede çıkıyor, bununda 34 birimini ermaden çıkarıyor. Çıkan miktar bize yetiyordur diye düşünüyorum.

Alıntı yaparak yanıtla

Yer İmleri