Anasýna satayým hiç olumlu þeyler yazýp çizmiyorsunuz
Bu 4 tl ýsdmr için mi Ereðli içinmi bekliyorsunuz
Anasýna satayým hiç olumlu þeyler yazýp çizmiyorsunuz
Bu 4 tl ýsdmr için mi Ereðli içinmi bekliyorsunuz
4 tl kararý verilsin genel kurulda boykotu yer
Genel müdür maaþýný bile düþürülmesini talep ederim o kadar net ayýp yahu
10 tl beklentim dahilin de idi
Yalnýz 8 tl ye fit olurum diyordum
Sonra 6 tl çok dillendi pozisyonu ona göre ayar verdim
Sonra 5 tl ihtimal dahilin de dediler yine ona göre ayarladým
4 tl olursa olmaz yani o iþte fit olmam
Ayýp yahu bir sakýz kaç para
hocam iyi güzel de farz et ben belli bir lota ulaþtým , emekli ettim kendimi artýk gelen temettüyü yiyeceðim o zaman ne olacak ... herkes tutturmuþ bir bileþik getiri , temettü ile hisseni arttýr ... e nerde finansal özgürlük hocam ? ne zaman yiyeceðim ben temettüyü ? aldýðým temettü her yýl azalacaksa , enflasyon eritecekse nasýl olacak , sürekli temettüler ile hisse mi alacaðým ? ne zamana kadar hisse alacaðým ? bu durumda enflasyon kadar eriyen temettüyü yerine koyacak adette lot arttýrmak gerekiyor her sene ki bir sonraki yýl temettü erimesini kompanse etsin ... birde kar düþüp temettü ekstra düþerse yandý gülüm keten helva ...
endeksin durumu hoþuma gitmedi.. Ben böyle az az düþüþlerden rahatsýz olurum..Bakalým isdmr ve reðli nasýl etkilenecek? Merakla bekliyorum.
Burdaki tüm yorumlarým yatýrým tavsiyesi deðildir.
Bu krizde iyi kötü çirkinler elbet var. Bir kaç baþlýk altýnda incelemek gerekir. Krizde fiyat aþýrý yükselerek 630 dolar kar marjýna ulaþýldý, satýþ 1300 maliyet 900-1000 olmadý. Elektrikle üretenlerde dahi maliyet buralara gelmedi. Fiyat artarken maliyet arsaydý hammadde üreticisi de zarar görebilirdi. Bu krizde birinci derecede alýcýlar zarar gördü. Krizlerin kaybedeni ve þiddeti, kaz***** ve kazancýn þiddetinide gösterir. Fiyat 1200-1100-900-700 inerken maliyetler 650-450 aralýðýnda geliþti. Ereðli’de faiz amortisman vergi öncesi kar 8 milyar gibi oluþabilir. 1 küsür lira deðiþen kur en fazla 1 milyar gibi bir vergi çýkarabilir. Ýlave olarak bu dönemde alýcýlara vade ve vade farkýna yönelik toleranslar verilmiþtir. Bu finansal giderde ilave 1 milyar TL civarý gelebilir. Stoklar ve stok deðerlemeleri artýþ azalýþ göstersede kurdan dolayý deðer kaybý görünmeyecektir. Yani Türkçesi stok zararý oluþmaz. Þuan eylülde baþlayan stabil dönem içinde ucuza cevher kömür girdileri de olacak ve mevcut satýlanýn yerine çok ucuza yerine malzeme konulacak. Milyon ton üretimlerde stok deðiþimi hýzlý olur. Krizde cevher hurda oraný 1/2 den 1/4 rakamýna ulaþtý. Cevherle üreten 4-5 ay öncesine göre parite kaynaklý iki katý avantaj saðaldý. Hurda fiyatý cevherle üretimin kar marjýný belirliyor. Bizim bilmediðimiz olumsuzluklar ile aracý kurum 1,5-2 milyarý gelsede son çeyrek 4 milyar ile iþ bank 19,3 milyar daðýtým tahmini tutarlý olacaktýr. Buda 5,5 lira. Ereðli’de diðer firmalar gibi yerli hakimiyeti olsaydý biraz daha faydalý olabilirdi. Birde bu sayýlan denklemler içinde isdemir nasýl bir rol alacak. Mesela finansal maliyeti sadece Ereðli mi üstleniyor. Yada üçüncü çeyrek ben sana rakamý söyledim bu paraya malýmý satarým mý de di isdemir Ereðli’ye. Aþýrý belirsizlikler var ama 24 saat sonra bitecek. Temettü sadece kardan gelir diyemeyiz. Kur etkisi bu sene devreye girmek zorunda. Ereðli’de yönetim deðiþikliði olursa ben bedi bedelsiz genel müdürlüðe adayým. 😊😊 tek bir kuruþ para istemem, araç ve yakýt birde hgs en sevdiðim þeyler. 😆😆
Yok hocam belli bi yerden sonra yemeyeceksen ne yapacan o kadar hisseyi. Ben amaca ulaþana kadar kýsmýný abartarak anlattým.
Yeme kýsmýna gelirsek, þu önümüzdeki temettü gerçekten 4 TL olursa haklýsýn diyeceðim, bu sistemin de bi cazibesi yokmuþ. Ama daha olmamýþ biþeyi olmuþ gibi algýlýyoruz. Hele bi 4.çeyrek gelsin. Temettü açýklansýn o zaman belki ben de fikir deðiþtiririm.
Ama þu var her sene iþler iyi olmayacak. Onu da hesap etmek lazým. Daha önce yazdým. Bu sene ile son 9 senenin 4 ü kötü geçmiþ. Biri bu seneden de kötü ama idare eder diyorum. Bu sene dahil 4 sene 1 milyar dolarýn üstünde kar edilmiþ. Yani bu seneyi bile iyi diye kodluyorum.
Ben bundan sonraki 9 senenin daha iyi geçeceðini düþünüyorum bazý kafamdaki durumlardan dolayý ama sonuçta son 9 sene yarý yarýya kötü gitmiþ. Ona raðmen ben þirketi iyi görüyorum. Öyle olmasa önce OYAK ýn Ereðli'den kurtulmasý lazým. Bi þekilde satabilir ama öyle biþey düþünmüyorlar. Memnunlar demek ki.
Ya ece&efe hocam o zaman þirketler sizin dediðiniz gibi ne zaman yiye ben bu kazanýðýmý derlerse yeni yatýrýmlar yapmasýnlar, büyümesinler, yeni istihdam alanlarý oluþturmasýnlar. Ha bir de zaten kazandýðýmýz enflasyon karþýsýnda eriyor desinler. Temettü odaklý yatýrým yapýyorsanýz bence bakýþ açýnýz yanlýþ.
Paylaþýmlarým asla yatýrým tavsiyesi deðildir.
Yer Ýmleri