Þirketin çok açýklama yapmamasýna takýlmýyorum ben. Hisse fiyatý çok düþtü diye, normalde yapmasý beklenmiyen açýklamalarý yapmaz bu þirket. Beklenen çoðu þeye mahrem bilgi gözüyle bakýyor. Onun haricinde bilanço, yatýrýmcý sunumu ve faaliyet raporlarýndan yapmaya çalýþtýklarýný kabaca anlayabiliriz anca.
Sasayý hiç bilmiyorum. Ereðli'den baþka bi þirketle ilgilenmiyorum ama. Denk geldiðim bilgilere göre 20 milyar dolar yatýrým yapacakmýþ 10 yýlda. Ben de özsermayesine baktým. 500 milyon dolar falan. O yatýrýmý nasýl yapacak. O kadar borçlanma için ne teminat gösterecek. Tabii ki hepsini birden borçlanmayacak ama yýllýk 2 milyar dolar yatýrým yapmasý lazým. Rakamlar söylenenlerle uyuþmuyor.
Bir de piyasa deðeri koç holdingin piyasa deðerini geçmiþ. Altý dolu bi deðer mi bu bilmiyorum. Yani gerçekten koç holdþngden deðerli olacaðý garanti mi ki þimdiden fiyatlanýyor?Dediðim gibi yatýrýmý normalde kazandýðý ile yapmasý lazým ama 500 milyon dolar özsermaye ile ne kadar borçlanabilinir. Bi de yatýrým yaptýðýnýzda oluþacak büyüme için pazar var mý? Pazar da kim hakim? Kimle rekabet edeceksiniz? 500 milyon dolar özsermaye ile yapýlabilecek borçlanmayý kar ederek ödeyebilecek mi?
Daha önce bi yazý yazmýþtým. Bazen þirketlere büyümese biþey olmayacak ve karlýlýðý devam edecek iken agresif büyüme sebebiyle þirket kar edememe durumlarýna geliyor. Çok üretip, karlý pazar bulamamak ve yüksek borçluluk ve finans giderleri yani faizi bile çýkaramamak yüzünden.
Þimdi baktým Sasa 152 milyar TL, koç holding 115 milyar TL piyasa deðeri. Ve sasanýn ilerleyen yýllarda daha çok katlayacaðý söyleniyor. Pandemide hubvc diye bi hisse vardý. Çok prim yapmýþtý o zaman Ereðli de 8 yi geçemiyordu. Arkadaþ diyordi ki bir hubvc bir çeyrek altýn fiyatý olacakmýþ diyordu. Geçen görmüþtüm 10 TL falandý galiba. Tabii ki dinamikler çok farklý ama piyasa deðeri koç holdingin 1,5 katý olmasý 500 milyon dolar özsermaye ile normal bi durum deðil. Öyle büyüme olabiliyorsa o zaman niye 10 tane 20 tane 50 tane kendi alanýnda sasalar yapmýyoruz ki ülke olarak. Bence o kadar kolay deðil de o yüzden. Tabii amaç borsadan para kazanmaksa çok da takýlmamak lazým benim söylediklerime. Hiç umulmadýk hisseden bile Ereðli'ye göre 5 -10 kat kazanýlabilir.
Günaydýn herkese,
Sayýn Tory ayrýca saygýlar…😃
Çok güzel paylaþýmlar yapýlmýþ yine, emeðinize saðlýk, içimiz açýlýyor…
2022 iyi ya da kötü belli, 2023 yýlý, tabii ki kur da önemli ama sizce nasýl bir yýl olacak?
Sayýn Tory, özellikle sizin fikrinizi merak ediyorum. Yani fiyat belirsiz, kur belirsiz, seçim belirsizliði, yeni hükümet gelirse onun belirsizliði, faizler artar mý o belirsiz, resesyon,savaþ, dünya vs vs…
2023’de hisse toplayýn, 2024’e bakarýz mý dersiniz, yoksa pandemide bile þunu baþardýk 2023’de bir þekilde atlatýlýr mý diyorsunuz… 2024 mart temettü tahmininiz var mý? Ýþ yatýrýmýn 2024 mart temettü tahmini 4 tl idi sanýrým.
(Aslýnda 4 tl temettü düþük hisse fiyatý demek, düþük hisse fiyatý da temettü ile daha çok lot almak demek… Belki de temettüyü harcamak isteyen için deðil ama temettü ile hisse alan için avantaja bile dönüþebilir o yýl?)
Kimi analistler de 2023 ortalarýnda dünya piyasalarýnýn, ekonomilerinin düzelmeye baþlayacaðýný var sayýyor. Þahsen bana göre 2024’e uzar gibi…
Bir diðer sorum yine herkese ve sayýn Tory’e hazýr kendisini yakalamýþken…
Hisse alýmý için önerileri nedir? Siz alým yapmýyorsunuz diye biliyorum ama alým yapýyor musunuz bu fiyatlardan?
Günaydýn.
Dediðiniz gibi herþey o kadar belirsiz ki, görüþ mesafesi çok düþük, dolayýsý ile 2023 için biþey söylemek imkansýz. 2023 için biþey söylemek isteyenler 4. Çeyrek açýklandýktan sonra daha doðru þeyler söyleyecektir. Onun için 4. Çeyreði görmek lazým.
Geçmiþ yazýlarýmdan da anlaþýlacaðý üzere ne zaman hisse alýnýr konusunda baþarýlý deðilim bu konuda baþarýlý olanlardan fikir almak lazým.
Sayýn Tory
Yatýrýmcý sunumundan aklýmda kalanlarý paylaþayým.
28mwh ges kurulumu ( enerji maliyetlerini aþaðý çekecektir. Ciddi bir gelir kalemi olacak. )
2023 q3 pta tesisi kurulumu, kapasite artýþý. %20 hammadde katkýsý, favök katkýsý 400 m $ civarý.
Açýkçasý þu ptanýn devreye girmesini 4 gözle bekliyorum. Benim için kýrýlma noktasý bu olacak. Bunu görmek için de 1 seneden biraz fazla sasa’yý elimde tutmam gerekiyor. Portföyümde %5 idi. Büyüye büyüye %9 oldu. Sonra bir þans vermek istedim. Vesbe’leri satýp sasa’ya geçtim. Þimdilik tatmin edici.
Ýlk aldýðýmda 30 lira idi. 65 tl iken %100 bölündü. Buna raðmen 70 liraya dayandý. Getirisinden memnunum.
Pta’ya ek olarak
2025 sonuna kadar da pet elyaf için kapasite artýþ çalýþmalarýnýn yapýlmasý. Buradan da ciddi bir katký olacaktý ama tam rakamý hatýrlayamýyorum.
Geçenlerde 4 m km2 arazi aldý. Buraya petrokimya tesisi kurulacak. Arazinin devir teslim iþleri bitmek üzere. Kurulum için yabancý ortak aranacak denmiþ. ( bu kýsýmda genel kurula gidenlerin yalancýsýyým. )
Bu þirket dünyada Çin ve Hindistan’dan sonra 3. Polyester devi olabilmek için çabalýyor. Þu vakte kadar dedikleri bir bir çýktý. Dolayýsý ile portföyde tutmaya devam etmek fayda saðlar diyorum. Büyümenin tamamýný borç ile yapýyor. Þirket ciddi borç sahibi. Likidite hiç yok neredeyse. Býçak sýrtý köprüde yürüyor desek yalan olmaz. Uzun vadeli borçlar sunumlarda göze çarpmakta.
Koç grubundan fazla deðerlemesine gelecek olursak gelecekteki petro kimya tesisi beklentisi rakamý arttýrabilir. Hakeder ya da etmez bunu zaman gösterecek.
Ereðli’ye dönecek olursak büyümesini tamamlamýþ bir þirket. Her portföyde mutlaka bulunmalý. Yaptýklarý yapacaklarýnýn teminatý. Sezgin Bey’in dediði gibi temettü fiyatýn garantisi. Sene sonu beklentim 45 tl. Son bir buçuk yýl yaþanan rakamlar üzerinden simüle ettiðimde de 45 tl rakamýna ulaþýyorum. 6 tl verse 45 tl hisse fiyatý olacaðýný düþünüyorum. Ekim Kasým aylarý grafiklere baktýðýmda borsada hacmin arttýðý aylar. Gelen bilanço ile hareketlenme olacaktýr diye düþünüyorum.
Not : Ocak þubat gibi elimdeki sasa’lar þu an belli bir eregl lotu ediyor. Olur da bunun üzerine %50 ereðl koymama imkan verir satar Ereðli alýr temettünün keyfini sürerim. Ýlk defa 6 hane temettü alacaðým gibi duruyor. Buradaki pek çok kiþinin yanýnda sivrisinek ýsýrýðý olsa da benim için finansal özgürlük yolunda büyük bir adým.
Gelen temettüler ile de tekrardan sasa - hekts ikilisinden birini alabilirim. Bakalým görelim.
Günaydýn arkadaþlar peki isdemir kasým ayýnda temettü verir mi sizce?
Yer Ýmleri