Bugün çin Hrc vadelilerde düþüþ varmýþ....,biz yükselecegini düþünürken düþüyor malesef.
Redmi Note 8 Pro cihazýmdan Tapatalk kullanýlarak gönderildi
Burdaki tüm yorumlarým yatýrým tavsiyesi deðildir.
Navlun yüzünden bu bölge cazip. Sadece navlun deðil tabiki, termin ve kalite de ayrý bir sorun. Ýlave olarak ülkede Çin gibi uzak ülkelere 2-3 aylýk vadeli akreditif acarak mal yazacak kredi limitide kalmadý. Yerli tüketiciler daha düþük rakamlarla iç pazardan cevirmek zorunda. Mesela ihracatçý için korede 40-50 dolar uyguna mal var ama kredi maliyeti ile ayný rakama geliyor.
Çin de enerji maliyeti bu bölge gibi olmayabilir, ama çok da düþük deðildir. Þuan avrupa ve Türkiye için hurda 372 dolar, 300 dolar olsa ne olur, 650-700 dolar maliyet çýkar, yani hala zarara üretim yapýlýyor demektir. Keza hurda 372 dolar ve maliyet 803 dolar. Çinde söylenen fiyatlar 550 dolar olsun. Siz kaliteyi ve termini tesis edemiyorsunuz. Ereðli Ýstanbul ton baþý nakliye 20-25 dolar. Gemi Çin den geliþ maliyeti 100 dolar üstünde. 550 dolar navlunla beraber 650 dolara gelir. Ýçeride 30-40 dolar kar için uzun vadeli veya kalite sorunu olan ürüne talep olmuyor. Navlun bu iþ de belirleyici faktör.
Sezgin hocam,
yeþil çelik, karbon vs. gibi konularda piyasa Ereðli özelinde fazla karamsar deðil mi? Bana mý öyle geliyor bilemiyorum ama þirket kendi geleceði ile ilgili, sürdürülebilirlik konularýnda yapmasý gereken bir þey olursa yapar diye düþünüyorum. Þu an bir þey yapmýyorsa gerek görmediði içindir diye düþünüyorum.
Zaman zaman yönetimi eleþtirenler oluyor ama bu þirket bir teknoloji temalý bir þirket deðil sürekli lansman yapsýn, yeni ürün tanýtýmý yapsýn, gövde gösterisi vs. yapsýn.
Ereðli eskiden de yatýrým verimliliði açýsýndan iyi þirketlerdendi gelecekte de öyle olacaktýr. Benim buna inancým tam. Piyasada demir çelik sektöründe iþ yapanlarýn durumu nasýlsa bizim de Ereðli Ýsdemir hissedarý olarak durumumuz ayný. Panik yapmaya karamsar olmaya gerek yok.
Paylaþýmlarým asla yatýrým tavsiyesi deðildir.
cemtas ne güzel fiyatladý...
Almanya aralýk ayýndaki doðalgaz faturalarýný ödeyecekmiþ. Dakka 1, gol 1. Yani bu adamlar halkýn yada iþletmelerin zarar görmesine izin vermiyor. Bizim ülkemizde 84 milyon batak bir hane halký var. Dolar ve enflasyon yüzünden iþletmelerin %60 dan fazlasý bana göre borç ve finansman sorunu yaþýyor.
Durum böyleyken 700 dolar yerine 800 dolar yeþil çeliði alacak kitle bizde oluþmadý. Ýlerleme yerine gerileme yaþýyoruz.
Fabrikanýn yeni teknoloji ile üretmesinden önce, bunu tüketen kitlenin refah düzeyi önemli.
Mesela 1 buz dolabý düþünün, üzerinde yeþil çelikten karbonsuz üretildi yazsa, kim bunu diðerine göre 1000 tl fazla verir. Tersine cevherden üretim kalitesi hurdadan üretim kalitesinden çok yüksek.
Diðer bir örnek ise, þuan hurdadan üreten bir fabrika 1-2 týk daha alt kalite sac vermek istiyor. 3-4 yýl önce ürettiði kalitede elinden gelse üretip vermek istemiyor.
Yani ereðlinin buna yönelik yatýrým yapmasý yada modernize etmesi gereken yerler mutlaka vardýr, ama bizde onu tüketecek bir kitle yok. %100 avrupaya çalýþmýyoruz. Çalýþsak haklýsýnýz. Mesela habaþýn ihracatý daha fazla, çünkü ereðli gerek görmüyor, iç piyasa talebi ereðli için yeterli.
Yer Ýmleri