Originally Posted by
ece&efe
bak hocam ayný yerden bakmýyoruz , temettü odaklý yatýrýmý neden yapýyoruz ? ben kendi adýma cevap vereyim finansal özgürlük için ... þimdi hem finansal özgür olup her yýl da aldýðým temettülerin belli bir kýsmý ile hep alým mý yapmam gerekiyor ? siz hedeften bahsediyosunuz mutabýkýz ama hedefe ulaþtýktan sonrasý için benim sorum ... anlatabildim umarým
Hocam, temettü her sene düþüyorsa, þirketin karlýlýðýnda bir sorun vardýr. Ereðli de öyle bir durum yok ki. En azýndan þimdilik yok. Geçen sene 30 sent verdi bu sene 20 verir seneye 10 verir sonra tekrar 20 verir. Böyle sürer gider.
Temettüye karþý bu düþüncelerinizi ISYAT için yazsanýz anlarým. Ama Ereðli sanayi þirketi. Ýþlerinde iniþler çýkýþlar olabilir.
Hem yüksek temettü verimliliði hem büyüme ikisini ayný anda yapabilen çok az þirket var benim bildiðim.
Þimdi sorunuza cevap vereyim. Belli bir pay sayýsýna kadar ulaþtýktan sonra pay sayýnýzý daha fazla artýrma niyetiniz yoksa yeni alým yapmanýza gerek yok ki. Temettünüzü dilediðiniz yerde harcarsýnýz. Karlýlýða göre bir yýl memnun eder, bir yýl üzer, bir yýl idare eder Allah bereket versin dersiniz. Sonuçta þirket ortaðý olarak kardan pay alýyorsunuz.
Þimdi takýldýðýnýz noktaya gelelim. Bu kardan pay sizi memnun etmiyorsa, sürekli enflasyonun altýnda kalýyorsa, þirkette büyümüyorsa o zaman bir sorun vardýr. O zaman þirkette bir sýkýntý mý var bakmak lazým. Bu þirket çalýþýyor çalýþýyor ne kar memnun ediyor ne yeni yatýrým yapýlýyor ne yapýyorsunuz siz diye sorarsýn. 60 yýllýk bir firmanýn 1 yýllýk peformansýna bakarak þirket hakkýnda deðerlendirme doðru deðil.
Ha Ereðli bir froto, bir aksa, bir sasa da deðil. Bunu bilerek burada yatýrým yapmak lazým.
Paylaþýmlarým asla yatýrým tavsiyesi deðildir.
Yer Ýmleri