Ben geçmiþte gesanin 5_7 defa vbts uygulamasýna takýldýðýný söyledim ama merak edip yapay zekaya sordum..4 defaymis..
Giriþim Elektrik (GESAN), 2021 yýlýndaki halka arzýndan sonra özellikle 2022 yýlý boyunca ve 2023'ün baþlarýnda (3 Nisan 2023'teki %300 bedelsiz bölünmesi öncesinde) muazzam bir ralli yaþayarak düzeltilmemiþ fiyatlarla 20 TL seviyelerinden 440 TL civarýna kadar yükselmiþti.
​Bu sert ve hýzlý yükseliþ sürecinde, Borsa Ýstanbul'un aþýrý oynaklýðý engellemek amacýyla devreye aldýðý Volatilite Bazlý Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamýnda hisseye defalarca tedbir uygulandý.
​GESAN bu tarihi yükseliþi esnasýnda toplamda 4 defa ana VBTS tedbir dalgasýna yakalandý. Ancak VBTS dinamik bir süreç olduðu için bu dalgalar kendi içinde kademeli olarak sertleþti. Süreç tam olarak þu þekilde ilerledi:
​1. Dalga: Kredili Ýþlem Yasaðý (Eylül 2022)
​Hissenin yükseliþ ivmesinin ilk sertleþtiði dönemde, Eylül 2022'de ilk VBTS tedbiri geldi. Hisse, yaklaþýk 1 ay süreyle açýða satýþ ve kredili iþlemlere kapatýldý.
​2. Dalga: Brüt Takas Tedbiri (Ekim - Kasým 2022)
​Yükseliþ trendinin hýz kesmemesi ve hacmin katlanmasý üzerine Borsa Ýstanbul tedbir seviyesini artýrdý. Ekim 2022'nin sonlarýnda baþlayýp Kasým 2022 sonuna kadar devam edecek þekilde GESAN paylarýna Brüt Takas tedbiri getirildi (Bu süreçte doðal olarak kredili iþlem yasaðý da devam etti).
​3. Dalga: Emir Paketi Tedbiri (Kasým - Aralýk 2022)
​Fiyatýn 200 TL'li ve 300 TL'li seviyelere doðru dikine yükseliþini sürdürmesiyle Kasým 2022'de üçüncü aþamaya geçildi. Hissede 1 ay süreyle Emir Paketi Tedbirleri (piyasa emri yazamama, emir iptali yasaðý vb.) uygulandý.
​4. Dalga: Yeniden Kredili Ýþlem Yasaðý (Ocak - Þubat 2023)
​Zirve seviyeler olan 400 TL bandýna doðru hareket ederken, geçmiþ tedbirlerin bitmesinin ardýndan ocak ayýnda hisse tekrar hareketlendi ve VBTS kapsamýnda yeniden açýða satýþ ve kredili iþlem yasaðý tedbirine maruz kaldý.
​Özetle: GESAN, 20 TL'den 440 TL bandýna giderken 4 farklý dönemde ana VBTS kararý gördü. Bu kararlarýn içerisinde piyasanýn en sert kýsýtlamalarý olan Brüt Takas ve Emir Paketi cezalarý da yer aldý. Hisse ancak bu yoðun tedbir süreçlerinin ardýndan Nisan 2023'te %300 bedelsiz bölünerek fiyatýný rasyonalize etti.
Yer Ýmleri