Öncelikle bir yanlýþý duzeltelim. Gesan bugün 9 milyarlýk iþ almadý! Ama daha da güzeli oldu

9 milyarlýk bir YATIRIM anlaþmasýna imza attý. Adýna ESCO dedikleri tam bir kazan-kazan modeli bu.
Eregl(OYAK) devletin kendine tanýdýðý tüketimin kadar elektrik üretimine izin veriyorum,hakkýný Gesanla ESCO ile halletmeyi tercih etti. Yani nedir bu?
Ben kalkýp ilk etapta cebimden 250 mlyn dolar ödeyip sonrasinsa bakým,iþletme v.s maliyetiyle katlanan bir iþe kalkýsmak istemiyorum. Hem de yýllar icinde ortaya cikabilecek verimlilik sorunu riskini de almak istemiyorum. Eee?
Gel bakalým Gesan. Sen belli ki Türkiye'de panelinden,vidasina,profilinden,tramsformatörüne,t rafosuna.. yüzlerce ekipmaný kendisi üreten,üstelik Tupraþa,Sasaya,Forda.. yani en büyükelre A'dan Z'ye kurulum,mühendislik v.s hizmeti sunabilen çapta bir firmasýn. Al benim lisans hakkýmý. Ver bana hizmeti. Beni hiçbir þeye karistirma. Maliyeti sen ayarla. 15 yýl anahtarlar sende. Hicbie þeye karismam,yýllýk 55 mlyn dolarýmý verir,gecerim.
Eregl hicbir büyük maliyete,iþletme ve verimlilik riskine bulaþmadan ucuz elektrik tüketimini cebine koyar böylleikle. Peki Gesan?
Eee ben de vidasýndan bataryasýna kadar her þeyi üreten,global ve yerel pek çok dev projeyi kotarabilecek mühemdislik gücümle daha baþtan firma gücümle kazanýrým. Tüm iþ bana 200 mlyn dolarýn üzerine mal olacak ama o da kolay

Çinli firmayla 10 yýllýk vadeye yayýlmiþ,ucuz krediyi hallettim bile

Eregl sen bana 55'imi ver,ben de birazýný her sene Çinliye vereyim.
Cepten kuruþ çýkmadan,büyük maliyete girmeden her sene aldigim ödemelerle kredimi çýtýr çýtýr bitirirken toplam 15 yila yayilmis 850 mlyn dolarlýk garanti tahsilatýma karþýlýk bundan sonra 10 yýlda falan da taþ çatlasa 250 mlyn dolar da maliyeti hallederim. 600 milyn net kâr! Al sana WÝN- WÝN

)
Pekiiii bu model sadece Eregl ile sýnýrlý kalýr mý? Ve hatta sadece Türkiye ile sýnýrlý kalýr mý sizce?
E artýk bundan sonrasýný da siz tasarlayýn

)
Yer Ýmleri