Þöyle bir etrafa baktým Bozkurt beyimizin donunu þortunu anektarýni göremedim muhtemelen çelik kasaya kitledi. Bu inek boða cinsi hayvanlar aç kaldý mý her þeyi yiyor acaba Bozkurt beyimizin þeylerini de yemiþ olabilirler mi.
Þöyle bir etrafa baktým Bozkurt beyimizin donunu þortunu anektarýni göremedim muhtemelen çelik kasaya kitledi. Bu inek boða cinsi hayvanlar aç kaldý mý her þeyi yiyor acaba Bozkurt beyimizin þeylerini de yemiþ olabilirler mi.
Hayatta ve borsada ibretlik olay bitmez.
Ýbretlik olaylarý görmeseniz, görmezden gelseniz de o ders önünüze gelir mutlaka.
Mahfi Eðilmez daha dün, borsada rekorlardan bahsetti, hýzlý faiz artýrýmýnda ayný þekilde sert düþüþ olur dedi.
Kendisi saygýdeðer ve tanýnmýþ bir ekonomist, eski Hazine Müþteþarý, düzgün bir adam, kötü niyeti de yok.
Onun yanýnda makro ekonomide ben bilgisiz kalýyorum.
Bunu okuyan birisi sabah borsaya gelip düþüþ yönünde pozisyon aldýðýnda ciddi zarar ediyor.
Kaldýraçlý iþlem imkaný var, endeks yüzde 5 zarar ettiriyor, 2 önemli banka, Ttkom ve Tcelll tavan oluyor.
Bir günde hatta yarým günde neredeyse batýp gidiyor. Milyon takipçiden batan ya da zarar eden olmuþtur.
Biz görmüyoruz, bu ortamda gözükmüyor ama ben gördüm batan kiþiler.
Çýkarýlacak ilk ders:
Ekonomiyi iyi bilen, dürüst bu adamýn lafýyla iþ yapmayacaksak kimin lafýyla iþ yapacaðýz?
Kimsenin lafýyla iþ yapmayacaksýnýz.
Kendi aklýnýzla kendi bilginizle yapabiliyorsanýz yapacaksýnýz.
Rekor yok ortada, endekste de yok, tavan olan hisselerde de yok.
Bir çok hissede yok.
Grafikler herkesin önünde duruyor.
Ýkinci ders yine ''Al-sat iþi yalan dolan'' dersi.
Kafanýzý nereye çevirirseniz çevirin sürekli bu dersle karþýlaþýp yüzleþeceksiniz.
Düþük kaldýraç kullanýyorum diyenler, ''kýsa vade'' kumar özelliði taþýdýðý için kolu kaptýrýr bir gün.
Alýp satýp kazanýyorum diyenler ve gerçekten doðru söyleyenlere de örneði vermiþtim.
Temettü hisselerindeki bileþik getiriye al-sat'la ulaþýlmýyor.
Grafikler 3-5 kuruþtan hatta 1 kuruþtan baþlýyor.
Para kazansanýz da hem daha az kazanmýþ oluyorsunuz hem zaman harcamýþ oluyorsunuz. Yýpranma, stres de var.
Ben baþladýðýmda bana söyleyen olmadý.
Kendim de sonradan anladým.
Borsa açýlalý 10 yýl olmuþtu, grafikler halk arz fiyatýndan baþlýyordu, temettü etkisi fark edilmiyordu.
Þimdiye kadar koþullara ayak uydurabildim, adapte oldum, kendim gelirim olmadýðý için al-sat!a devam ettim.
Temettü yatýrýmýna baþladým artýk, yapmadýðým þeyi söylemem.
Diyelim birkaç yýl baþarýlý oldunuz, artýk önümüzdeki dönem robot ve yapay zeka dönemi.
Devam edecek olsam bir yazýlýmcý bulurdum, piyasadaki fiyat hareketlerinin oluþumunu çeþitlerini vs anlatýrdým.
Robot iþine artýk girerdim.
Býrakacaðým için uðraþmýyorum.
Þimdi al-sat'tan kazanan, her zaman kazanacak diye bir þey yok yani.
Çok küçük bir azýnlýk kazanan zaten.
Bazýlarýnýza ters gelebilir yazdýklarým, dediðim gibi herkese hitap etmiyorum.
Ben kendi yaptýklarýmý yazýyorum, herkes nasýl biliyorsa öyle yapýp kendi tecrübelerini yaþayacak, kendi derslerini alacak hayattan ve borsadan...
..........
(Bu robotlarýn denetlenmesi lazým. Manipülasyon içeriyor bir kýsmý.
5 bin lot satýþ yolluyorsun, 50 bin lot alýcý hop siliniyor gidiyor.
5 bin gerçekleþiyor, 45 bin kalmasý lazým.
Sakin piyasa hiçbir þey yok.
Emir iptali bir iki sefer olur.
5 bin lot gelince sürekli siliyor, almayacaksan niye 50 bin lot yazýyorsun?
Burada olan yapay bir piyasa var izlenimi yaratmak, yani manipülasyon.
Bu robotlarýn algoritmalarýný SPK'nýn denetlemesi lazým.
Neye göre emir yolluyorlar, koþullarýn incelenmesi lazým.
Algoritmayý göstermeyiz diyenlerin piyasaya emir yollamasýný engellemek lazým.)
yarýnla birlikte haftasonuna kadar yurtdýþý baþta olmak üzere veri trafiði olacak. haftaya varlýk fonu hisseleri ile uçarak girdik. akþam seansýnda da yurtdýþý ile beraber yükseliþ devam etti. eðer yarýnki veri beklenti altýnda gelirse yurtdýþý öncülüðünde bir fýþkýrtma daha gelebilir.
Yer Ýmleri