Yazacaklarým bu kadar..
Çok yazdým ben burda artýk uzun müddet yokum.. Pozisyonlarimda belli..
Sevgiler ve saygilar herkese![]()
Yazacaklarým bu kadar..
Çok yazdým ben burda artýk uzun müddet yokum.. Pozisyonlarimda belli..
Sevgiler ve saygilar herkese![]()
Baþlýða 1 yýllýk bir ara verdikten sonra herkese Günaydýn,
Öncelikle, býrakýn tefsiri, kendi inandýðý kitabýn mealini okumaktan aciz "Müslümanlarýn" (Özellikle büyük harfle yazdým saygýsýzlýk olmasýn diye) çoðunlukta olduðu bir dönemde, okuyor olmanýz alkýþlanasý bir þey.
Ýnsanýn en güzel surette olduðu hakkýndaki yorumlarýnýza gelince - üzerinde düþününce bana da mantýklý geldi. Eðer insaný ben yaratmýþ olsaydým, her fýrsatta o insan konuþurken falan arkadaþlarýma göz kýrpar mimiklerimle "ben yaptým" derdim. Biyolojik anlamda muazzam (ama mükemmel deðil). Ýnanýlmaz biyolojik/psikolojik adaptasyon kapasitesi var. Dünyadaki diðer canlýlara kýyasla ne devasa, ne de minicik, bu sebeple olasý felaketlerden hep en az zayiatla çýkýyor.
Saçma ama World of Tanks 'tan öðrendiklerimden örnek vereceðim. Oyun Tank simülasyonu olduðu için kendimi küçük çapta bir Tank Bilirkiþisi olarak görüyorum. Oyunda öyle tanklar var ki (gerçek hayatta kimisi üretim aþamasýna geçmiþ, kimisi proje aþamasýndayken iptal edilmiþ), belli özellikler açýsýndan abartý iyiler. Bu abartý iyilik spesifik þartlar altýnda inanýlmaz avantajlý olmalarýný saðlýyor. Diðer tarafta öyle tanklar var ki, her özelliði "orta" denebilecek düzeyde. Gel gör ki, diðer muazzam tankýn aksine, bu "orta" tank her þarta adapte olabilecek esneklikte. Buradan yola çýkacak olursak, evet insan bir aslan kadar kuvvetli deðil, bir kartal kadar keskin bakýþ açýlarýna sahip deðil, bir çita kadar hýzlý deðil, sindirim sistemi bir akbabanýnki kadar güçlü asitlerle donatýlmýþ deðil, çenesi timsah kadar kuvvetli deðil (bu biraz komik olurdu
), balýk kadar çevik bir þekilde yüzemiyor, yarasalar kadar en ince ses titreþimlerini duyamýyor, köpekbalýklarý kadar iyi koku alamýyor....Her özelliði "orta" ve bu sayede çok esnek. Her ortama adapte olabiliyor. Genelleme yaparak bu hususta insana "harika" diyebiliriz. Ama hala "en güzel surette" ifadesini yanlýþ buluyorum. Belki de çeviri hatasýdýr...
Allah kelamý konusuna gelince - Yine empati kuruyorum, ben de Tanrý olsam ve küçük insancýklar yaratsam, "Bakýn ben yaptým sizi" demek isterdim ve dolayýsýyla da iletiþim kurardým kimisiyle. Koskoca Tanrýyým sonuçta, tek tek hepsiyle iletiþim kurmaya tenezzül etmem. Buraya kadar peygamberlerin olabiliritesini onaylamýþ oluyorum. Ama dinin versiyon versiyon inmiþ olmasý, emirlerin sonraki versiyonlarda deðiþmiþ ya da ilaveler yapýlmýþ olmasý... aklým almýyor. Oyun mu oynuyoruz?Tanrý neden böyle þeyler yapýyor ki? Ve ne ilginçtir ki Zamandan Münezzeh Tanrý gönderdiði kitapta sadece biz insanlarýn "geçmiþ tarihinde" yaþanan veya ortaya çýkan þeylerden bahsediyor. Mesela neden ýþýnlanmanýn farz veya haram olan boyutlarýndan bahseden bir ayet bile yok? Ya da neden X gezegenindeyken kýbleniz Y konumu olsun diye bir kural yok? Bu tüm zamanlara ithafen indirilmiþ olduðu Kuranýn aslýnda kýsýtlý bir zaman dilimini muhatap alarak hüsran yaþatmasýndan baþka nedir ki?
Kuran'da imajý çizilen Tanrý insanýn sürekli karþýsýnda iki büklüm olmasýný, ona yalvarmasýný, ondan bir þeyler istemesini, onu durmadan yüceltmesini ve övmesini (tazim), onu düþünmesini, hep onun kusursuzluklarýndan bahsetmesini.....istiyor. Bu hiç saðlýklý bir psioloji deðil. Evet bir Allah var, evren ve içinde olup bitenler büyük bir iradeyi iþaret ediyor. Ama bu...ne biliym
Yemek hazýr nerdeyse, sonra devam ederim.
Yazý boyunca Ýslam ile ilgili þeyleri büyük harflerle yazmaya özen gösterdim saygýsýzlýk olmasýn diye. Arada kaçan olduysa affola. Selamlar
DEMO Ýþlemlerdir - Kale Almayýnýz
Ahzab Suresindekiler hakkýndaki yorumunuzu tuhaf buldum. Hayatýn olaðan akýþýna ters o bahsettikleriniz.
Daha çok "ütopya" gibi...
TDK 'ya göre Ütopya: Gerçekleþtirilmesi imkansýz tasarý veya düþünce anlamýna gelir. Bu kelime genellikle utopya þeklinde yanlýþ yazýlmaktadýr. Doðru kullanýmý ütopya þeklinde olmalýdýr.
Ama hoþuma gitti böyle mantýk fýrtýnasý yapmak.
Bi bahaneyle yine Bernard Shaw 'dan biþey paylaþayým :
"Özgürlük sorumluluk anlamýna gelir. Bu yüzden çoðu insan bundan korkar."
Kendime yýlbaþý hediyesi olarak BZ-176 aldým. Hiç tahmin ettiðim gibi zevkli deðil. Yerine göre etkili diyelim. Savaþ öncesi poz:
Diðer hediye olarak aldýðým tank ise oyunda M47 Iron Arnie diye ticarileþtirilmiþ (Arnold Schwarzenegger ile reklam kampanyasý - Arnold Schwarzenegger 'in bildiðim kadarýyla kendine ait bir M48 'i var). Tankýn asýl hali M47 olup, oyunda oyun geliþtiriciler koruyucu plakalar eklemiþler tanka. Bu sayede boþluklý zýrh kullanýlmýþ oldu.
"ZIRH ÜRETÝM ÇEÞÝTLERÝ
Zýrh üretim yöntemleri dört baþlýk altýnda incelenmektedir.
1) Monoblok Zýrh:
Malzemenin tek parça halinde çýkarýlmasý ile üretilen yöntemdir. Gövde ve kule tek parçadýr. Bu durum olasý harekat anýnda zýrh bütünlüðünü bozar ve zýrh çatlayabilir.
2) Çok Bloklu Zýrh:
Ardý ardýna kaynaklanan zýrh bloklarýndan oluþan kalýn bir tabakadýr. Bir çok katmandan oluþtuðu için mühimmatýn hasar verme oranýný her katmanda düþürmektedir. Bu durum yüksek balistik koruma saðlamaktadýr.
3) Aralýklý Çok Bloklu Zýrh:
Zýrh bloklarýnýn boþluklu þekilde kaynaklanmasýdýr. Ýsabet eden mühimmat ilk bloðu deldikten sonra enerjisinin bir kýsmýný býrakýlan boþluklar absorbe eder ve enerji tamamý ile diðer bloða aktarýlmaz. Bu metod ilk iki metotta daha yüksek balistik koruma saðlamaktadýr. Bu yönteme en güzel örnek Sovyet T-72 'dir. Bu tanklarýn zýrhý 130 milimetre olmasýna raðmen 600 milimetrelik bir bloðun direncine eþ deðerdir."
Tankýn oyundaki görüntüsü:
M47 'yi merak edenler olursa da (orijinal versiyonda Koruyucu Plakalar yok, dolayýsýyla oyundaki versiyon kadar mermi sektirmesi mümkün deðildi):
M47 Wikipedia:
https://en.wikipedia.org/wiki/M47_Patton
https://tr.wikipedia.org/wiki/M47_Patton#Tarihi
"M47 Patton, Amerikan yapýmý ana muharebe tankýdýr. M46 Patton tankýnýn 90 mm'lik tank topu ve yeni tasarlanmýþ taretle donatýlmýþ halidir. 1950'lerden 1980'lere kadar Amerikan Ordusu'nun standart ana muharebe tankýydý. Diðer Patton serisi tanklar gibi ismini Amerikalý General George Patton'dan almýþtýr. M46 Patton tankýndan geliþtirilmiþtir.
Tarihi
M47 tanký M48 Patton tankýnýn hizmete alýnmasýna kadar olan sürede ABD ordu ve Deniz Piyade kolordusunun kullandýðý temel tank sýnýfýydý. Daha önce Amerikan ordu servisinde bulunan M4 Sherman ve M46 Patton tanklarýnýn yerini almýþtýr. M47 tanký, o dönemde tank gücünü yeni oluþturmakta olan Avrupa'daki NATO ve Asya'daki SEATO ülkeleri tarafýndan çok sayýda kullanýlmýþtýr.
Tasarýmý
Kore Savaþý'ndan sonra mevcut anti tank silahlarýnýn Sovyet tanklarý karþýsýnda pek fazla þanslarý olmadýðý görülmüþtür. Bunun üzerine Amerikan Savunma Bakanlýðý daha önceden tasarlanmýþ M46 Patton tankýný geliþtirme yoluna gitti.
Muharebe geçmiþi
Pakistan M47 tanklarýný 1965 Hint-Pakistan savaþýnda Hindistan'a karþý kullanmýþtýr.
Ürdün M47 tanklarýný Altý Gün Savaþýnda Israile karþý kullanmýþtýr
Türkiye M47 tanklarýný 1974 Kýbrýs Barýþ Harekâtý'nda kullanmýþtýr.
Iran Ýran-Irak Savaþýnda M47 tanklarýný Irak'a karþý kullanmýþtýr.
Varyantlarý
M46E1 M47 tankýnýn tasarlandýðý prototip modelidir. T42 prototip tankýndan alýnan taret ve 90 mm'lik anti tank topuyla donatýlmýþtýr.
M47 Orijinal üretim modelidir.
M47M Bu geliþtirme programý 1960 larýn sonunda baþladý M47M M60A1 tanklarýndan alýnan motor ve ateþ kontrol parçalarý entegre edilmiþtir. Yardýmcý þoför mahali 90mm'lik tank topu mühimmatlarýna ek yer saðlamak amacýyla kaldýrýlmþtýr ABD tarafýndan kullanýlmamakla birlikte 800 adet araç Iran ve Pakistan için üretilmiþtir.
M47E
M47E1
Türk ordusu ve M47'ler
M47 tanklarý uzun yýllar Türk Ordusu tarafýndan kullanýlmýþ, Kýbrýs Harekâtý'nda da baþarýyla hizmet vermiþlerdir. Bu tanklar 1980'li yýllarýn baþlarýndan itibaren hizmetten kaldýrýlmýþlardýr."
Selamlar
Bu da oyunda tanka yapýlan eklemeleri özet þekilde gösteren video:
Bircok kisi (kadin ya da erkek) eþini sevgilisini aldatýyor.. Bunu gizlice yapýyor. Bu hayatýn doðal akýþý mý oluyor?
Ben demiyorum ki herkes illa çok eþli olsun. Var böyle þeyler. Olabilir diyorum. Durustce soylenmeli.. Arkadan is cevirilmemeli. Cok yadirgamamak buyutmemek lazým.. Cinsellik amaçlý evlilikten bahsetmiyorum altýný çizeyim bir kez daha.. O baska birseye giriyor.. Tatminsizlige..
Tek eþlilikte var çok eslilikte olabilir. Mümkün..
Extrem durumlar deðil ya
Film izlicem
Bu beyin fýrtýnasý simdilik burda dinsin artik. Yazmak zorunda kaliyorum![]()
Yer Ýmleri