Býrileri ortalýgý bu gün boþ buldu galiba. Önümüzdeki hafta temettü geliyor. az para degil. Ýyi iþe yaratacak gibi duruyor.
Sayýn arpacý 55, 15 dolar hayal deðil. az bile..
Býrileri ortalýgý bu gün boþ buldu galiba. Önümüzdeki hafta temettü geliyor. az para degil. Ýyi iþe yaratacak gibi duruyor.
Sayýn arpacý 55, 15 dolar hayal deðil. az bile..
Düþürsünler bakalým. Altta mermiler hazýr her zamanki gibi. Pazartesi de 39,56-1,75 (brüt temettü) =37,81 açýlýþ fiyatý olacak sanýrým.
AÐAÇ ÝSTEYEN TOHUM EKER....
Sahol eski bir þirket, özellikle son 15 yýldýr yaþadýðýmýz enflasyon altýnda hisse fiyatýný al sat baskýsý ve yatýrýmcýyý hisseden soðutarak idare ettiler.
Þu an için SAHOL varlýklarýný hesap bile edemeyiz, Maliye Bakanlýðý tebliði ile, Yeniden Deðerlemeler borsamýzda bir tek GMYO yýl sonu bilançolarýnda uygulanýyor. Holdingler ve bazý þirketler bundan nasibini almýyor. SAHOL iþtiraklari içinde GMYO lýðý yok. Bilanço larý karþýlaþtýrmak ta zorlaþtý, deðerler güncel deðil.
Dünya ve Türkiye deki þu anki görünüþ Arpacý55 arkadaþýmýn dediði gibi. Þunu dikkate almak gerekiyor, Türkiye'deki enflasyon katlamalý gidiyor. Örnek verecek olursak, 10 yýl önce alýnan yerli sýfýr km otomobil fiyatýna, bu gün cep telefonu alýnýyor. 15 Yýl önceki orta sýnýf bir daire fiyatýna da bu gün cep telefonu alabiliyoruz. Bunu anlatmaya çalýþýyorum. 15 Yýl önce SAHOL alanýn parasý bir miktar artmýþ görünse de reel olarak eridi. SAHOL çok ucuz kaldý.
Hisse senetleri ileriye yatýrým. Beklenti ile hareket ediyor, yatýrýmcý kitle hareketleri fiyatlarý belirliyor. Bu gün 1 TL olan yarýn 10 Tl olabilir, çünkü temel analiz zorda kalýnca iþliyor. Birileri de Teknik Analizi kullanarak fayda temin ediyor. Yatýrýmcý kitlesini yönetmeye çalýþýyor. Olay bundan ibaret.
SAHOL alýn demiyorum, sizler alýp sattýkça hisse gitmiyor ve ucuzluyor. Yatýrým tavsiyesi deðildir. SAHOL deðerli hisse elinde tutabilecek almalý. Anlayana yazýyorum.
Son düzenleme : agg; 01-04-2023 saat: 03:42.
Evet bunlar dogrular.
Ama dogrularla hareket edip, hisse al-sat yapanlari suclarsaniz, etkisi dagilir.
Herkes sorunun Sabanci ailesi ya da sirket yonetimi oldugunu biliyor.
Eger yatirimciyi suclar, onlarin yanlis yaptigini dusunurseniz, bu durum asla duzelmez.
Cunku onlar SPK dahil, pek cok cikar grubunun etkisi altindalar ve rasyonal hareket edemiyorlar.
Daha 2 dolar bile etmeyen bir hisse icin 15 dolar gibi bir fiyat beklentimiz var derseniz, dusuncelerinizin sayginligini da yitirirsiniz.
Adam okudugu dogrular yaninda bu 15 dolar beklentinizi de okursa, ucmus bunlar diyecektir.
15 dolar nerdeyse 300 TL. yapiyor, dunku kapanis 39.58 TL.ydi.
Ilk hisse aldigim yil 1984'tu.
Neredeyse 40 yil olmus.
Bunca yil ister istemez insan bir tecrube ediniyor.
IMKB'yi ve BIST'i tanidim ogrendim.
Sunu ogrendim ki, asla Sabanci kagidi almamak lazim.
Dusuncemiz bu.
Borsa saðýlacak inek gibi görüldükçe bir hayýr gelmez. Nedir bu son yýllardaki hesapsýzca özelleþtirmeler.? Her seferinde borsadaki paranýn bir bölümü baðlanarak pastadan hesapsýzca pay veriliyor. Adamlar bir menfaatleri olmasa þirketlerini bedava satarlarmý.? Satmýyorlarda. Birileri bu iþlerden para kazanmaya alýþmýþ. Düzenini de kurmuþ.
Seçim için yapýlanlar hangi ekomomilerde döðru olarak kabul edilir.? Mali konularda hiç bir önlem yok, enflayon sadece körükleniyor. Seçimleri de belirsizlik olarak görmüyorum. Kim gelirse gelsin seçimlerden sonra ekonomiye düzen vermek zorunda.
SAHOL gibi varlýklarý yüksek þirketlerin bu tip ortamlarda enflasyonun çok üzerinde pirim yapmasý gerekir ve yapacaktýr. Ama genede týrýþkadan þirketleri götürmekten geri kalamak istemeyeceklerdir. Çünkü o þirketlerin hisselerini bir an önce elden çýkartýlmasý gereklidir.
Holdinglerede yýllarca çalýþmýþ emekli olmuþ, hatta bilançolarýný hazýrlamýþ, imzalamýþ, denetlemiþ bir kiþi olarak, bu günkü kayýtlý sermayesine göre SAHOL için 15 Dolarýn büyük bir rakkam olmadýðýný rahatça söyleyebilirim. Bu þirketin içini bilmeyenler ancak bunun aksini düþünebilir. Bankacýlarýn bile bu þirketlerin içini yetince tanýdýðýný iddia edebilirmisiniz.?
Büyük bir varlýða sahip olamayan bir þirketin bunca yatýrýma, ayrýlan amortismanlara, ödenen faizlere raðmen bu karlarý çýkartmasý sizce mümkünmü.? Bunlara da bahane bulanlar çýkacaktýr. Biliyorum.
Ýki gün sonra temettü verecek hissede uzun süredir beklemiþ insanlarýn temettülerini de iç ettiler. Satýcý olmayanlarý etkilemez. Bu milleti vergi ödemeye alýþtýrmak lazým. Vergiden kurtulmak için geliþi güzel satýþ yapýlmaz. Ne olacak.? Temettü daðýtýlacak birkaç gün sonra hayda yukarý.
Son düzenleme : agg; 03-04-2023 saat: 11:52.
Yer Ýmleri