Originally Posted by
VADE YOK
Ereðli sayfasýnda yazmýþtým ama kimse oralý olmadý.Bilgili olan birkaç sayfaya yazayýmda belki cevaplanýr.Þimdiden teþekkürler.
Arkadaþlar biraz farklý bi soru olabilir ama aklýma takýlan bi konu var aydýnlatabilirmisiniz.
Üzerime kayýtlý ev araba ve hisse senetlerini bi þirket kurup orada yönetsem Temettü alýrken yatan temettüler net ten mi brüttenmi yatacak.Kurumsal firmalarda kaynaðýndan direkt mi kesinti yapýyolar.Artý eksi leri ne olur.Bireysele göre çok uygun kredi vb. þartlarý olabiliyor.
Muhasebe gideri dýþýnda ne tür ekstralar çýkacak acaba
Bazý muhasebecilerle görüþtüm temettü meselesinin kurumsalda nasýl deðerlendirdiðini pek bilmiyorlar. Dediðim gibi garip bi soru gelebilir ama öyle iþte kafamda deli sorular.
Konuyu net olarak bilmiyorum ama aklýmýn erdiði kadarý ile açýklamaya çalýþayým.
Bizler 140 bin tl nin üzerinde temettü alýrsak yarýsý olan 70 bin tl (bu yýl için) üzerinden vergi veriyoruz. Vergi verirken de bürüt temettü ile net temettü arasýndaki farký vergiden düþersin. Ama bu vergilendirme esnasýnda kira geliri gibi diðer gelirleri de birleþtirmen gerekiyor. (Bu sýkýntýlý bir iþ olduðu için ben temettü almamaya gayret ediyorum)
Sen söyleyince bende kendim için merak ettim.
Þirket olursan elde ettiðin gelirlerden kurumlar vergisini ödemek durumunda kalýrsýn. Tabi gider göstererek bunu azaltabilirsin. Þirket harcamalarýnda arabaya aldýðýn benzini bile düþebilirsin.
Sonuç olarak haklý bir düþünce içindesin. Salak gibi gereksiz yere vergi ödüyoruz.
Bu konuya detaylý bir açýklama yapacak arkadaþ olabilir ya da bir örnek bulursak çok iyi olur. Konu netleþir.
Bol kazançla diliyorum.
AÐAÇ ÝSTEYEN TOHUM EKER....
Yer Ýmleri