iþte diyoruz ki o f/k'lar bazý þirketlerde gerçek deðil. basit örnek vereyim enflasyon muhasebesinin anlaþýlabilmesi için.
diyelim ki salça üretiyorum.
stoðumdaki 6 ay önceden aldýðým salçanýn bilançolarýmdaki maliyeti 10 lira. ben bugün 40dan sattým. kaç lira kar ettim 30 lira, f/k buna göre hesaplandý.
ama dönüp tekrar salça imal etmem gerekiyor. kaç liradan maliyetlendim yeni salça için, diyelim ki 25 olsun. ee benim karým aslýnda 30 deðil 15miþ. dolayýsýyla ilk fk hesabým hatalýymýþ. iþin daha kötüsü ne, reel olarak 15 lira kar etmeme raðmen ben 30 lira kar üzerinden vergi öderim.
tabiki olay bu kadar basit ve amatörce deðil ama konuyu anlamýþsýnýzdýr umarým.
sahol ucuz mu? ucuz tabi, ucuz deðil desem neden portföyümde sahol olsun. pahalý olsa satarým. ama bunu sadece f/k ve pd/dd bakarak söylemek doðru olmaz. piyasa o f/k'ya raðmen kaldýrmýyorsa bir bildiði var. yoksa kapýþ kapýþ gitmesi gerekirdi di mi..
mesela bankalar defter deðerinin altýnda iþlem görüyor diye uçacak denemez. vobelit forumunda deniz43 beyin yazdýðý bilgiye göre deutche bank 0,3 pd/dd üzerinden iþlem görüyormuþ mesela. þimdi baktým 0,36 olmuþ. madem pd'nin altýnda iþlem görmesi ucuzluk alameti ve ucuzluk arýyoruz gidelim deutche bank alalým sahol yerine?

Alýntý yaparak yanýtla
Yer Ýmleri