Büyük þirketlerin fraud konularýnda çalýþan uzmanlarý olur. 30 yýl önce büyük kýzkardeþler olarak anýlan bir küresel petrol þirketinde çalýþmýþtým. Bir mali danýþmanlarý vardý, görevi sirketin faaliyetlerinden dolayý kamusal alanda ( özellikle vergi) alanýnda bir kayýp yasanacaksa konulara peþinen kamu taraflý bakmaktýr. Sonuçta moral hazard ( ahlak yoksunluðu, tehlikesi) dediðimiz þey þirketlerin kurumsal yapýlarýndan baðýmsýzdýr. Öbür türlüsü, filânca sirketin içsel yapýsý dürüst insanlarýn çalýþmasýna olanak tanýyor, ise alýnýrken insanlar ahlâklarýna göre ise yerleþtiriliyor varsayýmýna götürür ki ülkenin 2 büyük holdingini dürüstlük üzerinden tartýþmak da böyle bir kabulü gerek kýlar. Bu arada ne Dilek Sabancýnýn söyledikleri ne de Sabancý ailesine dair en küçük bir sempatim yoktur. Benzer þekilde Ali Koç için de bir benzerini düþünebilirim. Demek ki hisse alýrken kurucu aile ile ilgili sempati/antipati bu konularý dikkate almayacaðým.
Gülerken kaybettðini aðlayarak kazanamazsýn.
Kendi adýma Dilek Sabancý' nýn iyi niyetle söyledikleri için toplumda linç kampanyasý yapýldýðýný düþünüyorum.
Eski ve toplumda tanýnan bir kiþi buna benzer bir ifadeyi bana kurmuþtu. Ben sülalemin hayat boyu rahatça yaþayacaðým paraya zaten sahibim ama bütün çabalamam ideallerim, toplumun ve çalýþanlarýmýn refahý için ve bu sebeple üzerime ateþten gömlek giyiyorum diye ifade etmiþti gorüþlerini. Bunlara inanýp inanmamak kiþilere kalmýþtýr ancak kendi adýma en önemli þeyin para olmadýgýnýn farkýndayým
Bu toplum idealleri olan kisileri kaybederse (elitlerini yani. eðitime, bilime ve kültüre önem veren elitlerini), o kisilerin yerini uyduruk insanlar alýr ve asýl belayý o zaman buluruz diye düsünüyorum.
Sn Laozi, ben de DS'nin söylediklerine pek takilmadim. Kiþiselleþtirilmiþ bir soruya kendi dünyasýndan bir yanýt vermiþ, yanýt verirken de çok etraflýca düþünmemiþ. Hicbir önemi olmayan bir konuþma.. Ben bu þirketlerin dürüstlüðünü kaðýt üstünde Esg'ye verdikleri önemle gerçekte yaptýklarý arasýnda deðerlendiriyorum, anlamaya çalýþýyorum. Zaten kaðýt üstünde var olan ölçütlerdir bunlar. Kurumsal yapýlarý bu vb parametreler üzerinden deðerlendirmek daha doðrudur ve bir çerçevesi vardýr.
Gülerken kaybettðini aðlayarak kazanamazsýn.
Sn. Noreply, yazdýklarýnýzýn tamamýna katýlýyorum. Umalým ki bütün insanlar 'hayat' a saygý konusunda birlessin. Para makul ölçüde gerekli olsa da hayata anlam vermez. Bugünün insanýna yokluk diye algýlatýlan þey hiç de yokluk deðildir. Gerçek yokluk temiz gýda, temiz su, temiz hava ,temiz çevre ve temiz insanlardan mahrum kalmaktýr diye düþünüyorum.
Pazartesi piyasa yeniden yükselen trende geri dönecektir.5460 hacimli kýrýlýrsa,benim görüþüm kýrýlacaktýr,çok yukarýlarda soluklanabiliriz.Öyle ya da böyle,endeksde yön yukarý.kýsada 52 hedefim var sahol de..15 ocaktan itibaren bilançolar fiyatlanmaya baþlar..çarpanlarý ucuz,30 ve 50 hisseleri ön planda olacaktýr..Zira yan hisseler çok þiþti,aþýrý pahalý..Pahalý hisselerden ucuzlara hücum olacaktýr..Gelecek net kar 40 milyar gibi,tahminimce..gelen karý gören piyasa sahol de alýma geçecektir..Risk barýndýrmayan bir þirketin ortaðý olduðumuzdan eminim..Marta kadar ciddi bir para giriþi bekliyorum borsaya..Her halukarda seçimden sonra da,borsa yoluna yükselerek devam edecektir..
Yer Ýmleri