Alıntı Originally Posted by noreply Yazıyı Oku
Nasıl bir geri adım anlamadım. Bankaların pasif kaynaklarında uzun vadenin maliyetini dusurmekten başka bir şey değil. Bankayı uzun vade için rahatlatıyor ama asıl bu tercihi yapması gerekenler mevduat sahipleri. Banka 3 ayliktaki mevduat fiyatlamasini yukarı çekerse belki bir şeyler olur. Kendinizden pay bicebilirsiniz. Banka 3 aylikta nette ne faiz vermeli ki tercih edesiniz??
Geri adımdan ziyade, önemli olan kısa vadede BIST'i de etkileyeceğini düşündüğüm serbest kalacak likiditedir. Sn.deniz43'ten aktarıyorum:

 Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
https://www.resmigazete.gov.tr/eskil...20230115-6.htm

-Merkez bankası 3 aya kadar süreli TL vadeli mevduat hesaplarının zorunlu karşılık oranını değiştirmeden , daha uzun vadeli olanların zorunlu karşılıklarını sıfıra indirmiş.

-Ayrıca, 6 aydan uzun vadeli Eurobond, sendikasyon, banka kredisi ve her çeşit yurt dışı borçlanmalardaki "artış" için 2023 yıl sonuna kadar zorunlu karşılık oranlarını da sıfırlandı.


NOT:BDDK'nın en son yayınladığı Kasım ayı bankacılık sektör raporuna göre ; vadesi 3 ayın altında TL mevduatlar toplamın %76.65'sı,6 ayın altında kalan mevduatlar ise %93.8'i oranında .

-Piyasaya mevcut durumda, zorunlu karşılıklardan boşa çıkan ,bankalar üzerinden 51.6 milyar TL gireceğini hesapladım.(enflasyonist)