Þu dönemde, paramýzý korusak baþarý olarak görüyorum. Eðer seçim olana kadar olan süreyi borsada geçireceksek tek derdimiz her türlü senaryodan en az etkilenecek hisselerde kalmaktýr. Depremin alt üst ettiði dengeler düzelmedi. BES fonlarýnýn desteði ve geri alýmda vergi avantajýnýn Bist'i ne kadar ayakta tutacaðý tam belirgin deðil. Geçen haftaki hareket var olan durum ile uyuþmayan hýzlý bir düzeltme oldu. Bazý forumlarda dile getirilen 1-2 ay sonra 1999 depreminde olduðu gibi yükseliþ olacaðýný öngörmek, fikrimce isabetli olmayabilir. Türkiye o dönem ki þartlarda deðil. Yüksek bir dýþ borcu var. Sürekli artan bir dýþ açýk problemi var. Yabancý yatýrým oranlarýnýn çok azaldýðý bir dönemdeyiz. Bütçe açýðýnýn devasa boyutlara çýkma riski var. Para emisyonu artmaya devam edecek. Hiper enflasyon rakamlarda görülmese bile reel olarak yaþanacak. Dýþ borçlanma maliyetleri çok yüksek. Büyük ihtimalle serbest piyasa diye bir ortam kalmayacak.Var olan yönetim geniþ kitleleri kucaklayarak, toplumsal bir heyecan ve sinerji yaratýlabilecek özelliðini çoktan kaybetti. Halkýn borçluluk düzeyi geçmiþe göre çok yüksek.
Velhasýl;Riskleri yüksek bir dönem yaþanýyor. Riski azaltabilecek þartlar ise, seçimlerin zamanýnda yapýlmasý. Halkýn güven duyacaðý liyakatli ve sayýsal gücü ile iktidar erki kurabilecek bir Meclisin ve yürütmenin seçilmesi.Halkýn provakasyonlara karþý dingin ve irfanlý kalabilmesi. Gelen iktidarýn kýsa sürede tüm kurumlara liyakatli ve dürüst vatansever kadrolar atayarak kurumlarý dinamik hale getirmesi ve buna baðlý bir sinerji oluþturulabilirse riskler azaltýlýr.
Tersi durumda Bist ile ilgili olumlu öngörüm yok. Ýsviçre'den 50 ton altýn ithalatýnýn olmasý, halkýn parasýný sistemden çekmeye baþladýðýnýn bir göstergesi olabilir. Tahminen söylüyorum elbette. Koþullar böyle bir tahmini destekliyor. 20 yýldýr tasarruflarýný borsada tutan biri olarak ben bile ikircikli durumdayým. Bist þirketleri bizi enflasyondan ne kadar korur. Tam emin deðilim.Benim takip ettiðim dönemde Bist'te yabancý oranýnýn bu kadar düþtüðü uzun bir dönem hatýrlamýyorum. Þu an Bist belli gruplarýn çiftliði konumunda. Adam istediði gibi at koþturtuyor. Onlarla hareket eden yancýlarla beraber hacim oluþturuluyor. Bu durum bazý þirketlerin iþine de geliyor.Serbest fiyat oluþumu falan yok. Bu durumda beklediðin hissenin istediði kadar bilançosu düzgün olsun. Mutlak kontrol altýnda anlamý yok. Ülkenin bir deðiþime,denetime,düzenlemeye ihtiyacý vardýr. Koþullar hukuki ve þeffaf þartlar altýnda düzenlenmeli, tekelleþme engellenmelidir. Birileri bizleri burnumuzdan halka geçirip ipini elinde tutmayý çok istiyor. Bunu vatan,millet güzellemesiyle razý olmak, büyük hata olacaktýr.

Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri