Para fýþkýrýyor. Kredi musluklarý sonuna kadar açýk. Hala ayý ayý ayý...
Hocam sen bizden de çok daha iyimsersin bir tek kaldý deniz43 o da boða olursa endeks 20.000 puana gidecek yer gök inlesin ayular dinlesin diyoruz
Para daðýtmaya devam...
Vay be...
Pala yarin için yeni 1 milyon yatýrýmcý ya harçlýklarýný verirken sýraya girmelerini, herkese yetecek kadar paranýn olduðunu, sýkýntýya mahal olmadýðýný iletti... Darphane çalýþma ya devam ediyormuþ...
Halka arzlara olaðanüstü talep devam ediyor.
Son 2 arz, yurt içi bireysel talep karþýlama oraný, SOKE yüzde 0.63 , ASTOR yüzde 1.64 oldu, yanýlmýyorsam.
Talep abartýlý biraz, fiktif, kimse yazdýðý kadar almak istemiyor aslýnda.
Ama parasý yatýrýlmýþ gerçek talep.
Yurt dýþý kurumsal olarak baþvuran yatýrýmcýlar çok daha yüksek oranda hisse alabildiler.
.....
Bu piyasanýn temeli hisse senedidir.
Onun temeli de ''Bilanço''dur.
Al-Sat'ýn herkese göre olmadýðýný, gereksiz olduðunu, yanlýþ olduðunu anlatan mesajlar atmýþtým.
Yatýrým amaçlý bu iþle uðraþan, uðraþacak olan varsa az da olsa bilançodan anlamak zorunda.
Google'a yazýn 'Bilanço nasýl okunur' diye, oradan baþlayýn. Buradan baþlamayýn.
Okumayý araþtýrmayý sevmiyorum diyorsanýz bu iþ size göre deðil demektir.
Bir mali müþavir kadar bilanço bilmeye gerek yok. Ben de o kadar bilmiyorum.
Araba ya da gayrimenkul alýp satmak istiyorsanýz bir yerlerine bakmanýz gerekiyor ya, bu hisselerin de bir yerlerine bakmanýz gerekiyor.
Arabayý yapan mühendis ya da bir oto tamircisi kadar arabadan anlamanýz gerekmiyor.
Bir deðerleme yapacak kadar bilmeniz lazým.
Örneðin 5-10 tane hissede deðerleme yapmýþ olsaydýnýz, Rusya saldýrýsý olduðu dönem bizim borsanýn çöp fiyatýnda olduðunu bilirdiniz.
En azýndan endeks short açýp zarar etmezdiniz. (Hisseler çöp deðerinde diye yazdým savaþ çýktýðý gün.)
Halka arzlarý önceden kendim inceliyordum, izahnameyi, sirküleri kendim okurdum, þirketlerin sitelerine girip bakardým.
Þimdi Youtube'da arz videolarý çeken gençler var, hýzlý konuþan gencin videolarýný izliyorum.
Onlar nereye bakýlacaksa zaten bakýyorlar, benim için de pratik oluyor.
O gençler belki de baþka mesleklerden gelmiþlerdir, bir þekilde þirket incelemeyi temel düzeyde öðrenmiþler.
Ýþte bu piyasada olmak için minimum bilgi düzeyi, o arz videolarýný çeken gençlerin bilgi düzeyi.
Bir tane arz videosu hazýrlayabilecek kadar minimum bilgi düzeyinde olmalýsýnýz.
O zaman yatýrým kararlarýnýzý kendiniz verebilirsiniz.
Yine þirket bilgi kartlarý olur.
Þirket hakkýnda temel bilgiler, F/K, PD/DD, özsermaye, ödenmiþ sermaye, piyasa deðeri, halka açýklýk oraný vb...
Bunlarý kendiniz hesaplayabilmeniz lazým, 2 tane deðerin bölünmesi ya da çarpýlmasýyla bulunuyorlar örneðin.
O karta baktýðýnýz anda bu basit deðerlerin anlamýný bilmeniz lazým, deðerlemeyi yapabilmeniz lazým.
Özsermaye negatif olma durumu ne anlama geliyor, bunu bilmeniz lazým mesela.
Günlük fiyatlamayý býrakýn baþkasý yapsýn, o sizin iþiniz deðil. Fiyat her gün düþer çýkar, önemli deðil.
Bunlarla harcayacaðýnýz zamaný, FAALÝYET RAPORU okumaya harcayýn.
Sahibi dürüst, borsadan para kazanmaya çalýþmayan kiþilerin þirketlerine yatýrým yapmak gerekir demiþtim.
Bunlar zaten þirkette neler olup bittiðini faaliyet raporuna yazarlar.
(Ben sadece elimdeki hisselerin raporlarýna bakabiliyorum, vaktim olmuyor.
Mecburen baþka gelirim olmadýðý için All-Sat a devam ediyorum. Çok vakit alýyor.
Al-Sat ý býrakýnca, sadece þirket haberleri ve faaliyet raporlarý okuyacaðým. Fazlasýyla yeterli.
O zaman kazancým daha da fazla olur. Ben de burada yazdýklarýmý yapýyorum, daha fazka yapacaðým, doðru olduðuna inandýðým bilgileri yazýyorum.)
Tek hisse almak doðru deðil, en az 4-5 tane olmalý, düþüþlerde almak lazým.
Temettü verenlerden seçmek lazým.
Ýlk arz edilen þirketlerin kendini ispatlamasý için 4-5 sene gerekir, kendi düþüncem, yatýrým yapmayý tercih etmiyorum.
Sahibi bakýyor, borsadan daha fazla kazanabileceðini görüyor, yatýrýmcýyý maðdur edebiliyor.
Ben 15-20 tane hisse senedine çýkacaðým zamanla, þu anda yatýrým amaçlý 4-5 hisse taþýyorum.
Bunlarýn hangi hisseler olduðu çok önemli deðil.
Genel Kurullara da katýlýn, toplantý tutanaklarýný okuyun, elektronik olarak katýlýp soru sorma imkanýnýz var.
Yatýrým iþi, okuma araþtýrma iþi.
Gerisi size kalmýþ.
Emlak Konut tekrar hisse alýmý yapmýþ, Perþembe yangýn yeriyken satmýþlardý. Kim kulaðýný çektiyse bunlarýn geri toplamýþlar.
Yer Ýmleri