Yeni Deprem Vergilerimiz Hayrl ve Uurlu Olmasn M?
Yeni deprem vergisi yolda… Fedakarlk kimden istenecek
“Deprem vergisi” olarak adlandrlan 7440 sayl Kanunla getirilen “Ek vergi”de 100 milyar civarnda bir tahsilatn beklendii Maliye Bakanl yetkilileri tarafndan aklanmt. Ne yazk ki bu tutarlar yetmeyecek? Ezcmle TSAD, “Depremin yaralarn sarmak iin seferber edilmesi gereken fonlarn toplamnn 100 milyar dolara ulaabileceini” aklad. u halde, seimden sonra yeni deprem vergileri kanlmaz grlyor. Peki, bu vergiler toplumun hangi kesiminden istenecek? Sermaye mi, ifti mi, esnaf m, meslek kesimi mi, alanlar m, hepsi mi, hibiri mi? “Hibiri”ni kafiye olsun diye yazmadm. Belki de bor alnacak. nk lkemizde, borcun pein vergi tahsilat olduunu, sonraki nesiller tarafndan vergi olarak deneceini bilmeyen etkili ve yetkili nemli bir kesim var.
Evet, fedakrlk kimden istenecek. 2022 iin getirilen Ek vergi, kalc hale dntrlecek mi? Zira vergilerin olaanst dnemlerin rn olmas ve sonraki yllarda kalc hale dntrlmesi gibi bir zellii var. stelik bu vergiyi, fakl klan nemli bir yan var. Verimi yksek ve sermaye kesiminin vergi d braklm alanlarn vergilendiriyor. Bu zellii onu kalc olmaktan kurtaracak m?
Soruya cevap bulmak iin eitli kesimlerin “Ek vergi” hakkndaki aklamalarn aratrdm. TRMOB ile TSAD’n aklamalar var. i sendikalar, esnaf, tarm, barolar, tabipler, mhendisler, vb. temsilcilerinin ise herhangi bir aklamasna rastlamadm. Bunu, konu hakknda yeterli bir mavirlik almadklarna balyorum. Siyasi partiler tarafndan da, Meclis tutanaklar dahil yaplm herhangi bir aklama yok. u halde deerlendirmelerimi TSAD ve TRMOB bakanlarnn szleri zerinde yapacam.
TSAD’IN GRLER
Bloomberg HT'den Olcay Bykta'a konuan TSAD Bakan Orhan Turan, “Saylar 1 milyonun zerinde olan kurumlar vergisi mkelleflerinden geici vergi alnmas yerine 22 bin civarndaki kurumlar vergisi teviki alm mkelleften kesinti yaplmas ‘adaletsiz’ olmutur.” demitir.
Bu aklamalarda, deprem iin vergi alnmasna kar bir ifade yok. Vergi bakl tannan bir alana yaplan vergilemenin, bundan byle yol olabilecei ihtimaline bir itiraz var. Nitekim Sayn Turan itirazn, “hakkaniyet” deil de, “eitsizlik” kavram zerinde yapyor. Bunu da, kurumlar vergisi mkellefleri zerinde aklyor. “Olanla lme are yoktur” bilinciyle, artk yasallam deprem vergisi hakknda konusa da, znde seim sonrasna mektup yazyor. Olas vergiler iin kurumlar vergisi mkelleflerinin eksiksiz tamamndan geici vergi alnmasn ifade ediyor.
Turan’n, cretlilerden ve gelir vergisi mkelleflerinden sz etmemesi gzden kamyor. Bunun, hem bu kesimin vergi deme kapasitesinin yetersizlii, hem de cretlilere ynelik bir vergilendirmenin bedelinin i sahipleri tarafndan karlanaca eklindeki bir bilin birikiminden kaynakland dnlebilir.
TRMOB BAKANININ GRLER
TRMOB Bakan Emre Kartalolu, sermayenin vergi d kalm kazanlar ile KVK’nun 5/1-e maddesindeki tanmaz rant gibi kazanlar vergilendiren 7440 sayl Kanuna kar kt gibi bu tarz vergilendirmeler yerine, temsilcisi olduu YMM ve SMMM’leri de kapsayan meslek sahipleri ile esnaf ve cretlilere vergilendirme yaplmasn neriyor. Verginin teknik kavramlaryla bu nerisini net bir ekilde ortaya koyduktan sonra gerekelerle hakl klmaya alyor. 09.03.2023 tarihli hrriyet.com’da yer alan ifadeleriyle:
Gemie ynelik ek vergiyi yanl bulduklarn (…)‘lkemizde yatrm yapacak yeni yatrmclar yatrm yapma konusunda olumsuz etki edecek ve hatta mevcut yatrmlarn civar lkelere dahi kaymasna yol aabilecei deerlendirilmektedir”. “Yaanlan bu zorlu srete herkesin elini tan altna koymas gerektiini”, “Bu ynde toplumun hibir kesiminde tereddt olduunu dnmyoruz. Bu kapsamda elbette yeni vergiler getirilebilir. Ancak gemie ynelik vergileme yerine modern vergileme ilkelerine de uygun olarak cari yl ve dnemler iin yeni vergiler getirilmeli. (…) Vergi otoritesi tarafndan kendilerine kazanlarnn vergiden istisna olaca, nemli vergisel avantajlar salanaca belirtilen retici ve sanayicimize, giriimcilerimize verilmi olan imkanlarn imdi Ek Vergi ad altnda geriye alnmas anlamna gelmektedir”. Bu durumun hukuki gvenlik ilkesi ile de rttremediklerini (…)Oyun baladktan sonra oyunun kurallarnn deitirilmemesi…” eklinde devam edip giden szler.
DEK BR AK
Vergi d kalm bir alana ynelen bir vergiyi, btnlkl bir tablo ortaya koyup gerekelendirerek, yanl bulduunu aka ifade ediyor. Deprem sonras iin bunun yerine, YMM ve SMMM’, avukat, doktor, mhendis, sanat, ifti, cretli, esnaf da kapsayan gelir vergisi mkelleflerinin de, kapsama alnmasn neriyor. “Herkesin elini tan altna koymas gerektii” ifadesi tam da bunu aklyor. “Herkes” kavram, vergi hukuku alannda Anayasa ile dzenlenen verginin genelliini ilkeletiren bir kavramdr. Cari yl ve dnemler iin yeni vergiler getirilmeli ifadesi ise, kurumlar vergisi yannda gelir vergisi ynnden geici vergiye ve KDV’ye tabi olan meslek sahipleri ile ticaret kesimini iaret ediyor.
Bu ak snr da tanmyor; o kadar ki, cretli, meslek ve esnaf kesiminin, kendi rzalaryla bunu arzuladklarndan emin olduunu sylyor. Vergi deme kapasitesi ise konu d kalyor.
Cari yldaki en yakn vergilendirme dneminin geici vergi olarak 17.05.2023 tarihinde balayacan dikkate almyor. Yani geriye yrmenin bir zorunlulua dntn ve bu adan da koullar itibariyle hukuka en uygun vergilendirme yapldn grmezlikten geliyor..
DAHA NELER
Ek verginin bir uzlaya dayandn, gremiyor, bu verginin mevcut yatrmclar civar lkelere kaydracan sylyor. Uzlaya dayanmasa da bu savlar temelsizdir. lkemizde, byk bir deprem felaketi olmu, devletin olsun, zel kesimin olsun byk bir mali kaynak gereksinimi ortaya kmtr. Bu durumda, eer bir vergi alnacaksa, toplumun bugne kadar vergi baklklaryla fedakarlkta bulunduu ve sermaye fazlas olan kesimlerinin fedakarlkta bulunmas doal ve normal olandr. Bu kesimin, vergiden kamak iin yatrmlarn lke dna kaydracaklarn, kamusal bir kurum olan TRMOB adna sylenemez. yeleri bu vergileri deyecek olan kurulularn aklamalarna baktm, hi birinin byle bir ifadesi ima yoluyla dahi yok.
Yabanc sermaye ile ilgili sylediklerine gelirsek, byk felaketi grmyorlar m? Bu lke kendilerine bu kadar byk vergi istisnalar salamsa, imdi fedakarlk zaman olduunu bilmiyorlar m? Byle yakn mesafeli, insan nitelikli, karl, bol muafiyetli, tevikli, dk vergi oranl ve kendilerinin yararna dzenlenmi hukuk sistemi baka hangi lkede var?
OYUN MU KURAL MI SINIF MI DET
Kartalolu, hzn alamyor; bu “Ek vergi” zerinde, “hukuki gvenlik” ilkesini ihlal ettii gerekesiyle Vergi daresini de eletiriyor. Oysa, ek vergiyi koyan TBMM’dir. Yllardr verdiinin, kk bir parasn bir felaket nedeniyle geri istemitir. Bundan yanl nedir?
“Oyun baladktan sonra oyunun kurallarnn deitirilmemesi” szlerine ne denmeli? Sanki byk bir felaket hi yaanmam da keyfi olarak vergi getirilmitir.
Bunlar, TRMOB’un grleri olamaz. Ama ne yazk ki TRMOB adna sylenmitir. Bu szler, bir talihsizlikten te bir tercihi ifade eder. Kartalolu snf m atlamtr? Tercihi ve aidiyeti bu ynde olmutur. Ancak mesele bu da deildir. Temsil ettii kesime yabancdr. Meslei ve temel politikalarn kavramamas lkemiz adna da zcdr.
Dr. Yusuf leri
Odatv.com
https://www.odatv4.com/guncel/yeni-d...tenecek-279423
ncelik kmesteki tavuklar olacak
piyaslar katletmek iin imdilik vergiden muaf ve/veya ksmi vergisiz alanlara vergiler salnacak
gelir vergisine yeni kademeler ilave edilecek
kdv-tv-car curt vergilerine yeni ilaveler yaplacak
sudan sonra havadan da vergi alnacak...
zamannda yaplmayan/alnmayan nlemlerin ceremesi inim/inim bu millete ektirlecek/yklenilecekte yklenilecek...




Yer mleri