Sen kasýndýn. . . . . . . .
Olayýn sýradan insan gözunden görunusu. . . . . . . .
Ýran rejimi guya nukleer silah yapýyor, rejim ihrac ediyor, israile saldýracak amerikada bunu engellemeye calýsýyor, zaten körfez ülkeleride bundan rahatsýz iran a heran bir saldýrý baslatýlabilir. Bu klasik amatör iran okumasý.
peki bunlarýn hiç gercekle ilgisi yokmu?
Ýran rejiminin tepe noktasý hamaney fetvasýnda zaten nukleere karsý cýkmýs ve bu silahý kullanmanýn bir insanlýk sucu olduðunu cok öncelerden defalarca belirtmiþtir. yani nukleer silah yapmazlar. dini liderleri (irandaki tek gercek söz sahibi) bunu istemedikleri deklare etmiþ durumda.
Rejim ihraç etme olayýna gelince turkiyenin azerbaycan libya, somali, suriye sudan, yemen etiyopya vs vs bir cok afrika ulkesi ve sýnýrlarýndaki ulkelerde sazý eline almasýyla o defter de kapandý. o defter ancak tekrar chp basa gelirse acýlýr. (allah korusun) yoksa cumhur ittifaký yaptýðý ön almalar ve stratejik atýlýmlarla israilin kukla olarak kullandýðý iran ve birleþik arap emirlikleri planlarýný yýrtýp atmýstýr. bu manada þii hilalide su asamada tehdit deðildir. zira iran hilali býrakýn varoluþsal bir durumla karsý karsýyadýr.
Gelelim israile saldýrmasýn ayaðýyla amerikanýn ortadoðuda bulunmasý hikayesine
Amerikanýn ortadoðuda bulunmasýnýn bir sebebi de budur ama amerikayý asýl orda tutmaya motive eden sey israili korumak deðil. dolarýn arkasýndan altýný cekmesiyle dunyayý dolara mahkum edecek seyin, yani petrolun dolarla iþlem görmesi isteðidir. (bu baslýkda kendi içinde oldukca geniþletilebilir)
Körfez ulkeleri bundan rahatsýzlýk duymuyorlar konusu,
Turkiye komsusunun (iranýn) sii olmasýndan ne kadar rahatsýzlýk duyuyorsa ancak o kadar rahatsýzlýk duyarlar. aslýnda rahatsýzlýk duyanda yok. olsada zaten her ulke birbirine bu tur ideolojik olarak atakta bulunabilir. toplumlar bunu kabul eder yada etmez bu direk olarak deðil belki indirek olarak rahatsýzlýk kaynaðý olabilir ama bu hususta irana saldýrmanýn bir sebebi hele hele amerika eliyle saldýrý sebebi asla olamaz.
Yahu o sebep deðil, bu sebep deðil peki amerikayý iranla gerginliðe iten sey nedir? asýl hesap nedir?
Aslýna bakarsanýz bu olayý anlamak için olayý biraz ortadoðudan biraz daha doðuya kaydýrmak gerekir cok doðu deðil iranýn hemen doðusu olan PAKÝSTAN a kaydýrýrsak olayý biraz daha netleþtirmiþ oluruz. Yahu pakistan ne alaka? dediðinizi duyar gibiyim. þu alaka dunyada yeniden sekillenen guc dinamikleri pakistaný asýrý derecede önemli kýlmýstýr. asýrý önem mi? dediðinizide duyar gibiyim. hatta buraya kadar ne guzel gidiyorduk pakistan nerden cýktý diyorsunuz su anda. . . . . pakistan bir yerden cýkmadý pakistan hep ordaydý yeni dunya duzeninde dunyada söz sahibi olacak 5 devletin birisinin (asli ve tereddutsuz turkiyenin) destekcisi. kimmiþ bu yeni dunyadaki diðer devletler mi dediniz?
amerika, rusya, cin, ingiltere, turkiye
eee ne alaka turkiye, pakistan ?
þu alaka diðer guclerin tamamý nukleer guce sahip hali hazýrda eski dunyanýn super gucleri. geliþen ekonomisi (bir coðunuz kabul etmek istemesede) guclenen silah sanayisi ve görece dinamik ve genc nufusuyla beraber bir dunya devinin (osmanlýnýn) uyuyan bakiyesi. dunya önumuzdeki yuzyýlda bu 5 devlet tarafýndan sekillendirilecek. turkiyenin basýna içerden bir corap örulmez ise dikkat ederseniz bir sekilde turkiye afrikadaki kaynaklarýný elegecirip enerji baðýmsýzlýðý konusundan son bir kaç yýlýný yasýyor. KÝÝÝ bizim ekonomimizin en kýrýlgan tarafý olan dýs acýðýnýn temel sebebi enerjiye ödediðimiz fatura sebepli döviz acýðýmýzdýr. þimdi konuyu cok fazla daðýtmadan toparlamaya calýsalým.
diðer 4 devleti dunya hakimi yapan neleri vardý?
1. enerji kaynaklarý sahipliði/yada ucuz ulasým gucu
2. kendi silahýný uretecek teknoloji ve uretim kabiliyeti
3. guclu bir nufus ve/veya nufus hinterlantý
4. en önemlisi NUKLEER GUCU
Þimdi siz dunyanýn super gucleri olsanýz turkiyeyi ilk neyle vururdunuz. sað/sol islam/laik vs vs ile olmadý. turkiye uyandý ve kafayý kaldýrdý ilk ne yaptý? libya somali katar suriye orta asya turk cumhuriyeleri ile onlarý detekleyerek enerji kaynaklarýna ulasým bazýlarýndan bedavaya bazýlarýndan bedavaya yakýna. bu sekilde enerji iþini halletmeye yakýnlaþtýnýz.
Kendi silahlarýnýzý uretmek konusu ise Kaan iþiyle son noktaya gelmiþ olacak onunda az vakti kaldý/bitti
guclu nufus 85 milyon artý turk cunhuriyetleri artý kayýtsýz sartsýz size destek olan ihtiyacýnýz halinde kullandýðýnýz/kullanacaðýnýz suriye, somali, sudan azerbaycan pakistan vs vs ulkelerinin nufus desteði (olasý bir savasta)
Eeee geriye ne kaldý NUKLEER. bunu bize musluman sunni pakistan dýsýnda kimse vermez. bizde milleti uyutarak elde edemeyiz o zaman ne olacak? o zaman, bize sýnýrsýz sekilde destek veren insan kaynaðýyla nukleer gucuyle destek veren pakistan. ve bunu saklamadan her platformda deklare etmesiyle bugune kadar yönetiminin bize ne kadar yakýn olduðuguyla rahatlýkla anlayabiliriz.
yav amma komplo teorisi urettin iran savasýndan nereye getirdin muhabbeti dediðinizi duyar gibiyim. iyide dunyayý anlamak o kadar kolay olsaydý herkez zengin herkes keyif içinde yasardý , kafayý biraz yormak gerekiyor neyse yine biz lafý rayýna tasýyalým. pakistan ne alaka? dikkat ederseniz son zamanlarda israil hindistanla kanka psizyonunu guclendiriyor neden? ne alaka? hindistan nereee? israil nereee? ne alaka bu adamlarýn aþk yaþamasý? bu adamlarýn aský tamda benim size anlatmaya calýstýðým pakistan turkiye ve nukleere ulasma cabasý kaynaklý. ilgilenenler bilir su son zamanlarda alakasýz sekilde afganistan ve pakistan catýsmalara giriyor. sebep? sebebi basit hindistan bir ara erkeklik yaptý ama turkiyenin pakistana verdiði sinyal karýstýrýcýlar sebebiyle hindistan ucaklarý patýr patýr dusunce bu iþ böyle olmaz baska sekilde halletmemiz gerekiyor diye dusunenler pakistanýn basýna afganistaný musallah etmeye ulkede bombalý saldýrýlar yapmaya basladýlar. eðer bu sekildede pakistaný baský altýna alamazlarsa buraya getirdikleri armada (deniz gucuyle) sinyal karýstýrýcýlar vsvs ile pakistan uzerinde bir teknolojik savas yapýyorlar ama bunu o kadar el altýndan yapýyorlarki ancak bilen biliyor. ve pakistani siyasi ve askeri baský altýna almaya calýsýyorlar. yetmediði yerde israille anlaþmalar yapan hindistan daha aðýr bir sekilde israilin modern teknolojsi ile direk saldýrýyada gecebilir. sebep? sebep pakistan o kadar bunalsýn o kadar bunalsýnki turkiyeye destek veremesin vermeyi dusunemesin ve enerjisi tukensin.
sözun özu
Humeyniyi kendi elleriyle getirip, genelkurmaylarý evin hangi odasýnda yatýyor olduðunu bilerek özel harekatla (gecen 12 gun savasý) ölduren yetmeyip secilen diðer genel kurmay baskanýný da ve diðer kafadaki önemli generalleri öldurebilen bir akýl. iranýn içini örumcek aðý gibi sarmýs mossad cia vs vs ajan kadrosu iranýn neyi yapýp yapamayacaðýný bilmiyorda silah yýðýp iþimi cözecek. bu oyunu ýrak dada oynadýlar kimyasal silah yapýyor ayaðýna saldýrýp rejimi deðiþtirdiler ve arkasýndan basýmýza nur topu gibi kurt sorunu cýkardýlar. þimdide numaradan bir saldýrý yapýp irana bir tafta iran pkk sýnayuva kurup diðer taraftan pakistaný sýkýstýrmanýn derdindedler. yani asýl dertler TURKÝYE ve önumuzdeki dönem ele gecireceði gucu engellemek. . . .
saygýlarýmla
cok fazla vaktim olmadýðý için daha uzatmadan kýsa kestim umarým bir ufuk penceresi acabilmisimdir.
Yazdýklarým deli saçmasýdýr. Hiç bir anlamý yoktur. Yatýrým ve bilgi tavsiyesi deðildir. Sohbet muhabbet amaçlýdýr
Sayýn beþiktAÞK, 2258 numaralý gönderde yer alan yazýnýzý okudum.
Vaktiniz olursa ve yazmak isterseniz diðer detaylarýnda olduðu yazýnýzý okumak isterim.
Selamlar, saygýlar
Ben hikaye anlatýyorum, benim hayal ürünümdür. Yatýrým tavsiyesi deðildir.
Sayýn beþiktaþ tek nefeste okudum, kaleminize saðlýk… zaman bulduðunuzda diðer detaylarý da okumak için sabýrsýzlanýyorum.
Tapatalk kullanarak iPhone aracýlýðýyla gönderildi
Bende zenzebur koridoru civarý bölgenin kritik olduðunu düþünüyorum.
Ýranýn kuzeyi türki cumhuriyetlerin baðlantý noktasý, çin mallarýnýn avrupaya deniz yollarý kullanýlmadan kara ve tren yoluyla geçiþ noktasý.
Ayný kontrolün devamlýlýðý sebebiyle kuzey ýrak v.s
Ýlave etmeyi unutmuþum.
Bahsettiðiniz gergin ortamýn GLYHO hissesi üzerinde olabilecek etkileri konusunda görüþlerinizi de ilave edebilir misiniz ?
Teþekkürler
Son düzenleme : balýk; 24-02-2026 saat: 21:10.
Ben hikaye anlatýyorum, benim hayal ürünümdür. Yatýrým tavsiyesi deðildir.
sn balýk,
Zengezur koridoru tabiki önemli ama kimin için?.......turk dunyasýna ulasým eðer çin e baðlanmayan bir yolla olacaksa varým. . . . .Yokkk o yol çinden gelen yol ise bu anglo sakson aklýdýr ve bize kardan cok zarar getirir. neden mi? dunyada hiç bir ulkenin çin ile uretim maliyeti konusunda yarýsmasý söz konusu ve o yol cinden gelen ticari yol ile uzerimizden gececekse ihracatýmýz veya turk dunyasýna baðlanmaktan cok üretimlerini cinde yapan batý sermayesine pazar olmaktan baska bir sey saðlamaz. bu arada turk dunyasý diyoruz ama bir seyi iyi ayýrmak lazým turk dunyasý dediðimiz sey tek bir blok deðil kaldýki içersinde bol miktarda rus sosu (ýrkýndan olan vatandas) var. ve bu sos ne isterse su an itibarýyla orta asyada o olmakta ve uzun vadede o olacak. . . . . . .heeee diyeceksinizki o zaman zengezur koridoruna neden eyvallah diyor. . . . .aslýna bakarsanýz cokda eyvallah demiyor ama iþte dunyadaki genel konjöktur rusyayý buna zorladý ukraynada bunalan rusyanýn nefes borusu olarak turkiyenin olmasý yanýnda Çin in demografik baskýsýný ensesinde hisseden ve aslýnda aralarý sýcak gibi görunen bu iki ulke içten içe oldum olasý rekabet halindedirler ve arada tampon olarak turklere ihtiyacý var ve bu sebeple zengezuru aslýnda bir cok sebepten istemesede mecbur kaldýðý için ses cýkaramýyor. burdada iþin özu ve son söz olarak diyeceðim
Zengezur koridorunun turk dunyasýný birleþtirme konusunda bir faydasý muhakka olacaktýr ama unutulmamasý gereken sey gönullerin yakýn olmasýdýr. gönlu yakýn olmayanlarýn birlik olmasý laftan ibarettir. ve dediðim gibi çinden gelen ticaret yollarý (bence öyle) için acýlan zengezur koridoru uzun vadede bize kardan cok zarar getirecektir.
Global ise bu iþin hiç bir tarafýnda. . . . . zira kavganýn olduðu coðrafya ile alakasý pekde yok. hep dediðim gibi globale limanlar emaneten veriliyor. dibine göre baktýðýmýzda bayada yol almýs durumda ve alacak yolu daha da var.
saygýlarýmla
Yazdýklarým deli saçmasýdýr. Hiç bir anlamý yoktur. Yatýrým ve bilgi tavsiyesi deðildir. Sohbet muhabbet amaçlýdýr
Yer Ýmleri