**ben dava açmayý düþünüyorum...''haksýz fiilden'' tazminat davasý...
**ben dava açmayý düþünüyorum...''haksýz fiilden'' tazminat davasý...
Evet dediðim gibi, patronun yaptýðý iþlem mevzuata aykýrý.
Keþke bana danýþsaydýn Memiþoðlu.
Ýçsel bilgi veya sürekli bilgilere iliþkin piyasa bozucu eylemler
MADDE 4 (1) Mevzuata uygun þekilde kamuya gerekli açýklamalar yapýlmadan önce içsel bilgi veya sürekli bilgilere sahip olan kiþilerin bu bilgilerin gizliliðini korumalarýesastýr.
(2) Ýçsel bilgi veya sürekli bilgileri, bu bilgiler mevzuata uygun þekilde kamuya açýklanmadan önce bu bilgilere sahip olan kiþilerden doðrudan ya
da dolaylý olarak alan kiþiler tarafýndan ilgilisermaye piyasasýaracýnda iþlem yapýlmasý durumunda;
a) Ýçsel bilgi veya sürekli bilgilere sahip olan kiþilerin bu bilgileri diðer kiþilere vermeleri,
b) Ýçsel bilgi veya sürekli bilgileri bu bilgilere sahip olan kiþilerden doðrudan ya da dolaylý olarak alan kiþilerin ilgili sermaye piyasasý aracýnda iþlem yapmalarý piyasa bozucu eylem olarak deðerlendirilir.
(3) Ýhraççýlar tarafýndan düzenlenen finansal tablo ve raporlar ile baðýmsýz denetim raporlarýnýn hazýrlandýðý hesap döneminin bitimini izleyen günden söz konusu tablo ve raporlarýn mevzuata uygun þekilde kamuya duyurulmasýna kadar geçen süre içerisinde, içsel bilgi veya sürekli bilgilere sahip olan kiþilerin veya söz konusu kiþilerin eþleri, çocuklarý ya da ayný evde yaþadýklarý kiþilerin ilgili sermaye piyasasý araçlarýnda iþlem yapmalarý piyasa bozucu eylem olarak deðerlendirilir.
önce koçtan opsiyonla %50yi geçecek þekilde hisse alacaksýn, sonra bedelli açýklayacaksýn, halka kapalý kýsýmdan birileri bedelliye katýlmayacak, sen de gidip onlarý alýp %50yi geçicem çaðrý olmayacak diyeceksin. Ama yaptýðýn iþlem piyasa bozucu eylem. Hani bilanço? Ýster birincil piyasadan ister ikincil piyasadan iþlem yap mevzuat bunu ayýrmýyor piyasa bozucu eylem tespitinde.
piyasa bozucu eylemle %50yi geçeceksin bir de?
Tabi bu durumu mahkemeye götürecek kim var, o da ayrý.. Avrupada Amerikada olsa öperler.
--piyasa bozucu eylemler tebliði 2015 de, ilgili çaðrý zorunluluðu (f bendi olan) ise 2021 de çýkmýþ...2021 de çýkan teblið 2015 deki tebliðe atýfta bulunmamýþ...2021 de çaðrý yükümlülüðünü hafifleten (patronlarý kayýran) tebliði çýkaranlar piyasa bozucu eylemleri biliyordu...bu nedenle son çýkan teblið geçerlidir...derler...
diyemezler.
sonradan çýkan kanunun önceden çýkan kanunu ilga edebilmesi için ayný konuyu düzenlemesi gerekir. Bu mevzuatlar ayný konuyu düzenlemiyor. Patroncuðumuzun yapmasý gereken þey önce bilanço açýklamaktý ki piyasa bozucu eylem olmasýn.
Bu ayrý konu, asýl konuya dönersek; Hukuk hakkýn kötüye kullanýlmasýný korumaz. Kýta Avrupasý hukukunun dayandýðý Roma Hukuku bu meseleyi 2000 yýl önce "Male iure nostro uti non debemus" diyerek belirtmiþ. Tabi biz de Medeni Kanun Madde 2de demiþiz ki "Herkes, haklarýný kullanýrken ve borçlarýný yerine getirirken dürüstlük kuralýna uymak zorundadýr. Bir hakkýn açýkça kötüye kullanýlmasýný hukuk düzeni korumaz."
F bendini burda paylaþýrken yoruma açýk demiþtim. her ne kadar kanunun lafzý Memiþoðlunu haklý gösterse de "Çünkü Paylarý borsada iþlem gören halka açýk ortaklýklar tarafýndan gerçekleþtirilen yeni pay alma haklarýnýn sýnýrlandýrýlmadýðý sermaye artýrýmlarýnda, mevcut ortaklarca alýnan paylar nedeniyle yönetim kontrolünün deðiþmesi." bu maddenin getiriliþ amacý;
1-Bedelli sermaye arttýrýmý süreci tamamlanana kadar geçici þekilde %50 geçilmesi ve
2-Kullanýlmayan rüçhanlar sebebiyle oluþacak paylar iptal edilirse %50nin geçilmesi gibi Memiþoðlunun kendinden kaynaklanmayan durumlarda geçerli olmalýdýr.
Burda patron bizzat gelip KENDÝ FÝÝLÝYLE, KENDÝ ÝSTEÐÝYLE PAY ALARAK %50yi geçiyor.
Tüm olaylarý birlikte deðerlendirirsek,
Opsiyonlu þekilde þirketin %50sini alacaksýn ve kendine güvenerek ýsrarla çaðrý hiçbir zaman olmayacak diyeceksin.
Sonra bedelli açýklayacaksýn, sonra Eylül sonunda gidip tahtadan pay alacaksýn ki %50ye yakýnsayasýn. Ayrýca bedelliden þirkete gelecek miktar da üst yönetim giderini bile karþýlamayacak kadar küçük olacak.
Sonra bedelliye halka açýk kýsým nerdeyse tamamen katýlýrken, halka kapalý kýsýmdan katýlmayanlar olacaksonra bu paylarý piyasa bozucu eylem olmasýna raðmen kendin gidip alýp (bir de tera üzerinden, bari farklý kurum kullansaydýnýz) bakýn çaðrý olmayacak diyeceksin.
Þu an gerçekleþmedi ama 1 ay içerisinde de koç grubu sana kalan opsiyonu devredecek, zaten daha önce %50yi geçtiðim için çaðrý yine olmayacak.
Bu düpedüz kanunun etrafýný dolanmaktýr ve adaletin olduðu bir ülkede bu hareket korunmaz.
--KY hakkýný Memiþoðlu' ndan alamaz, ama KOÇ tan alma ihtimali yüksek...''haksýz fiilleri'' var.
Temel Gýda'nýn satýþ opsiyonu da 1 ay sonra bitiyor. Bu 1 ay içerisinde opsiyonu kullanýrlar. Kaçtan sattýklarýný da muhtemelen paylaþmazlar. Sözleþme gizliliði olur o gün de![]()
Burada yazýlan yazýlar kiþisel görüþlerim olup yatýrým kararlarýnýzý etkilemek amacýyla yazýlmamaktadýr. Yatýrým tavsiyesi deðildir.
**koç gurubu devretmek zorunda mý?
Yer Ýmleri