Aynı oran garanti gibi başka bankalarda da var. Belli ki bir amaç doğrultusunda yapılıyor. Ancak şu şekilde yorumlayabiliyorum, MB sunumuna göre mart-nisan 2024 civarı enflasyon zirve yapıyor. Demek ki ocak şubat gibi faizin zirve yapması bekleniyor. Bankalar bugünden düşük maliyetle, faiz artırımının biteceği ve daha düşük faiz teklif edecekleri döneme atıyorlar mevduatları.
Ya evet tabi bence öyle.. Diyelim 3 ay baðladým olacak Þubat baþý.. Bu süreçte çok oynaklýk ve dolar için 32.5 nin üstünü beklemiyorum.. 28.5 den 32.50 ye.. Bunu karþýlayabilecek %56 lýk mevduat ta yok, mecbur KKM.. 10 Þunat olduðunda dolar 32 lira olsa bakýcam önüme seçim 31 martta.. Yaklaþýk 2 ay.. Diyeceðim o zaman da 3 ay KKM yapayým.. Bu sefer seçim sonrasý 1 ay 10 gün para baðlý kalacak ve piyasa fena çalkalanacak.. Bunu hiç yapmayýp 6 ay sonrayý beklesem pek de bir þey deðiþmiyor.. Ayný 1 ay 10 günlük aþýrý heyecanlý bir bekleyiþ.. En azýndan KKM kapandý riski yok.. Þimdiden dolara geçmek sanki daha mantýklý geliyor.. Makaslar sakinken..
Çok çaresiz býraktýlar çok..
Ben merkez bankasýnýn Nisan mayýs gibi enflasyon zirve yapýcak öngörüsünü þöyle yorumladým.. Seçim sonrasý devalüasyon olacak.. Dolar tavan(beklentim þimdilik 45₺), enflasyon tavan.. Üstüne ciddi faiz artýracaklar..Yani vadenin mayýs baþýna gelmesi faiz açýsýndan olumlu olsa da dolardaki zirveyi kaçýrma durumu yaþanabilir.. Dolardaki pikten sonra faiz artýrýmýnýn(enflasyon kadar) genelde bankalara tam olarak yansýmasý 10 günü buluyor.. Belki 10 mayýs köyü bir tarih deðildir.. Kimse bilemez..
Ha ayrýca yabancý yatýrým da seçimden önce gelmeyiz demiþ zaten.. Yani seçim öncesi geçen seneki gibi sakin gider diye düþünüyorum..
Yer Ýmleri